Johan Hedberg.
San José

Nu ska Hedberg hjälpa San José tillbaka till toppen

ANNONS

Johan Hedberg har varit en uppskattad figur i samtliga lag han varit i. Nu ska den tidigare målvakten vara med och ta tillbaka San José till toppen, i sin nya coachroll för klubben.
– Det var ett för bra erbjudande för att tacka nej till, säger han till hockeysverige.se om det nya jobbet.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Något överraskande presenterade NHL-klubben San José Sharks tidigare stormålvakten, Johan Hedberg, som ny assisterande coach och målvaktscoach för klubben. Hedberg tillhörde klubbens organisation säsongen 1999/00 men spelade då enbart i farmarlaget Kentucky Thoroughblades tillsammans med bland andra Miikka Kiprusoff och Evgeni Nabokov.

Den senaste säsongen var Johan Hedberg målvaktstränare för New Jersey Devils farmarlag Albany Devils, men för att få reda på hur han kom att hamna i San José reste hockeysverige.se till Tegera Arena i Leksand för att lyssna med honom vad som ligger bakom den här chansen.
– Chansen dök upp via Peter DeBoer, min gamla head coach i New Jersey. Eftersom jag var under kontrakt med Devils var man tvungna att be om lov för att prata med mig. Nu fick man det och Peter berättade vad han ville, säger Johan Hedberg och fortsätter:
– Det kom som en blixt från en klarblå himmel kan man väl säga och det var ett för bra erbjudande för att tacka nej till.

lou

”Gudfadern” Lou Lamoriello.

Fanns det någon tvekan från din sida i beslutet?
– Ja, eftersom jag hade en överenskommelse med med Devils, men vilken i vilken roll jag skulle jobba i där var inte klart med Lou (Lamoriello, president) och Ray Shero (General Manager). Det fanns en förhandling som pågick där. Jag hade även ett erbjudande om att ta hand om ett juniorlag i New Jersey-trakten som också var intressant.
– Ett aber är att det här jobbet är ganska långt från familjen, men vi kände att, som sagt var, det var en för bra chans för att säga nej.

Du har rotat dig med familjen i New Jersey, hur är då känslan att bryta upp från det?
– Det har ändå alltid varit en del av vårt liv. Jag har jämt varit borta väldigt mycket så det är nog egentligen ganska naturligt. I fjol var jag borta mycket även om det är pendlingsavstånd till Albany. Nu blir det mer definitivt, men samtidigt är det roligare för familjen att få åka till Kalifornien än till Albany.

Kommer ni bo kvar i New Jersey?
– Ja, det kommer vi göra. Wilma, mellantjejen, har två år kvar på High school och vill gå klart. Bea trivs också bra i skolan och dom var inte beredda att flytta just nu.

7

Pete DeBoer.

Den som handplockade Johan Hedberg var alltså hans tidigare coach New Jersey, Peter DeBoer, en person som Hedberg uppskattar mycket.
– Jag har väldigt höga tankar om honom som tränare och han var väldigt bra för oss i New Jersey. Han är en otroligt intelligent coach, bra kommunikator och väldigt tydlig. Vi har alltid haft en bra kontakt.
– När du kommer som ny coach får du alltid chansen att plocka din egna ”staff”. Att jag har varit i San José tidigare, har jobbat som målvaktscoach och känner Peter så fanns det en hel del saker som man kan säga var gemensamt.

Peter DeBoer fick förra säsongen sparken efter tre och en halv säsong i New Jersey, men det tror inte Johan Hedberg handlade så mycket om hans kunskaper som coach.
– Det är vad det handlar om i hockey, ”you are hired to get fired. Vi gick till final ett av åren, men missade slutspel dom andra tre. Jag kan inte säga att det var coachens fel utan det fanns andra saker som också spelade in.
– Han har ett högt renommé i NHL folk och vet vad han kan. Just hans tydlighet är något som jag tycker är väldigt bra.

Johan Hedberg 3

Johan i New Jersey.

Du säger att det även var andra saker som spelade in då ni inte gick tilll slutspel, kan du utveckla det?
– Vi tappade ändå Zach Parisé, (Ilja) Kovaltjuk och många bra spelare. Man kan säga att vi tappade lite av vår spets. Zach var väldigt viktig för oss.
– När vi gick till slutspel så gjorde vi det med väldigt små marginaler. Vi fick ett otroligt flyt när väl slutspelet började. Det här kan man lätt glömma bort och tänka att vi var jättebra den säsongen, men det var vi inte.
– Andra säsongerna, hade vi då exempelvis varit bättre på straffar hade vi antagligen gått till slutspel. Vi hade ett bedrövligt ”straffrecord”. Det spelade givetvis också in.

Vad blir nu din roll I San José?
–  Jag blir ansvarig för i stort sett alla målvakter i organisationen. Dessutom blir jag assisterande coach.
– Jag förväntas ha lite mer “input” på spelsystem och vara lite “eye in the sky” så att säga. Alltså sitta på läktaren med ett headset och hjälpa till med taktiska förändringar under matchens gång, gå ner i pauserna för att ge råd och tips på vad vi kan förbättra och så vidare.

jones

Martin Jones.

Vad hoppas du kunna tillföra målvakterna Martin Jones, Alex Stalock, Troy Grosenick och Joel Rumpel?
– Först och främst vill jag lära känna dom. Jag har sett mycket video på dom nu, men det första är att jag vill hitta ett förtroende hos dom, att dom känner sig trygga med mig. Den relationen är absolut det viktigaste.
– Sedan är man ett stöd. Det är svårt att gå in och ändra på någon som tagit sig till NHL. Man kan redan saker och ting då, grunderna finns där. Sedan är inte jag någon som vill bygga om saker och ting. Jag vill se vilka små saker här och där som man kan förbättra, efter en kommunikation med målvakterna givetvis, som kan göra dom bättre.

Hur mycket kommer du jobba med Troy Grosenick och Joel Rumpel som förväntas börja I AHL-laget San José Barracuda?
– Tanken är att dom kommer vara i farmarlaget. Jag kommer ha en översyn över deras utveckling. Jag kommer inte ha den dagliga kontakten utan den kommer någon annan ha.

Johan Hedberg 9

Vem är NHL:s bästa målvakt idag?
– Jag måste säga efter förra säsongen att det är Carey Price. Han har haft en fantastisk säsong. Jag har alltid varit oerhört svag för “Henke” (Lundqvist) och jag tycker nog att Price och “Henke” är dom två bästa.
– Du har även Pekka Rinne och Cory Schneider. Förhoppningsvis kommer även Martin Jones vara där snart. Dagsformen och laget framför dom påverkar en hel del. Det är nästan omöjligt för målvakten att vara bättre än sitt försvar.

Vad vet du om organisationen i San José Sharks?
– Jag har varit där en vecka under vår “development camp” och det är inte så mycket som har förändrats sedan jag var där förra gången. Det är en väldigt intim, liten och tajt organisation. Man har högt till tak och mycket kommunikation. Något som jag själv står för och gillar.
– Det är mycket folk som är kvar sedan jag var där och det är samma känsla vilket gör att det känns mycket kul.

Känner man igen dig fortfarande i San José?
– Ja då, för sjutton. Mike Ricci och Bryan Marchment som då var där som spelare är nu “development coacher”. Dom var också med på campen. Materialaren är också kvar liksom Doug Wilson (General Manager) och Tim Burke. Sedan ser man man också varandra under åren när man spelat matcher mot varandra.

melker

Succérookien Melker Karlsson.

Hur väl känner du San Josés Melker Karlsson?
– Inte alls. Det blir några nya bekantskaper. Petter Emanuelsson var på campen, men det är mycket nytt folk och inte många spelare som jag känner sedan tidigare. Därför gäller det att man är väldigt öppen med att se vilka personligheter man jobbar med. Hur dom fungerar och hur man kan hjälpa dom vidare I sin utveckling.
– Jag vill också vara väldigt personlig i mitt coachledarskap och nå människan bakom hockeyspelaren.

Du var lite pappa för unga svenska spelare som kom till New Jersey, blir det samma sak I San José med Melker Karlsson, Petter Emanuelsson, Julius Bergman och Joakim Ryan (Son till tennisspelarenCatarina Lindqvist)?
– Jag träffade dom på campen, men Ryan är nästan amerikan. Han pratar svenska med en skånsk brytning I hans amerikanska accent. Det låter otroligt roligt, skrattar Johan Hedberg.
– Alla gjorde en bra camp och är uppskattade I San Josés organisation.

Imorgon får ni läsa Johan Hedbergs tankar om Leksands IF:s framtid, en klubb där han sitter i styrelsen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games