Jon Knuts.
Nyheter

Redo att leda nya Leksand: ”Dags för mig att kliva fram”

ANNONS

En efter en har spelarna lämnat Leksand efter att klubben degraderats. En av få som finns kvar är Jon Knuts, som nu är redo att ta sig an en ledande roll och gå i bräschen i klubbens nystart.
– Det hade varit hemskt om inte någon stannade kvar. Nu är det dags för mig att kliva fram och visa vägen, säger Knuts till hockeysverige.se.

Fjolårssäsongen blev inte vad Jon Knuts hade hoppats på. Efter att han skrivit på för Malmö under sommaren blev det bara några månader i Skåne, innan forwarden i oktober vände hem till Leksand igen. Väl tillbaka fick 24-åringen uppleva hur det är att åka ur SHL med laget i sitt hjärta.
– Det blev inte direkt som jag hade tänkt. När jag skrev på för Malmö var inte direkt tanken att gå tillbaka till Leksand direkt. Sedan blev det mesta fel när jag väl kommit tillbaka dit också, säger Knuts till hockeysverige.se.
– Samtidigt ser jag hellre framåt än bakåt och det som har varit går inte att ändra på.

Knuts menar att uttåget från SHL till stor del berodde på att Leksand spelade ett spel som de egentligen inte hade kapaciteten till.
– Jämför man båda åren i SHL med Leksand tycker jag väl egentligen att vi hade ett bättre lag det här andra året. Skillnaden var att vi nu försökte spela mer fancy, medan vi första året hade en bättre insikt om att vi skulle ligga på undre halvan och spelade utifrån det material vi hade.
– Sedan hade vi två spelare som stod ut i Patrik Hersley och Oscar Alsenfelt, som ensamma vann många matcher åt oss första året. Vi var många gånger tillbakapressade och hade inte mycket eget spel.
– När vi skulle gå från det till att förväntas styra matcherna och spela en kreativ hockey blev det en för stor omställning. Skillnaden blev för stor för att vi skulle klara av det och vi borde ha satsat mer på defensiven.

”HOPPAS ATT KLUBBLEDNINGEN LÄRT SIG AV SITT MISSTAG”

Foto: Bildbyrån

Kaoset i klubbledningen var också något som störde truppen mer än vad man visade utåt och Knuts hoppas nu att man lärt sig läxan och inte gör om samma misstag igen.
– Det var rörigt på alla plan. Spelare in och ut, sportchefer, vd:s, det blev helt enkelt för mycket. Självklart gjorde klubbledningen det som dom trodde var det bästa och det som dom kände måste göras, men det blev väldigt fel.
– När vi väl börjat vinna och komma in i ett bra flyt byttes spelare ut. Då tänkte man bara att ska det få hända nu igen. Vi försökte köra på, men när det byts för mycket spelare blir det svårt att hitta rätt och det blev för mycket negativt. Jag förstår att branschen fungerar som den gör, men samma misstag får inte hända för ofta. Jag hoppas att klubbledningen lärt sig av det här så att det inte ska behöva upprepas någon mer gång.

Höjde ni i spelartruppen någonsin rösten och förklarade för klubbledningen hur jobbigt ni upplevde att det här var?
– Jag tror inte att det var någon som sa det. Vi trodde helt enkelt det skulle räcka att vi vann matcher, men trots att det gick bra och vi spelade bra runt jul så fortsatte man att byta ut spelare. Det hjälpte inte att vi vann matcher, de verkade tycka att det behövdes nya spelare hela tiden ändå.

Efter ett kaotiskt fjolår bygger nu Leksand nytt och sportchefen Tore Jobs gick i går ut och berättade att träningsupplägget nu fungerar mycket bättre än i fjol. Efter att truppen under förra sommaren varit utspridd har man i år samlat alla, utom importerna, för att bedriva uppbyggnadsträningen gemensamt. Det är något som även Knuts ser som positivt.
– Det är bra att många varit här. Vi har kommit ihop som grupp och fungerar man bara som grupp kan man lyckas med otroligt mycket.
– Vi har kanske inte det bästa laget eller de största fixstjärnorna, men vi kan komma långt bara genom hur bra gruppen fungerar och genom att jobba hårt.

HAR STOR TILLTRO TILL ”NYA” LEKSAND

Efter att han tidigare själv mest fått hålla till i periferin är det också dags för Knuts själv att ta klivet in i en ledande roll. 24-åringen är en av få spelare som är kvar från tidigare år och är den i dagens trupp som är starkast förknippad med Leksand.
– Jag är väl samma kille som alltid, men det är klart att man får en annan roll nu. Jag tror att jag är den som har spelat näst flest SHL-matcher i det här laget.
– Det känns kul att få ett större ansvar och det blir en utmaning. Det hade varit hemskt om ingen spelare stannade kvar efter att vi åkt ut och nu är det dags för mig att kliva fram och visa vägen. Jag tror det är viktigt att det finns någon som varit med i klubben tidigare och vet hur allt fungerar.

Foto: Bildbyrån

Är du besviken över att så många lagkamrater valde att lämna efter att ni åkt ut?
– Egentligen får väl alla tala för sig, men jag kan inte säga att jag är besviken. Hade jag hoppats att fler skulle velat stanna? Absolut, men jag kan inte säga om någon annans beslut var rätt eller fel.
– Några ville spela i SHL, några kände att de kört fast och några kände att det var för rörigt i klubben i fjol. Det finns många olika anledningar till att de flesta valde att flytta härifrån, men för egen del ser jag bara framåt nu.

Hur skulle du säga att stämningen är i föreningen just nu?
– Det känns ändå som något av en nystart. Det känns som klubben nu kommer att ta en ny stig. Visst är det skitfrustrerande och skitledsamt att vi åkte ur, men samtidigt tror jag många ser fram emot det nya Leksand med stor förväntan.

Knuts tror att laget kommer att vara med i toppen av Hockeyallsvenskan och kriga, men känner samtidigt att klubben nu byggt på längre sikt och att det inte är ett måste att ta steget tillbaka upp till SHL direkt.
– Det känns inte som att man värvat ihop ett lag för att gå upp direkt, även om vi självklart hoppas kunna göra det ändå. Jag tror inte det skulle bli något stort ekonomiskt bakslag om vi inte lyckas, då truppen nu är byggd med fler unga spelare snarare än invärvade stjärnor.
– Jag tror som sagt att vi kommer ligga med i toppen, vi kommer hela tiden kämpa och ge allt, sedan får man se om det räcker hela vägen i slutändan.

Klart är att Leksand knappast kunde ha något bättre ansikte utåt än en 24-årig mas som brinner för klubben och som mycket väl kan vara den som ser till att klubbens senaste nystart blir en framgång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL