Jens Olsson.
SHL

Olssons dröm slår in – efter elva års väntan: ”Stort för hela Malmö”

ANNONS

I elva år har Jens Olsson drömt om en ny chans att representera Malmö i landets högsta serie. Efter att ha blivit snuvad på konfekten flera gånger om kommer hans dröm nu att besannas och SHL-avancemanget har skapat hockeyfeber i staden. 
– Folk har kommit fram till en i mataffären och tackat för det man åstadkommit, säger Olsson till hockeysverige.se.

Under en säsong där minst två allsvenska lag garanterat skulle ta sig upp till SHL föll favorittrycket tidigt på storsatsande Malmö. Klubbledningen gjorde heller inget för att dämpa förväntningarna, utan fortsatte i stället att elda på om att en plats i landets högsta serie var något man skulle fixa. För spelarna i laget blev det en tung press att bära under en vinter där prestationerna gick upp och ner.
– Vi sätter alltid mål inom gruppen och visst var det också att vi skulle gå upp. Men när klubben slog på stora trumman och gick ut med det blev det ett väldigt tryck på oss. Sedan har väl ödmjukhet aldrig varit Malmös starkaste sida, skrattar backankaret Jens Olsson när hockeysverige.se når honom under en badutflykt.

Efter en stark inledning tappade Malmö fart efter årsskiftet och efter en kollaps under slutdelen av serien förlorade man en av de två topplatser som man sedan länge hade haft ett klart grepp om. Även i playoff-serien fortsatte motgångarna, men i slutändan gjorde det bara laget starkare.
– Efter jul var det inte mycket som stämde. Inför de sista omgångarna i playoff var det inte många som trodde att vi skulle fixa en plats i kvalet till SHL. Det blev så att man själv funderade på att det kanske inte skulle gå vägen, säger Olsson.
– Sedan visste vi samtidigt att det inte är slut förrän det är över och gav oss fan på att vi skulle ta den chansen vi hade, så att vi inte skulle behöva ångra oss i efterhand. När vi sedan väl kom till serien mot Leksand kände vi oss oslagbara. Efter att allt gått emot så länge fick vi en rejäl boost när äntligen något gick med oss.

”FÖRSTOD HUR STORT DET VAR NÄR FANSEN GRÄT AV LYCKA”

Foto: Bildbyrån

Hur det slutade känner väl alla till vid det här laget. Malmö vann en rafflande matchserie mot Leksand efter att allt avgjorts i en sjunde, avgörande drabbning i Tegera Arena. Skåningarna var därmed tillbaka i SHL efter åtta års väntan och är det någon som verkligen förstår betydelsen av bedriften är det Olsson, som är uppväxt i staden och fostrad i klubben.
– Det var framförallt efter vi vunnit den avgörande matchen i Leksand som man förstod hur stort det var. Fansen som funnits där och stöttat oss hela säsongen grät av lycka på läktaren. Man såg verkligen glädjen som fanns där efter att de fått vänta i åtta år.
– Sedan fortsatte det med firandet efter vi kom hem. Folk har också kommit fram till en i mataffären och tackat en för det man har åstadkommit. Då förstår man hur stort det är för Malmö som stad.
– Nu har vi något som kan konkurrera med fotbollen och det är även spelare som man känner i andra lag som hört av sig och sagt att de tycker att det är kul att Malmö är tillbaka.

För Olsson själv är SHL-spel med Malmö något som han drömt om ända sedan säsongen 2003-2004. Det var nämligen senaste gången 30-åringen, som då var junior, spelade i landets högsta serie med skåningarna. Då han vid det tillfället nästan inte fått något förtroende över huvud taget har han ända sedan dess brunnit för en ny chans att få visa vad han går för i SHL med en rödhök på bröstet.
– Jag spelade tre år som junior i Malmö och under sista året fick man vara med i a-laget. Jag fick dock aldrig riktigt chansen och ända sedan man lämnade har man velat visa att det var ett felbeslut, säger Olsson och fortsätter:
– Det ska bli verkligen bli skitskoj att få spela med Malmö i SHL nu och det är något jag har drömt om väldigt länge.

VAR PÅ VÄG TILL ÖREBRO – INNAN AVANCEMANGET

Foto: Bildbyrån

Då Malmö plockat in några stjärnförvärv på backsidan väntas Olsson, som under flera år tillhört de bästa backarna i Hockeyallsvenskan, leda skåningarnas defensiv på nytt kommande säsong. Att han är mogen för uppgiften och kan prestera bra även på SHL-nivå är också veteranen övertygad om.
– Jag tvivlar inte en sekund på det. Jag tror jag kan vara en ledande back i SHL och har utvecklats mycket sedan jag senast spelade i ligan med Södertälje (2007-2010). Jag har tagit stora steg offensivt och har också utvecklat mina ledaregenskaper både på och vid sidan av isen.
– Det känns inspirerande att klubben tror på mig så mycket att de skrivit ett nytt treårskontrakt. Jag får ett stort förtroende och det ska bli kul att få spela på en nivå där alla spelare är både starkare, snabbare och smartare än i Hockeyallsvenskan. Nu är det upp till mig att leverera.

Det ryktades länge om att det aldrig skulle bli något SHL-spel med Malmö för 30-åringens del, då Örebro enligt rapporter hade lagt beslag på Olssons tjänster till kommande säsong. Efter att skåningarna säkrat avancemanget så var det dock aldrig några tvivel från backstjärnans håll.
– Örebro visade ett stort intresse och ville ha mig. De var samtidigt väldigt förstående med att jag helst ville vara kvar i Malmö om vi gick upp.
– Om det inte skulle gå vägen hade jag fått komma till dem. De hade på något sätt första tjing, skulle man väl kunna säga. Det var Örebro som gällde om vi inte vunnit mot Leksand, men när vi väl gick upp hade de som sagt stor förståelse för mitt beslut att stanna.

Inför återkomsten till SHL har Malmö fått hem starka namn som Oscar Alsenfelt och Andreas Thuresson medan man utifrån plockat in välmeriterade nordamerikanen T.J. Galiardi. Man måste trots det räknas som en underdog, men för Olsson är målsättningen självklar.
– Vi vill till slutspel. Hur man tar sig dit, om det är direkt eller via Play In, är skit samma, men vi har ingen anledning att inte ha det som målsättning.
– Samtidigt ska man vara ödmjuk och inse att det är en lång väg dit som nykomling, men det är dit alla vill och sedan får vi se om vi klarar det, avslutar den sympatiske Malmöpågen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan