Richard Gynge
SHL

”Jag vill jättegärna spela i AIK, men inte nu”

ANNONS

För någon vecka sedan fick han chockbeskedet att Admiral Vladivistok inte ville ha honom kvar. Nu jagar Richard Gynge en ny klubb, och han utesluter inte en flytt hem till Sverige. Däremot blir det ingen återkomst till AIK – än.
– Jag vill jättegärna spela i AIK, men inte nu, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Många trodde, inte minst han själv, att Richard Gynge skulle i höst inleda sin tredje säsong i KHL-klubben Admiral Vladivostok, men för bara någon vecka sedan fick han beskedet att han inte var aktuell för spel i klubben nästa säsong.
– Det har, vad jag har förstått det som, varit lite turbulent där borta. Nu läser inte jag tidningarna eftersom jag inte förstår speciellt mycket av vad som står där. Hela ledningen med (Alexander) Filippenko och (Alexander) Mogilnij har i alla fall bytt klubb till Amur. Nu är det tydligen en ny ledning i Vladivostok, berättar Richard Gynge när hockeysverige.se träffar honom på Sturegallerian i Stockholm.
– Nu bytte man tydligen tolv spelare med varandra, bland annat gick Tom Wandell till Amur, så jag vet inte riktigt vad som händer.

4

Richard Gynge

Det som är helt klart är i alla fall att inte Richard Gynge kommer att spela för Admiral kommande säsong.
– Jag fick reda på i förra veckan att nya ledningen inte ville ha kvar mig där. Man var inte intresserade av mig helt enkelt. Vi hade förhandlat med gamla ledningen och var överens. Egentligen skulle vi bara skriva på så var allt klart. Sedan skulle, som sagt var, ledningen byta lag och mina rättigheter är kvar hos Vladivostok. Allt är lite oklart, men vi får se vad som händer framöver.

Vill du helst stanna i KHL eller hur går dina tankar kring kommande säsong?
– Jag känner att jag måste hålla alla dörrar öppna. Ibland känner man att det vore kul att stanna, menandra gånger känner man att man vill någon annanstans.

Har telefonen gått varm när det stod klart att du inte blir kvar i Admiral?   
– Det har varit ganska lugnt tycker jag nog, men det är agenten (Tommy Öström) som sköter det där. Jag tror att han har fått in lite intressenter i alla fall.

Det har talats en del om svenska klubbar och Richard Gynge gör heller ingen hemlighet av att han mycket väl kan tänka sig att återvända hem till nästa säsong.
– Det skulle vara en väldigt kul och spännande utmaning. Samtidigt är det många faktorer som gör att det skulle vara jätteroligt att spela här i Sverige nästa säsong.

Hur länge kan du vänta innan du bestämmer dig för vart du kommer att spela nästa säsong?
– Jag får vänta tills rätt erbjudande dyker upp, att det här tror jag på och det kommer att bli jättekul. Jag tror att vi kanske kommer få in lite mer konkreta grejer inom en vecka eller så, men det är jättesvårt att säga.
– Sedan har jag en agent i Ryssland som jobbar ihop med min agent här i Sverige, men det är han som sköter dom ryska kontakterna. Han håller på och kikar lite han också och vill såklart att jag ska vara kvar där.

BB120226BT042

När det begav sig, i AIK-tröjan.

Du var med på Roger Melins resa i AIK förra gången. Nu tänker han göra om den, är du intresserad av att hänga på den igen?
– AIK är AIK för mig. Jag vill jättegärna lira i AIK igen, absolut, men inte nu. Nu när jag tänker tillbaka på den resan jag fick vara med om i AIK så är det jättevarma känslor som jag känner.
– Det var en fantastisk resa även om den också var jobbig och kämpig. Bland annat var kvalserien väldigt nervös. Då kom vi ändå underifrån. Jag kommer ihåg att man sov väldigt dåligt under hela resan egentligen. Under alla mina tre säsonger i AIK hade vi en fantastisk känsla i laget.

Du lämnade AIK och Sverige 2012 för spel i Dynamo Moskva. Sedan blev det några matcher i Prag innan du hamnade i Admiral, hur har det här utvecklat dig som spelare?
– Jag har fått tagit mycket ansvar över hela banan och utvecklat min roll. Senaste säsongen spelade jag även mycket boxplay vilket också har varit grymt utvecklande för mig.

Richard Gynge spelade exempelvis inte speciellt mycket boxplay under Roger Melins ledning i AIK.
– Nej, det gjorde jag inte. Inte speciellt ofta i alla fall, men nu spelade jag boxplay hela tiden.

Hur stor omställning som spelare är det att kliva in och spela boxplay?
– Det är inte så stor omställning ändå. Det gäller att vara på hugget, men sedan är det så att ju mer du får spela desto lättare är det att hålla sig inne i matcherna. Det är ju också en viss skillnad då det gäller istid.
– Under min första säsong i KHL snittade jag kanske 15 minuter per match. Senaste säsongen låg snittet på nästan 18 minuter, så det är absolut stor skillnad.

Som människa, hur har livet i Ryssland påverkat dig?
– Man lär sig väldigt mycket när man träffar nya människor och stöter på nya kulturer. Man lär sig också mycket om sig själv men även om andra samtidigt som man får en stor förståelse för hur andramänniskor lever och hur dom tänker. Som människa måste jag säga att man har utvecklats enormt genom att vara där.

Pratar du flytande ryska idag?
– Nej, tyvärr. Det är ett väldigt svårt språk, men jag förstår lite i alla fall.

DSC_0297

Foto: Ronnie Rönnkvist

I svensk hockey pratar man ofta om lagsammanhållning och av den erfarenhet Richard Gynge fått under sina säsonger i Ryssland är hans uppfattning att den är väldigt bra även där.
– I vissa lag och framförallt i vissa situationer får man verkligen gå ihop eftersom det är mycket matcher och resande. Det är vissa som säger att när man kan få mycket skäll av tränaren, som man ofta kan få i Ryssland, så blir det att laget måste gå ihop för att ta hand om och stötta varandra.
– Man kanske inte får så mycket stöttning uppifrån. Därifrån är det mest piska, men då får man verkligen hjälpas åt och det finns verkligen lagsammanhållning i Ryssland.

Gynge har också fått några så kallade ”hårtorkar” av sina tränare i Ryssland.
– Det har man fått några, absolut. Man är rätt glad då att man inte pratar ryska kan jag väl säga, skrattar Richard Gynge.

Hur har du upplevt dina två säsonger i Vladivostok?
– Det har varit roligt. Det är en häftig och fin stad med bra fans och en jättehäftig arena där vi haft fullt varje match. Sedan har det också varit mycket flygande och jobbiga resor. Det var jobbigt med tidsskillnaden bland annat. Det jag annars tänker på spontant är att det har varit jäkligt roligt och kul med alla människor som man har fått lära känna.
– Hade jag fått välja en stad i Ryssland att bo i och Vladivostok hade legat lite mer centralt hade jag valt den staden alla dagar i veckan med konkurrens av St. Petersburg och Sotji såklart.

Var det ett stort hockeyintresse i stan?
– Det var ett enormt intresse. Under OS-brejket hade vi en träningsmatch mot Amur. Det var fullsatt och fullt drag. Det var knappt att man tänkte på att det bara var en träningsmatch. Man älskar verkligen hockeyn där.

Vad är det dråpligaste som har hänt vid sidan av isen under din tid i Ryssland?
– (Skratt) Det är rätt många roliga grejer som har hänt, men jag kanske inte kommer på något somdirekt lämpar sig i en intervju, avslutar Richard Gynge.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL