FRAMGÅNGSRIKA YNGLINGAR. Victor Rask, Filip Forsberg och Jacob de la Rose etablerade sig i NHL den gångna säsongen.
Nyheter

Från hockeyfostran i Leksand till NHL-succé: ”Ett av dom bättre ställena att växa upp på”

ANNONS

Det var en mörk säsong för Leksands IF i och med degraderingen till Hockeyallsvenskan. Men i Nordamerika håller en trio med vitblå ränder fanan högt. Hockeysverige.se åkte till Dalarna och träffade Leksands tre stoltheter i NHL, Victor Rask, Filip Forsberg och Jacob de la Rose.
– Det är ett av dom bättre ställena att växa upp i om man vill spela hockey, säger Rask om hemorten.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
De spelade juniorhockey tillsammans och följdes åt i unga år. Den här säsongen har deras parallella hockeyresa fortsatt i NHL. 
Victor Rask, 22, Filip Forsberg, 20, och Jacob de la Rose, 20, har alla tre haft varsin mycket rolig säsong i Nordamerika och etablerat sig i världens bästa hockeyliga. Rask och Forsberg var dessutom med och spelade VM för Tre Kronor i Tjeckien medan de la Rose var lagkapten för det svenska JVM-laget i Toronto.

Deras gemensamma nämnare är att alla tre kommit upp i seniorhockeyn via Leksands juniorverksamhet, även om de la Rose har sina rötter i värmländska Arvika.
– SM-guldet 2010 med J20 är nog mitt starkaste minne från junioråren i Leksand säger Rask när hockeysverige.se träffar honom, Forsberg och de la Rose utanför Tegera Arena under midsommarhelgen.
– Det var en rolig säsong och vi hade ett bra lag. Helt klart den roligaste säsongen här i Leksand.
Filip Forsberg:
– Jag var med då också, men jag satt mest på bänken. Klart att det ändå var kul att få vara en del av ett vinnande lag och med så pass skönt gäng som vi nu var.

Jacob de la Rose var aldrig med i det guldgänget då han kom till Leksands J18-lag från Färjestad inför säsongen 2010/11.
– Första säsongen i J18 är nog mitt bästa minne från junioråren här i Leksand. Vi hade ett så jäkligt roligt lag och vi gick till kvartsfinal i JSM. Där åkte vi ut mot Frölunda. I alla fall är det roligaste laget som jag har spelat i.

Kan man tala om en speciell atmosfär att växa upp som hockeyspelare i Leksand?
Forsberg:
– Jo, men det är klart. Allt man gör här är i stort sätt att spela hockey. Klart att det finns annat att göra här också, men det är liksom hockeyn som det mesta kretsar kring. Det blir speciellt och det har funkat bra för mig och Victor i alla fall. Jacob har fått tagit del lite grann av det i alla fall.
Rask:
– Det är ett skönt ställa att växa upp på och Leksand är en hockeystad. Det är ett av dom bättre ställena att växa upp i om man vill spela hockey.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Hur har omställningen varit att växa upp i Leksand, som är en relativt liten ort, till att flytta till städer som Raleigh (North Carolina), Nashville och Montréal?
Rask:
– Jag tycker inte att det varit så svårt. Man är van att bo i vara i storstäder ändå eftersom man är ute och reser för det mesta. Sedan är det alltid skönt att få komma hit på somrarna.
Forsberg:
– Jag har kommit till Nashville som inte heller är någon jättestad. Klart att det underlättar lite. Samtidigt går det ganska fort att komma in i det och i Nashville är det inte heller något kaos som det kan vara på andra ställen. På så vis är Nashville väldigt bra.

Jacob, går det jämföra Arvika med Montréal?
– Ja, absolut. Det är lika fint, säger de la Rose med ett leende och fortsätter:
– Det är precis som Victor och Filip säger att det är skillnad, men man vänjer sig direkt.

Hockeyn är extremt stor i Montréal, blir det mycket hockeysnack när du knallar runt inne i stan?
– Vissa i laget kan säkert inte gå i fred utan att dom får stanna och prata hockey. Jag är inte lika känd på så sätt. Det går givetvis inte att jämföra Leksand med Montréal, men det är bara hockey som gäller där precis som det är här.

Blir det samma lagsammanhållning i Montréal som det blir i exempelvis svenska klubbar?
De la Rose:
– Det vet jag inte riktigt eftersom jag spelade halva säsongen i Hamilton…
Forsberg:
– Klart att det ändå blir lite skillnad och framför allt är det lite svårt att jämföra med hur det var i juniorlag. Då umgås man även i skolan och så vidare. Åldersskillnaden gör att du inte hänger med alla utan det blir oftast att man umgås mer med, i mitt fall, lite yngre killar. Det blir samma sak även i A-lagen här i Sverige och på så vis kan man säga att det blir ganska jämförbart.

Går det att jämföra farmarlagen med NHL-lagen då det gäller sammanhållning?
Rask:
– I farmarlagen är det oftast yngre spelare. Det blir att alla hänger lite mer tillsammans där. I Carolina är det ändå så att dom flesta laget hänger med varandra. Framför allt då på roadtrips. Då blir det att man går ut och käkar med de äldre spelarna.

Victor Rask.

Rask, Forsberg och de la Rose har fått mycket beröm för sina insatser i NHL. de la Rose och Montreal tog sig till Stanley Cup-slutspel liksom Forsbergs Nashville medan Rask och Carolina fick avsluta säsongen efter 82 grundserieomgångar.
Rask:
– Säsongen startade inget bra för laget. Jag tycker att vi hade ett bra lag men hade en del otur med skador i början. Det var en rolig första säsong i NHL för mig i alla fall.
Forsberg:
– Det har varit en bra säsong. Vi hade en riktigt bra start för laget och det var skönt att komma in i allt med ny tränare och en lite mer offensivare hockey. Vi tappade lite på slutet, men för egen del har det varit en bra säsong hela tiden.
de la Rose:
– Det har vari en kul säsong. Jag började i AHL. Sedan blev det JVM och efter NHL, vilket jag egentligen inte hade förväntat mig att få spela den här säsongen. Det har varit väldigt kul och intressant. Trots allt är att få spela i NHL det man drömt om.

Hur har det varit att få möta era kompisar?
De la Rose:
– Det har varit häftigt att få spela mot varandra i ligan.
Forsberg:
– Helt klart har det varit kul att spela mot varandra, men Rask hängde en mot oss så vi torskade den matchen. Det var kanske inte så jäkla kul, skrattar Forsberg och fortsätter:
– Annars har det varit roligt att spela mot varandra och skitkul att se att alla vi fått chansen och dessutom spelat så pass bra som vi ändå har gjort den här säsongen. Det ska bli spännande att följa allas utveckling.
Rask:
– Jag håller med, det är jäkligt kul att spela mot dom som man har spela med här i Leksand och nästan växt upp med. Det är alltid roligt att spela dom matcherna.

Hur skönt var det att avgöra matchen mot Filips Nashville?
– (Skratt) Nu var det inte en så snygg kasse, men det var målet räknades och det var självklart jäkligt skönt att få avgöra matchen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL