Johan Hedberg
Nyheter

”Leksand ska kunna locka till sig de största talangerna i Sverige”

ANNONS

Leksand kommer från en kaosartad säsong som slutade med degradering till HockeyAllsvenskan. Styrelseledamoten Johan Hedberg är tydlig med vad han tror behövs för att Leksand ska kunna bli en toppklubb i Sverige.
– Det finns inte pengar att göra storsatsningar för. Den identitet som jag tycker att vi måste stå för är att ha en otroligt stark ungdomsverksamhet som ska vara den troligtvis bästa i landet., säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Johan Hedberg klev nyligen på jobbet som assisterande coach i NHL-laget San José Sharks. Samtidigt sitter han med i styrelsen för Leksands IF, hans moderklubb och samtidigt en klubb som brottats både med ekonomiska och interna problem. Nu tycks röken ha lagt sig till viss del och Hedberg känner att vindarna har vänt. Att dessutom kombinera jobbet som coach i NHL med styrelseuppdrag i Leksand ser han inte som något problem.
– Det ska nog kunna gå bra. Nu blir det tre timmar extra i tidsskillnad då det handlar om att kunna vara med på möten. Det blir nästan bättre nu för har vi samma mötestid som förra säsongen då det var klockan nio på morgonen för mig så blir det klockan sex nu, säger Johan Hedberg till hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan har jag och Per-Ragnar (Bergkvist), som nu sitter med i styrelsen, en tät kontakt. Sedan det blev klart har vi haft idéer och tankar om vad vi tycker måste göras, efterföljas och bli bättre.

Kan du utveckla det?
– Jag tycker att Leksands IF är i en position där man måste tajta till. Det finns inte pengar att göra storsatsningar för. Den identitet som jag tycker att vi måste stå för är att ha en otroligt stark ungdomsverksamhet som ska vara den troligtvis bästa i landet.
– Vi måste producera egna spelare samtidigt som spelarna som kommer hit ska veta att man får den bästa utbildning som finns. Det tycker jag ska vara vårt signum.
– Vi ska kunna locka till oss dom största talangerna i Sverige. Oavsett om vi får ha dom under två, tre eller fem år så ska vi få hit dom och få dom att känna att dom utvecklas här. Via dom kan man sedan börja producera spelare som vi kan skeppa vidare till NHL och KHL. Det är också en inkomstkälla.

Tore Jobs

Tore Jobs.

Även om man inte kan utnyttja spelarna själva så finns dom pengarna att tjäna för klubben på ett annat sätt än vad det fanns förr.
– Sedan tycker jag att vi kan bli proffsigare på många vis. Det ska vara ordning och reda. Tore (Jobs, sportchef) är väldigt mycket för ordning och reda, viket jag tycker är bra. Sedan jobbar vi väldigt mycket med att vi ska bygga upp vår scoutingverksamhet. Vi har inte råd att chansvärva. Vi ska lägga ner nog med tid på att se killarna vi tar hit så det blir rätt folk. Det är i alla fall några punkter som jag brinner för. Sedan är det andra som kan ekonomin bättre än vad jag kan.

Hur tänker du kring turbulensen som var under förra säsongen i Leksand?
– Det var olyckligt givetvis. Det hände så otroligt mycket och dessutom så snabbt. Kjell (Kruse) var ny och vad som exakt hände mellan han och Tommy (Salo) vill jag inte gå in på, men det skar sig uppenbarligen. Vi hamnade i ett läge där vi kände att vi ville lugna ner situationen. Kjells jobb för ekonomin var A och O. Vi var tvungna att få ekonomin att fungera annars skulle vi inte ha någon förening.
– Efterspelet där man pekar finger mot spelare och ledare är helt okej. Sedan kan jag ifrågasätta varför man som spelare använder det som en anledning till varför det inte gått som det ska. Jag kan inte minnas att jag någon gång som spelare varit det minsta bekymrad över vad som hänt utanför mitt omklädningsrum eller utanför isen. Att göra mitt jobb där är det enda jag är anställd för. Jag var anställd för att spela hockey och vinna hockeymatcher.
– Vad som händer ovanför mitt huvud har varit helt oväsentligt för mig. Därför tycker jag också att det har inte spelarna med att göra. Dom får sin lön och den kom som den skulle och det fanns egentligen inte någon anledning för dom att fokusera på något annat.
– Men visst, något som vi kan bli bättre på är att ha en tydligare kommunikation, att spelarna vet vad dom förväntas göra men även vad vi i styrelsen förväntas göra. Då kan man nog undvika några av dom här konfrontationerna som blir.
– Att lösa saker internt är också något som vi måste bli bättre på. Vi behöver inte stå i media och dryfta personliga agendor. En stark organisation kan lösa det inför lyckta dörrar.

Johan Hedberg 003

När det begav sig i Leksandströjan.

Tror du att det blir en speciell miljö för spelare som bor i Leksand som är ett litet samhälle och där spelarna bot väldigt tajt inpå varandra?
– Jo, men spelarna har egentligen inte något med att göra vem som jobbar var. Dom har sitt jobb och det är att spela hockey. Jag förstår inte varför det utanför ska påverka så mycket…
– Visst, klart att det påverkar när det kommer in folk hit och dit, men det är en del av hockeyn idag. Vart du än är någonstans så kommer lag byta ut spelare. Är du i NHL, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Ryssland så har du ditt jobb och det är vad du ska fokusera på.
– Sedan är det lätt att säga att ”vi hade inte det, och vi hade inte det”. Men först tycker jag man ska titta sig själv i spegeln och fråga sig vad jag gjorde som inte räckte till? Har jag gjort allt som jag kunde? Hade jag fokus på rätt ställe? Jag hoppas alla kan göra det. Det är ändå på individbasis som det största ansvaret ligger.

Hur ska Leksand göra för att få ordning i leden igen?
– Med struktur! Vi ska ha en tydlig linje där man ser vem som gör vad och hur man gör vad. Vi ska ha ledare som jobbar efter en tydlig struktur som vi sätter upp i styrelsens. Där ska vi sätta vår identitet och alla som kommer hit ska veta, både som ledare och spelare, att det här är jag förväntad att göra. Då kan vi få bort dom här externa sakerna som folk säger att dom störs av. Du gör ditt och jag gör mitt, men vi gör det efter dom regler som Leksands IF satt upp och står för.
– Att få bära Leksands IF:s klubbmärke är för mig en enorm stolthet. Jag tror att det är samma sak för dom allra flesta. När man pratar med folk som har lika stort hjärta för hockeyn som jag har så inser man vad det här klubbmärket betyder för folk.
– När man går runt här i ishallen blir man lite nostalgisk. Man ser alla bilderna på väggarna och tänker sig tillbaka. Man ska känna sig stolt att representera Leksand och det är kanske den biten som har fått sig en törn, med all rätt. Det har varit för mycket kladd. Vi måste vara starka i toppen eftersom det är där som allt styrs ifrån. Har du inte den så är det svårt att få med sig resten av leden.

Nu ska du träna San José i NHL, men när dyker du upp som tränare i Leksand?
– (Skratt) Det vet jag inte. Nu har jag fått ett helt nytt uppdrag och är en rookie inom
tränarbranschen. Vi får se hur det här går först. Det var jättekul förra säsongen i Albany och jag lärde mig otroligt mycket.
– Om tre år kanske det är helt nya förutsättningar och mogen för något annat. Just nu är jag inte mogen för att leda ett lag på en huvudledarnivå. Som assisterande coach är jag gärna med just nu, men inte mer än så. Först måste jag skaffa mig mer kött på benen, avslutar Johan Hedberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL