Niklas Kronwall
Nyheter

Han har vunnit allt – men Kronwall hungrar efter mer: ”Man vill åt den där känslan igen”

ANNONS

Han har vunnit allt, men är långt ifrån mätt. Efter några tyngre år hoppas Niklas Kronwall få vara med om ännu ett långt slutspel med Detroit Red Wings.
– Jag kan känna att fokuset har blivit lite fel, att man lägger för mycket fokus på att man ska ta sig till slutspel. Jag tycker att man ska se längre än bara slutspel, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Niklas Kronwall, 34, tycks aldrig tröttna på det tempo och de krav som ställs på honom och Detroit i NHL. Nu har han varit tolv säsonger i Red Wings organisation, vunnit Stanley Cup, OS, VM och SM-guld. Allt tycks vara uppnått i hans karriär, trots det har han inga problem med att motivera sig inför sommarens tuffa försäsongsträning.
– Det som triggar igång mig är den här känslan som man vill åt igen. Just den här känslan när man vinner något tillsammans som ett lag. Du jobbar med dina lagkamrater, tränarna, ledarna, fystränarna, materialförvaltarna och så vidare. Man är ett helt gäng. Att få stå på toppen i sista matchen tillsammans, den känslan går inte riktigt att beskriva faktiskt. Men det är den man vill åt igen, säger Niklas Kronwall till hockeysverige.se när vi träffar honom för en pratstund i centrala Stockholm.

Blir det tyngre med sommarträning ju äldre du blivit, trots allt har du gått igenom den processen ett antal gånger?
– Jag vet att många säger att man kan känna så, men jag har inte träffat på den känslan ännu i alla fall. Jag tycker fortfarande att det är roligt att träna och mår bra av att göra det.

Hur tränar du hemma i Sverige under sommaren, kör du exempelvis med Djurgården?
– Nej, jag tränar inte med Djurgården utan med en kille som heter Andreas Öhgren som även en del av dom andra killarna kör med också.
– Det är ett lite annat upplägg, lite mer grenspecifik. Allting handlar uteslutande om att du ska få bättre förutsättningar för hockeyn. Skadeförebyggande och så vidare.

Niklas Kronwall åkte över till Detroits organisation 2003 och när han blickar tillbaka på den tiden och jämför den med idag så ser han en stor skillnad på sig själv som människa.
– Då var man väldigt valpig och visste inte vad man gav sig in på. Allting var nytt. Jag tror att när man hamnar i en sådan sits där man kommer till något helt nytt tvingas man att ta ansvar på ett annat sätt.
– Jag hade inte mamma eller polarna runt hörnet. Istället kom man till en helt ny stad, nya
lagkamrater och man kände egentligen ingen. Det tror jag är otroligt givande för alla unga människor. Du tvingas till att mogna som människa snabbt.

Att Kronwall har fått vara kvar i samma organisation under så pass många säsonger är också något som har betytt mycket för honom.
– Jag tror att man får en helt annan känsla för förening om man har förmånen att få vara i samma klubb länge. Innan jag åkte över var jag länge i Djurgården och efter att jag åkt över har jag fått vara i Detroits organisation under tolv säsonger.
– Det betyder otroligt mycket för mig att få vara på samma ställe hela tiden. Sedan är det såklart så att folk tvingas till andra föreningar av olika anledningar, men jag tycker att det är en häftig känsla att få vara i samma klubb under en så pass lång tid.

BB030116BT031

I Djurgården var det en stark klubb och lagkänsla, kan du känna detsamma i Detroit?
– Både ja och nej. Jag är uppväxt i Stockholm och Djurgården har alltid varit nummer ett för mig. När man växte upp var det självklart att man ville spela i Djurgården en dag.
– När man sedan var 14, 15, 16 år och man började visa NHL på TV och man samlade på hockeybilder började man fundera över NHL. När jag sedan var aktuell för att draftas ville jag till ett av ”orginal six”-lagen just med anledning av känslan, traditionen, historien och hela den biten.
– Sedan har Detroit blivit ett hem för oss. Då menar jag inte bara för mig utan även för familjen. Det är en trygghet och Detroit betyder otroligt mycket för oss. Sedan är det inget snack om att Stockholm och Djurgården kommer att vara det största för mig.

Har du aldrig velat byta klubb?
– Nej, jag har aldrig haft den känslan.

Har du känt en oro över att tvingas byta klubb?
– Det var mer när man var yngre och inte riktigt trodde på sig själv lika mycket. När trejd deadline närmar sig så vet man aldrig.
– Samtidigt har man lärt sin under åren att det som händer det händer. Det är inget du kan påverka. Det enda du kan påverka är din egen prestation och fokusera på den så mycket som möjligt. Dom andra bitarna löser sig av sig själv.

7

Mike Babcock

Niklas Kronwall klev in i Detroits organisation 2003. Två år senare tog Mike Babcock över som coach för laget. Fram till och med säsongen 2014/15 har Babcock och Kronwall kamperat ihop i Red Wings, men nu lämnar han över tränarjobbet till Jeff Blashill.
– Den här kontinuiteten har betytt otroligt mycket. Jag tror på att kontinuitet är något viktigt då det gäller allting egentligen. Du kan inte träna ena dagen på ett sätt och andra dagen på ett helt annat sätt. Du måste ha en plan och en kontinuitet.
– Samma sak gäller det spelarna i klubben. Vi har inte bytt allt för många utan haft en grupp som mer eller mindre har varit fast i Detroit under alla dom här åren.

Har du och Mike Babcock hunnit bli nära vänner under dom här åren?
– I och med att man har varit i föreningen under så pass många år, vi har haft tio år tillsammans, så får man en personlig relation. Samtidigt är det ett jobb. Allt det här handlar om är att få jobbet gjort.
– Nu har vi inte fått jobbet gjort senaste säsongerna, men den här säsongen var den första sedan -09 som det kändes att vi har någonting på gång.

Vad vet du om Jeff Blashill?
– Han var hos oss som assisterande, men sedan gick han ner till farmarlaget (Grand Rapids) och tog över som coach. Då vann man direkt. Jag har bara hört positivt om honom.
– Det är en person som bryr sig och en bra människa. Vi har ganska många unga spelare i Detroit som har spelat för honom där nere och som alla säger samma sak så det känns positivt och spännande.

Även om du säger att det kändes bra senaste säsongen så har ni inte vunnit Stanley Cup sedan 2008, hur ska ni få trenden att vända så ni tar er hela vägen igen?
– Vi har en tradition i klubben att gå till slutspel, vilket vi gjort 24 år i rad. Det är naturligtvis något vi är stolta över. Men den optimala målsättningen måste hela tiden vara att stå som vinnare i slutet.
– Jag kan känna att fokuset har blivit lite fel, att man lägger för mycket fokus på att man ska ta sig till slutspel. Jag tycker att man ska se längre än bara slutspel.

Hur klarar man av att förändra den bilden?
– Jag tror att det handlar om hur man pratar om det och hur man förbereder sig inför säsongen. Att man inte bara ska till slutspel utan att man ska hela vägen. Man måste pusha ribban längre och längre fram.

16

En svensk veteranduo.

Här måste väl du och Henrik Zetterberg ha ganska stora roller i det jobbet?
– Jo, men så är det. Det är naturligt att dom äldre killarna måste visa vägen. Det här är något som vi har börjat jobba på men även något som vi måste bli bättre på. Det är inte okej att åka ur i första rundan som vi gjort tre av dom fyra senaste säsongerna. Det är för dåligt för en organisation som Detroit.

Trots motgångarna i slutspelet så sluter fansen upp plikttroget bakom Red Wings.
– Det har varit lite olika situationer. Förra säsongen gick halva säsongen utan ”Zäta” och Pavel Datsiuk. Då kan man titta tillbaka och känna en stolthet att vi klarade av att ta oss till slutspel mot alla odds. När vi sedan kom till slutspel hade vi inte en chans mot Boston eftersom dom var alldeles för bra för oss.
– Känslan den här säsongen var nästan tvärtom. Vi avslutade serien lite halvskapligt, men två första matcherna i slutspelet spelade vi inte alls bra. Sedan tycker jag att vi kom igång mer. Vi började stänga ner ytor bättre och gjorde det svårare för Tampa. Vi hittade ett sätt att vinna matcher och det blev en otrolig besvikelse när vi inte vann tillräckligt många matcher för att gå vidare.
– Fansen är otroligt lojala. När du träffar dom säger dom en sak, men när dom ser på TV eller ser matchen live kanske dom säger en annan sak, skrattar Niklas Kronwall.

BB150419BB471

Detroits senaste blågula tillskott.

En spelare som Niklas Kronwall tror kommer blomma ut i Detroit om några säsongen är Skellefteås Axel Holmström som i veckan skrev kontrakt med klubben.
– Jag tror att organisationen har höga förväntningar på honom. Dels eftersom han gått som tåget i framförallt slutspelet och gjorde ett grymt bra JVM. Han har nog växt fram som ett ganska bra prospect för Detroit. Sedan vet inte jag vad planen är, om han ska vara kvar en säsong Sverige eller om han kommer över direkt, avslutar Niklas Kronwall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL