Magnus Hellberg.
Nyheter

Hellberg följer i Lundqvists fotspår: ”Är lyckligt lottad”

ANNONS

Från SHL-spel med Frölunda till New York Rangers. Magnus Hellbergs väg mot NHL-spel på Manhattan må inte ha varit lika spikrak som Henrik Lundqvists, men 24-åringen följer ändå i den svenska superstjärnans fotspår.
– Jag är lyckligt lottad som fått tillhöra både Frölunda och nu New York Rangers, säger Hellberg till hockeysverige.se.

Magnus Hellberg har hela tiden varit tydlig med att han inte har gjort sitt i Nordamerika och att han inte haft för avsikt att vända tillbaka till Europa. Efter att han blivit bortprioriterad i Nashville var ändå framtiden på andra sidan Atlanten osäker, fram tills att New York Rangers bytte till sig svensken och under fredagen säkrade upp 24-åringens tjänster med ett nytt tvåårskontrakt.
– Det känns jätteskönt såklart. New York Rangers är en anrik klubb som det ska bli väldigt häftigt att få spela för. Jag är riktigt taggad, säger Hellberg till hockeysverige.se och fortsätter:
– Framförallt känns det bra att komma till en klubb som tror på mig och som har följt mig ett tag.

Foto: All Over Press

På vilket sätt känner du att just Rangers visat att de tror mycket på dig?
– Först och främst genom att de trejdade till sig mig, såklart. Samtidigt kändes det också som att de har bra koll på mig, har följt mig och vet vad jag går för.
– Det är ändå i NHL jag vill spela och det här var det bästa som kunde hända mig.

I Rangers får Hellberg också möjligheten att jobba med en av världens främsta målvaktstränare i Benoit Allaire, vilket är något som han verkligen ser fram emot.
– Det känns otroligt bra att få jobba med en sådan målvaktstränare. Det är bara att kolla på Lundqvist och vad han har gjort för att hjälpa honom.
– Jag har bara pratat lite med honom på telefon hittills, men jag har bara hört gott om honom, säger 24-åringen.

Efter att han tidigare kamperat ihop med Pekka Rinne i Nashville får nu också Hellberg möjligheten att spela med Henrik Lundqvist, vilket är något som de flesta unga svenska målvakter drömmer om.

”ÄR INGEN SPRINT UTAN ETT MARATHON”

– Jag är lyckligt lottad som först fått spela med Rinne och nu Lundqvist. Det är några av världens bästa målvakter.
– Samtidigt som det ger otroligt mycket ska man komma ihåg att de ändå är konkurrenter också och det är där de står nu som man själv vill stå en dag.

Du följer i Lundqvists fotspår med spel både i Frölunda och Rangers?
– Haha, ja, det har jag faktiskt inte själv tänkt på tidigare, men så är det ju. Att först få spela i en så fin stad som Göteborg i en bra klubb som Frölunda och sedan komma till ett ställe som New York, det är inte helt fel. Man är som sagt lyckligt lottad.

Hellberg i Frölunda-tröjan. Foto: All Over Press

Den som Hellberg framförallt kommer att konkurrera med om speltid i Rangers är ändå den från Chicago invärvade Antti Raanta och inte Lundqvist, vars plats är så självskriven som den kan vara.
– Lundqvist är Lundqvist, så är det bara. För mig handlar det om att kriga mot Raanta, som jag också känner till bra sedan tidigare. Jag mötte honom några gånger under säsongen och han är en otroligt bra målvakt. Jag vet hur han jobbar och det ska bli kul att få konkurrera med honom.

Även om han endast spelat en NHL-match under sina första tre år i Nordamerika känner Hellberg att han fortsätter att ta steg i rätt riktning. Efter att han radat upp starka prestationer i AHL det senaste året känner han att nu är närmare en plats i världens bästa liga än någonsin tidigare, vilket också gjorde att han aldrig ens övervägde spel i Europa.
– Det är ingen sprint, utan det är ett marathon. Jag åkte över för att slå mig in i NHL och känner att jag visat framfötterna. Jag hade tre bra år i Nashville och känner att det fortsätter peka åt rätt håll. Jag har inte känt mig klar i USA, utan spelar nu för att slå mig in i NHL på allvar, konstaterar den sympatiska Uppsala-sonen.

Hellberg menar att det också finns fördelar med om det skulle bli så att han får inleda säsongen med AHL-spel i Hartford.
– Det är klart att man skulle få spela mer där än när man krigar mot Lundqvist i Rangers och spela mycket vill man alltid göra. Båda alternativen känns därför okej, även om man självklart helst vill vara i NHL redan från start.
– Jag känner mig som sagt jättetaggad och nu gäller det bara för mig att åka över och göra ett avtryck när träningslägret startar. Sedan får man helt enkelt se hur långt det räcker.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL