Eddie Läck.
Vancouver

Eddies nya läckra matchtröja: ”Jag tror det här kan bli väldigt spännande”

ANNONS

Han blev en kultfigur i Vancouver, men för en tid sedan trejdades han till Carolina. Nu siktar den svenske målvaktsstjärnan Eddie Läck på att ta nästa steg i karriären.
– Jag känner att jag utvecklas för varje säsong, och har två-tre år kvar till min prime, säger han iklädd sin nya matchtröja till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Eddie Läck, 27, var en av Vancouver Canucks mest uppskattade spelare senaste säsongen. Han stod 41 matcher medan hans målvaktskollega Ryan Miller stod 45 matcher. Kompisen från Gävle, Jacob Markström, noterades för tre matcher. Att en av dem skulle få lämna Vancouver efter säsongen var väntat, men att det skulle bli just Eddie Läck kom som en överraskning för många då det trots allt var han som stod flest matcher för laget i slutspelet.
– I det läget, då jag fick reda på att jag var trejdad, var det första jag tänkte på alla som man skulle lämna i Vancouver. Lagkamrater, vänner, fansen, alltså folk som man lärt känna där under åren. Efter att jag pratat med folk om hur det är i Carolina så har jag bara sett fram emot att komma dit och jag ser det som en liten nytändning, säger Eddie Läck när hockeysverige.se träffar Läck, Victor Rask och Elias Lindholm för en intervju hemma hos honom i utkanten av Leksand.

DSC_0779 - kopia

Eddie Läck.

Hur fick du beskedet att det var dags att packa ihop grejerna i Vancouver och flytta till Carolina?
– Det var på semestern då jag satt och käkade frukost. Då var det några som sa att jag hade ett missat samtal från ett Vancouver-nummer. Samtalet hade kommit tre på morgonen i Vancouver så jag förstod att det var något som hänt.
– Jag ringde upp numret och då var det Trevor (Linden, President of hockey operation) som svarade. Då var det ganska klart för mig var som var på gång. Han pratade och pratade medan jag bara ville att han skulle säga vilket lag som det blev, skrattar Eddie Läck och fortsätter:
– Han tackade också för den tid som varit, önskade mig lycka till och så vidare.

Kände du en besvikelse över att du inte blev kvar i klubben?
– Jag satt nästa 48 timmar vid telefon och det blev mycket att snacka med folk och en del intervjuer, samtidigt som jag försökte lista ut vad det var för ställe som jag kommit till.
– När allt det var klart hade jag en lugn middag. Då kände jag att jag landade i allt och började istället se fram emot ett nytt äventyr.

Du gjorde en väldigt fin säsong 2014/15 och hade en räddningsprocent på 92.10, känner du att i Carolina kan du ta ytterligare ett steg i din utveckling och få ett ännu större förtroende?
– Jag hoppas det. Framförallt känner jag att jag utvecklas varje säsong och är två, tre år från min ”prime”. Det finns fortfarande mycket att ta på.

Eddie Läck har sedan han flyttade över till Vancouvers organisation 2010 dragits med en del skador som till och från har spolierat hans säsong, men nu är han skadefri och känner själv att han kommit ikapp träningsmässigt.
– Ja, det har jag och det har jag allt att tacka Lucas (Smith Fierro), min fystränare, för. Det är andra året som vi kör tillsammans och nu är känner jag att jag är både tillbaka och förbi.  Eddie Läck (7) - kopia
Det blev två säsonger i NHL med Vancouver och totalt 81 matcher för Eddie Läck. När vi ber honom blicka tillbaka på tiden i klubben och välja ut sitt bästa minne så får han svårt att välja.
– Det är nog dom här bra matcherna man gjort som jag i första hand kommer ihåg. Första
hemmamatchen då jag höll nollan eller när vi mötte Los Angeles hemma tidigare i år och blev klara för slutspel. Det var riktigt kul att fått vara med om liksom första slutspelsmatchen och första slutspelsvinsten.

Du har ju blivit en uppskattad personlighet i Vancouver även om du bara spelade två säsongen med laget i NHL. Fick du trots det gå ostört på gatorna i hockeytokiga Vancouver mot slutet av säsongen?
– Redan från första stund har nog folk känt igen mig på stan. Det var mycket folk som framförallt kände igen mig från Twitter och sådana grejer. Nu är det mer folk som har sett mig spela och det var också väldigt mycket av den delen på slutet i Vancouver, men vad jag förstår kommer det bli lite annorlunda i Carolina, säger Eddie Läck med ett leende.

Eddie Läck har valt att vara väldigt öppen på just sociala medier där han ofta lägger upp några glada och uppskattade tweets. Det här upplever Läck att han enbart fått en positiv respons för.
– Jag är sådan som person och jag har känt att det hjälper mig mer än ger mig problem. Det här är något som jag har försökt vara väldigt öppen med och helt klart till min fördel och ganska kul faktiskt.

Från och med i höst kommer alltså Eddie Läck kriga om målvaktsspaden med Cam Ward i Carolina.
– Jag satt på bänken båda matcherna när vi spelade mot Carolina förra säsongen. Av det jag har förstått så har Carolina en ung och intressant grupp med många killar som är på väg uppåt i karriären. Dessutom valde vi en spännande back (Noah Hanifin) i draftens förstarunda.
– Av allt jag har hört om Carolina så tror jag att det här kan bli väldigt spännande.

Är det någon från laget som ringt och hälsat dig välkommen?
– Jag har fått lite sms från lagkamrater som jag spela med och det var väldigt uppskattat måste jag säga.

7

Victor Rask och Elias Lindholm.

Eddie Läck är inte ensam svensk i Carolina. I laget finns sedan tidigare Elias Lindholm och Victor Rask.
– Victor har jag aldrig spelat med, men vi var på is tillsammans väldigt mycket förra sommaren. Han vet exakt hur han ska göra mål på mig, haha…
– Elias har jag aldrig träffat innan idag. Jag tror han spelade i B-Juniorerna när jag spelade i Brynäs. Ni vet, jag är så gammal nu, skrattar Eddie Läck.

Vilka förväntningar har du på debutsäsongen i Carolina?
– För laget handlar det om att gå till slutspel. Jag har varit med om det en gång med Vancouver. Det är en väldigt häftig upplevelse och något som man vill tillbaka till. Framförallt kände jag så då jag såg

Chicago vinna Stanley Cup för någon månad sedan – Det här är något som man vill få vara med om snart.
– Personligen vill jag ta nästa steg och få spela mycket matcher. Nu vet jag att Cam Ward, precis som jag, har ett år kvar på sitt kontrakt. För mig handlar det om att spela bra i början och visa att jag ska få förtroende och spela så mycket som möjligt, avslutar Eddie Läck som efter intervjun för första gången får chansen att dra på sig en Carolina Hurricanes-tröja.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL