Jonas Junland.
SHL

Inget NHL-kontrakt i sikte: ”99 procent säkert att jag stannar i LHC”

ANNONS

Han var en av SHL:s bästa backar den gångna säsongen och drömmer om en återkomst till NHL. Av allt att döma får dock Jonas Junlands dröm skjutas något år på framtiden.
– Jag har inte fått ett tillräckligt intressant erbjudande för att jag skulle lämna. Med 99 procents säkerhet så stannar jag i Linköping, säger backstjärnan till hockeysverige.se.

Efter en något trög fjolårssäsong tog Jonas Junland den gångna vintern på allvar steget in som en av SHL:s främsta backar. 27-åringen drog ett tungt lass i Linköpings bakre led, svarade för 40 poäng och var +19 på 66 matcher, slutspelet inkluderat.
– En stor nyckel till att det gick så bra var att jag fick vara skadefri. Sedan fick jag stort förtroende från tränarna.
– När det går bättre växer självförtroendet och då presterar man också bättre och bättre på isen, säger Junland till hockeysverige.se.

Man kan argumentera för att den gångna säsongen var den bästa i Junlands karriär och det är något som LHC-stjärnan till viss del kan hålla med om.
– Jag gjorde en bra säsong, men kanske inte så superbra som många vill få det till. Det var nog ändå det bästa år jag gjort i Sverige, men om det är det bästa totalt sett är svårt att svara på.

Trots att Junland var en av SHL:s bästa backar fick han aldrig chansen att spela sig in i Pär Mårts VM-trupp och någon motivering av beslutet från förbundskaptenen har han inte fått.
– Jag har inte hört något från Mårts, utan bara läst vad han sagt i media. Han tyckte inte att det var någon idé att låta mig spela de förberedande landskamperna då jag ändå inte skulle ha chansen att plocka en VM-plats, vilket man får respektera.

”KOMMER ALDRIG SLÄPPA DRÖMMEN OM NHL”

– Samtidigt kände jag att jag gjort mig förtjänt av möjligheten att spela till mig en plats och jag trodde verkligen jag var värd en chans. Sedan kanske det är osannolikt att det skulle räckt hela vägen till VM, men det var en stor besvikelse att jag inte fick chansen att visa vad jag går för.

Foto: Bildbyrån

Backstjärnans prestationer den gångna säsongen har dock inte gått obemärkt förbi och intresse från Nordamerika har funnits. Då erbjudandena som kommit från NHL-klubbar inte varit tillräckligt bra ser det ändå ut som att Junland blir kvar i LHC.
– Med 99 procents säkerhet så stannar jag i Linköping.
– Drömmen att nå NHL igen lever fortfarande och det är en dröm jag aldrig kommer släppa så länge jag spelar hockey. Samtidigt har jag just blivit pappa och det är inte så att jag åker över för vilket erbjudande som helst. Man är inte 20 år längre och det ska kännas ekonomiskt rätt för hela familjen om jag ska ta chansen.

Krävs det ett envägskontrakt för att du ska lämna Sverige?
– Ett envägskontrakt eller ett bra tvåvägskontrakt. De erbjudanden jag fått hittills har inte varit tillräckligt bra för att jag ska vara intresserad av att lämna Sverige.

Junland har fyra NHL-matcher på meritlistan tidigare och vet således vad som krävs för att slå sig in i världens bästa liga. Backstjärnan känner också att han nu har kvaliteterna för att klara av det.
– Jag tycker att jag har stor chans att ta plats i ett NHL-lag. Jag har förbättrat spelet över hela banan och känner att mitt spel skulle fungera bra därborta.

”FINNS INGET STÖRRE ÄN MANGE I LINKÖPING”

Utöver en andra chans i NHL har Junland ett annat huvudsakligt mål med karriären just nu, att få vinna Linköpings första SM-guld. 27-åringen har ett SM-guld med Färjestad från 2011 på meritlistan, men har ändå svårt att peka på vad LHC saknar för att nå hela vägen fram.
– Det är svårt att svara på och det finns ingen medicin att ta som ger en säker väg till framgång. När jag vann med Färjestad hade vi ett fruktansvärt bra lag som var oerhört svårstoppade när vi trampade igång.
– Det som var så tråkigt med året som var är att jag känner att vi gick ner oss i slutspelet. Vi hade ett tillräckligt bra lag för att gå hela vägen, men bjöd inte till när det gällde som mest. Nyckeln om vi ska lyckas vinna tror jag är att vi lyckas toppa formen i slutspelet och spela vår bästa hockey just då.

Magnus Johansson nu beslutat sig för att lägga skridskorna på hyllan ses Junland som en ledande kandidat till att ta över C:et i LHC. Något som han skulle se som otroligt ärofyllt.
– Något större än ”Mange” finns inte i hockeyväg i Linköping och att fylla hans skor är inte möjligt. Den som tar över efter Magnus har mycket att leva upp till, men skulle tränarna och sportchefen känna att de vill ge mig den bokstaven skulle det vara otroligt stort.
– Ett av mina två stora mål med karriären just nu är som sagt att vinna guld med LHC, oavsett om det är som lagkapten eller inte. Skulle jag få det ärofyllda uppdraget skulle jag dock fortfarande vara samma person och inte ändra på hur jag är varken på eller vid sidan av isen, avslutar LHC:s senaste backgeneral.

LÄS ÄVEN:
* Junland kan köpa skägg-förbud: ”Kliar så in i helvete”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga