OHL

Svensken som vet hur man stoppar McDavid: ”Hade speciella möten om honom”

ANNONS

Natten mot lördag kommer Connor McDavid att väljas som första spelare i NHL-draften. Superlöftet har gjort det mesta rätt den här säsongen, men det finns faktiskt en svensk som hr varit med om att få stopp på 18-åringen. Nämligen den färske OHL- och Memorial Cup-mästaren Tobias Lindberg.
– När vi fick reda på att vi skulle möta Erie i finalen var våra två första lagmöten McDavid-möten. Det var innan vi ens pratade om laget, berättar Oshawa Generals-svensken för hockeysverige.se.

SOLLENTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Connor McDavid hade en helt enastående säsong med Erie Otters i juniorligan OHL. Trots att han missade 21 matcher på grund av skada fanns han med i toppen av poängligan och samlade ihop 120 poäng på blott 47 matcher. Han hann även med att vara med och dela segern i junior-VM:s poängliga, där han var med om att leda Kanada till sitt första guld sedan 2009.

Svenske Tobias Lindberg representerade Oshawa Generals under säsongen och har mött McDavid vid åtskilliga tillfällen. Han är mer än imponerad över vad han har sett av centern med nummer 97 på ryggen.
– Först och främst så är han den bästa spelaren jag någonsin sett så här långt. Han gör allting i absolut maxfart, saker som jag inte ens kan göra i 30 procents fart. Det verkar som att han ser saker i slowmotion, säger Tobias Lindberg till hockeysverige.se och fortsätter:
– Han hamnar aldrig i panik, han vet precis när hans ska tempoväxla, växla ner, passa eller skjuta. Spelar du tre man på honom så passar han över till en kille som har öppet mål. Är du inte tillräckligt på honom skjuter han själv och gör mål.
– McDavids absoluta styrka är ändå hans speed. Han tappar aldrig fart och kan ligga på 90 procent hela tiden. När man vänder från fram till baklänges eller har tajta svängar tappar en vanlig dödlig fart, men han ökar farten och ser isen på ett sätt som ingen annan gör.

Lindbergs Oshawa och McDavids Erie möttes i OHL-finalen. Inför matcherna hade Oshawa speciella genomgångar där de enbart fokuserade motståndarnas superlöfte.
– När vi fick reda på att vi skulle möta Erie i finalen var våra två första lagmöten McDavid-möten innan vi ens pratade om laget. Då kollade vi bara på klipp från när han spelade, säger Lindberg vars Oshawa lyckades begränsa McDavids påverkan på isen och vann finalserien med 4-1 i matcher.

Foto: All Over Press

Hur stoppar man Connor McDavid bäst?
– Vi ville matcha rätt så att våra bästa defensiva backpar och lina ställdes mot honom i varje byte. På hemmamatcherna gick det bra. Då var det vår assisterande kapten, Cole Cassels (son till Andrew Cassels, reds. anm.), som fick den uppgiften att spela center mot center.
– Du behöver egentligen inte kolla på pucken så ofta utan ha koll på McDavid och låt honom inte hoppa förbi dig. Ligg tajt på honom, men överspela honom inte. Går man tre pers på honom är det någon annan som blir fri och som han får fram pucken till. Det var verkligen ett hästjobb som Cassels gjorde med att stänga ner honom.  Man vet hur duktig McDavid är men samtidigt får du inte ha för stor respekt och ge honom för stort utrymme.

Har du pratat något med honom under säsongen?
– Nej, egentligen inte. Det har varit mest på isen och han verkar vara väldigt ödmjuk och lite halvt blygsam. Han är inte någon kille som skryter eller snackar skit. I ställer låter han spelet tala.

Connor McDavid uppmärksammas enormt i Kanada och har också en skaplig press på sig. I en tidigare intervju med Tobias Lindberg berättade han att det inte ens går fem minuter innan McDavids ansikte dyker upp på tv. Men den här pressen tycks McDavid klara bra, enligt Lindberg.
– Han tar det som att han vore född med den. Han tycks ha 50 olika reklaminslag på tv och är bara 18 år gammal. Vissa skulle säkert få storhetsvansinne, börja festa, spendera pengar och jag vet inte vad. Men han verkar bara vela spela hockey och är nästa som ett litet barn där ute på isen. Man ser att han uppskattar att få spela så mycket hockey som han gör.

Har du spelat mot någon bättre spelare?
– Nej!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM