Elias Lindholm.
Nyheter

Besviken Lindholm laddar om: ”Hade hoppats på mer”

ANNONS

Han nästan fördubblade sin mål- och poängskörd från sin debutsäsong i NHL och spelade VM med Tre Kronor. Trots det är inte Elias Lindholm nöjd med det han presterade under året som gick.
– Jag hade hoppats på lite mer, säger 20-åringen till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
VM-spelaren Elias Lindholm kan lägga ytterligare en framgångsrik NHL-säsong bakom sig. Debutsäsongen, 2013/14, svarade 20-åringen för nio mål och totalt 21 poäng på 59 matcher. Säsongen 2014/15 slutade med 17 mål och totalt 39 poäng på 81 matcher. På det kom han trea i lagets interna poängliga efter Eric Staal (54 poäng) och Justin Faulk (49 poäng).
– Säsongen var upp och ner. Det började tungt för mig, precis som för laget. Jag hade hoppats på lite mer samtidigt som man har höga krav på sig själv, säger Elias Lindholm när hockeysverige.se får en pratstund med honom hemma hos hans nya lagkamrat Eddie Läck.
– Det var tufft, vi bytte mycket formationer, hade många skador hit och dit och det var svårt att hitta någon kemi med någon. Visserligen kommer det i andra hand, men även om det går tungt för laget så vill man själv vara med och producera.

Minus 23…
– Jajamän…

Hur har det tagits emot i statistiktokiga NHL?
– Det var inte så mycket. Vi gick igenom det där och jag hade minus ett eller om det var plus/minus noll på hemmaplan och minus 23 på bortaplan.
– Många mål kommer när man står där på blålinjen och ser när dom petar in en puck. Sedan kan man inte ta ifrån all statistik så. Jag måste bli bättre i egen zon, visst är det naturligtvis så.

Lägger man mycket vikt vid den här statistiken?
– Ja, en del i alla fall. Vår coach (Bill Peters) tror jag har brytt sig ganska mycket om det här. Jag kommer säkert få jobba mycket med spelet i egen zon när jag kommer över igen.

TRÄNAR IHOP MED KUSIN JÄRNKROK

Det var alltså förra säsongen som Elias Lindholm fick chansen att debutera i NHL.
– Det var stort. Vi mötte Detroit hemma i PNC så det var mycket svenskar på isen. Det var coolt. Jag kommer ihåg att ”Zäta” (Henrik Zetterberg) och (Pavel) Datsiuk var magiska. Man satt där på bänken och bara njöt, säger Elias Lindholm och fortsätter:
– Jag brukar inte bli nervös speciellt ofta, men inför den här matchen var jag faktiskt det. Men framförallt var det mest en skön känsla.

Foto: All Over Press

En av spelarna som Elias Lindholm ställts emot senaste säsongerna är hans kusin Calle Järnkrok, som till vardags spelar för Nashville.
– Vi har mötts två gånger nu. Det är lite speciellt och jag brukar få höra lite innan matcherna att jag ska vara på honom lite extra eftersom det är min kusin. Men det där är ingenting som man sedan tänker på när man väl är där ute och spelar.

Blir det mycket ”trashtalk” mellan er under matcherna?
– Nä, vi försöker hållas oss lugna då, säger Lindholm med ett skratt.

Hur tajta är du och Calle Järnkrok hemma i Gävle?
– Vi är ganska tajta och tränade tillsammans både den här och förra sommaren. På släktmiddagar och så vidare, eftersom vi är ganska lika som personer och tycker om ungefär samma grejer, så blir det att vi hänger ganska mycket.

Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok, Eddie Läck, Jacob Markström, Nicklas Bäckström, Niklas Svedberg, Joacim Eriksson, Anders Lindbäck, Mattias Ekholm, Johan Larsson och Elias Lindholm har alla en bakgrund med spel i Brynäs. Det liknar Modos utvandring till NHL under 90-talet och i början av 2000-talet. Men något snack om att en dag återvända till Brynäs och hjälpa klubben till ytterligare ett SM-guld har inte ”Brynäsarna” haft – ännu.
– Nu tränar jag och Calle tillsammans. ”Silver” kör med sin brorsa (Joakim Silfverberg), ”Bäckis” har haft problem med höften men körde förra sommaren på samma ställe som oss och med samma snubbar. Lindbäck och ”Markan” kör på samma gym som oss, men med Henrik Petré. Vi är ganska samlade ändå, men vi har lite olika tränare.
– Det har inte blivit så mycket snack om att komma tillbaka och tillsammans vinna SM-guld med Brynäs. Många av oss är ganska unga och har just kommit över till NHL så det där får vi ta om några år.

”EDDIE ÄR EN FANTASTISK MÅLIS”

Eddie Läck. Foto: Ronnie Rönnkvist

En av Elias Lindholms nya lagkamrater i Carolina är tidigare Vancouver-målvakten Eddie Läck. En spelare som Lindholm tror att Carolina kommer att få mycket nytta av.
– Det är väldigt kul och Eddie är en fantastisk målis. Han hade 92.1 i räddningsprocent senaste säsongen. Det tyder på att han är en ruggigt bra målvakt. Sedan är det kul att få dit ännu en svensk (sedan tidigare spelar Victor Rask i Carolina). Det känns väldigt bra på målvaktssidan med både Eddie och Cam (Ward).

Kikade du på någon match då Eddie Läck spelade i Brynäs?
– Ja, och jag tror att det var i den vevan då Calle var med. Visst kommer man ihåg Eddie från då han var med, så lite kollade jag i alla fall på honom då.

Vilka förväntningar har du för din personliga del på kommande säsongen med Carolina?
– Jag vill nog förbättra poängskörden och göra lite mer kassar. Det är också därför som man draftade mig ganska högt. I sommar har jag ändå kört på ganska bra och det känns som om jag kan ta ännu ett kliv nästa säsong.

När du säger att du vill göra med kassar, är du besviken på vad du presterade då det gäller målskörden under förra säsongen?
– Jag hade hoppats på lite mer och det gick tungt för oss förra säsongen. Det var ingen som gjorde direkt så mycket poäng i vårt lag. Det blir svårt då och när det börjar gå tungt för laget är det många som börjar tänka på sig själva och vad man själv måste prestera.
– Är vi väl med och kämpar där uppe tror jag att vi kommer att spela ännu mer för varandra och då kommer jag antagligen göra flera mål och flera spelare kommer göra fler poäng, avslutar Elias Lindholm.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM