Viktor Arvidsson.
Nyheter

Arvidsson efter succéåret: ”Mindre spelare accepteras mer i Nordamerika nu”

ANNONS

Han blev förbisedd flera gånger om i draften på grund av sin storlek, men fick till slut chansen av Nashville. Det är ett beslut som Predators knappast ångrar, efter att Viktor Arvidsson visat att hans skicklighet mer än väl kompenserar för det han saknar i längd och vikt.
– Det känns som att mindre spelare accepteras mer i Nordamerika nu, säger Arvidsson till hockeysverige.se.

Efter att ha blivit förbisedd i draften flera år i rad på grund av sin storlek valdes till sist Viktor Arvidsson av Nashville i fjärderundan förra sommaren. Det är ett beslut som Predators knappast ångrar. Speedkulan från Skellefteå svarade för ett succéartat första år i Nordamerika, där han öste in poäng i AHL och fick NHL-debutera.
– Jag måste säga att det gick över förväntan, säger 22-åringen till hockeysverige.se.
– Jag kommer över dit med det svenska spelet och det tog ett tag att hitta rätt. Det är trots allt stor skillnad och man får mindre tid på isen. Under andra halvan stämde det dock bra och jag lärde mig mer, fick stort förtroende och spelade mycket i viktiga lägen.

När säsongen summerades var 22-åringen farmarlaget Milwaukee Admirals klart bästa poängplockare med 22 mål och 33 assist på 70 matcher. Han fick dessutom spela sex matcher i Nashville och kände inte alls av att han skulle hämmas av sin storlek, som stoppade honom från att få chansen tidigare.
– Jag har en spelstil där jag gillar att gå på mål och ta pucken närmsta vägen till kassen hela tiden. Det är så man måste spela i Nordamerika och det passade därför mig väldigt bra, säger Arvidsson.

Foto: Icon Sportswire

Vad är det viktigaste att tänka på om du ska lyckas som en mindre spelare i Nordamerika?
– Det är väl att du som en liten spelare måste spela som en stor. Du måste våga gå på mål och sedan måste du kunna ta dig ur tuffa situationer med pucken.
– Sedan tror jag att mindre spelare accepteras mer i Nordamerika nu än tidigare. Med regeländringarna som varit får du exempelvis inte haka lika mycket, vilket gynnar de mindre spelarna. Sedan är det klart att det hjälper när andra spelare som är i en liknande storlek som jag har stora framgångar.

Tyler Johnson och Johnny Gaudreau var två av säsongens bästa spelare i NHL och Arvidsson säger sig ta intryck av sina jämnlånga genombrottsmän. Det finns dock en annan spelare som 22-åringen framförallt försöker forma sitt spel utifrån.
– Jag tittar väldigt mycket på Carl Hagelin. Han är också väldigt bra på att ta pucken till mål och kommer ut med pucken ur svåra situationer. Han spelar också mycket med fart och har en liknande spelstil som jag har.
– Sedan är det klart att killar som Gaudreau och Johnson är väldigt skickliga och man försöker se om det är något som de gör som passar in på sättet jag spelar, men jag tittar klart mer på en spelare som Hagelin, som spelar lite mer på samma sätt som jag gör.

”KUNDE LIKA GÄRNA STANNAT HEMMA OM JAG INTE TROTT PÅ DET”

24 mars 2015 var en speciell dag för Arvidsson. Skellefteå-produkten fick då begå NHL-debut hemma mot klassiska Montréal, vilket är en upplevelse han aldrig kommer att glömma.
– Det är klart att det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kunde nog inte fatta det riktigt. Det finns många härliga minnen från den matchen, säger forwarden och fortsätter:
– Att åka in på isen inför 20 000 på läktarna var väldigt speciellt. Jag minns hur spänd jag var när vi skulle gå ut till match och försökte mest koncentrera mig på att jag inte skulle ramla när vi skulle in på isen.

Foto: Icon Sportswire

Hur mycket hjälper det i satsningen mot nästa säsong att du fått spela sex matcher i NHL?
– Det är klart att det hjälper mig i min strävan att sno en tröja i Nashville. Nu vet jag hur allt fungerar och det ger mig gott självförtroende inför nästa säsong. Det känns som mina chanser till NHL-spel knappast har minskat i alla fall.
– Samtidigt vet jag att det kommer bli tufft och det är bara hårt jobb varje dag som gäller, men jag har lärt mig mycket och det har gått bra hittills. Nu fokuserar jag bara på att göra det bra på campen. Jag måste gå in med inställningen att jag kommer att ta en plats, annars kunde jag lika gärna stanna hemma.

Vad känner du att du behöver förbättra för att slå dig in i NHL?
– Jag behöver jobba på det mesta, det är ändå världens bästa liga vi pratar om. Alla andra spelare blir bättre, så då måste jag också bli det.
– Det jag jobbar mest med är väl kanske ändå min skridskoåkning. Jag vill ha något som sticker ut och som kanske ger mig en större chans att slå mig in i NHL. För mig är farten nummer ett.

För att förbereda sig på bästa sätt under säsongen kommer Arvidsson att träna med en rad andra NHL-spelare som har Skellefteå som bas. Att få möjligheten att mäta sig med killar som David Rundblad, Adam Larsson, Tim Erixon, Melker Karlsson och Oscar Lindberg är också något som 22-åringen ser som en stor förmån.
– Det är skitkul att få gå på is tillsammans med dem här hemma. Många har ju redan spelat till sig ett envägskontrakt i NHL och det är klart att det sporrar en själv att försöka göra detsamma. Man vill ta rygg på dem och då är det självklart jättebra att få se vilket jobb de gör för att ha kommit dit de är i dag, avslutar Arvidsson.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL