Julia Åberg.
SDHL 1

Djurgården blev Åbergs räddning: ”Beredda att göra allt för att hjälpa mig”

ANNONS

Endast 19 år gammal har Julia Åberg drabbats av så stora skadebesvär att det såg ut som att hon över huvud taget inte skulle få kontrakt med någon klubb till kommande säsong. Då kom Djurgården till målvaktens räddning.
– Nisse Ekman var beredd att gå över både eld och vatten för att hjälpa mig tillbaka, säger Åberg till hockeysverige.se.

VÄLLINGBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Målvakten Julia Åbergs skadeproblem har blivit till en följetong. Hennes diskbråck i ryggen har gjort att hon inte kunna presterat i den omfattning hon själv och omgivningen hade hoppats på. Inför kommande säsong valde 19-åringen att lämna Leksand för spel i Djurgården.

På plats i Stockholm tycks Åberg fått ordning på sina diskbråcksproblem, även om hon dras med sviter från en operation för tre månader sedan.
– Ryggen är superbra just nu, men jag har inte satt den under hög press ännu. Efter operationen för tolv veckor sedan tappade jag nervkontakten till mitt högra ben. Jag hade ingen känsel eller styrka i det över huvud taget. Första veckan satt jag mest och tränade på att vicka på tårna, säger Julia Åberg här hockeysverige.se träffar henne på ett café i Vällingby.
– Det här är vad jag jobbar med just nu, vilket också kommer att ta lite tid. Ryggen är bra men högra benet är sådär.

Det här är också något som påverkat Julia Åberg i vardagen.
– Det har påverkat mig jättemycket fram till det att jag lärde mig gå igen, om man säger så. I början kunde inte jag göra någonting och mamma var i princip min personliga assistent. När man väl kom upp och lärde sig gå igen så var den mesta av problematiken över.
– I början hade jag jättesvårt att ta mig upp och ner för trapporna hemma och även problem med att ställa mig upp och sätta mig ner och så vidare, men just nu påverkar det mig ingenting alls.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad var det som hände då du tappade nervkontakten med högerbenet?
– Jag har haft diskbråck i ryggen som har tryckt på nerverna under ungefär tre år. Då blir nerverna hyperkänsliga. När man helt plötsligt opererar bort dom och tar bort trycket så behöver nerverna ställa om sig. Nerverna hade fått en liten chock kan man väl säga.
– Nerverna och musklerna finns där, men det gäller att hitta den där kontakten mellan dom igen. Det här förbättras lite, lite varje vecka.

Givetvis har diskbråcket påverkat Julia Åbergs prestation på isen under senaste säsongerna. Förra säsongen kunde hon bara spela sju matcher innan hon var tvungen att kasta in handduken.
– Det här har hämmat mig väldigt mycket. Kanske inte så mycket i matcherna eftersom man då är så pass tjurig att man kör på ändå. Men i framförallt träningen har man inte kunnat ge allting samtidigt som jag varit borta under långa perioder. På så vis har jag tappat väldigt mycket i utvecklingen.

”FINNS HELT ANDRA RESURSER HÄR”

Rehabiliteringen i Dalarna var inte vad målvakten hade hoppats på, men på plats i Stockholm har hon kommit under specialistvård som gjort att hon nu ser fram mot en säsong där hon kan vara med och tävla fullt ut.
– Rehaben här har betytt allting. Det är främst Djurgården som ligger bakom det eftersom det var Nisse (Ekman, sportchef) som fick mig till den sjukgymnast jag har nu. Sjukgymnasten på Bosön, Kristina Forsblom, det är hon som fixat operationen. Hon sa att det fanns några läkare som hon hade förtroende för och jag skulle få träffa en av dom.
– Sedan har man mycket mer resurser här. Jag får köra vattenlöpning, vattengymnastik och så vidare. Alltså sådant som man inte hade tillgång till i Dalarna.

Trots bra rehabilitering tror inte Åberg att hon är ikapp fysiskt.
– Jag har en lång bit kvar, skrattar hon och fortsätter:
– Givetvis har jag långt kvar eftersom jag har haft lite svårt att träna med mitt ben. Man är ju lite halt och så där. Jag har tagit mig en god bit framåt och håller på att bygga upp en grundkondition. Det här är något jag även får jobba med under säsongens gång.

Lovisa Berndtsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ni går på is om två veckor, hur går dina tankar inför det?
– Jag är jättenervös. Det ska verkligen bli superroligt och jag blir rörd bara jag tänker på det… Åberg tystnar lite innan hon fortsätter:
– Det är svårt att förklara känslan när man inte riktigt vet vad man kan förvänta av sig själv. Oftast sätter man press på sig själv och vet precis vad man kan prestera. Nu har jag ingen aning om vad jag kan förvänta mig eftersom jag inte vet hur ryggen eller benet håller under den pressen som blir på isen. På så vis ska det bli väldigt spännande och väldigt roligt.

I Djurgården får Julia Åberg konkurrera med Lovisa Berndtsson om förstaspaden.
– Det ska bli jättekul. Jag känner inte henne jättebra ännu, men hon verkar väldigt fokuserad och engagerad i sin hockey. Jag tror att vi kommer fungera bra ihop.

Nu ska Julia Åberg och Lovisa Berndtsson axla manteln efter Valentina Lizana Wallner som valt att lägga målvaktsmasken på hyllan, men någon speciell press över det känner inte Åberg.
– Jag känner ingen press. Jag och Djurgården har varit väldigt klara med att jag ska ta det väldigt lugnt i början. Min första säsong ser vi som ett rehab-år, så vi ser att jag till och börja med kan komma tillbaka. Däremot kan jag tänka mig att Lovisa som är spelredo på en gång kan känna lite press.

”NISSE STRÄCKTE UT HANDEN OCH VILLE HJÄLPA MIG”

Nu är det inte bara Julia Åberg och Lovisa Berndtsson som kommer jaga platsen i Djurgårdens mål.
– Det är en tredjemålvakt som också är med, Anna Ågren. Hon är lite yngre (15 år), men väldigt lovande av det jag har förstått.

Du spelade i AIK innan du flyttade till Leksand, varför blev det Djurgården och inte din gamla klubb då du flyttade hem?

– Jag trodde inför den här säsongen att jag skulle vara klubblös, att jag skulle få jaga ett herrlag i någon lägre division för att få spela. Sedan var det Nisse (Ekman) som sträckte ut handen och ville hjälpa mig. När han sedan såg att det kunde lösa sig så lade han fram ett förslag som jag tackade ja till på en gång.
– Det finns ingen klubb man skulle välja före en klubb som är beredd att gå över både eld och vatten för att hjälpa mig tillbaka.

Nils Ekman. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad ingick i det här förslaget som Nils Ekman presenterade för dig?
– Vi började pratade med varandra redan förra våren och har sedan dess varit i lite lätt kontakt med varandra, men då var tankarna hos mig att åka till USA.
– Han har redan förut sagt att han vill ha mig i Djurgården. När det nu kunde lösa sig sa han: ”Vi gör så att vi skriver ett kontrakt, men vi börjar med ett år och ser hur det går.” Han sa att det är på ett villkor och det är att du tar det lugnt och tar ett steg i taget, säger Julia Åberg med ett skratt och tillägger:
– Nu har det varit mitt måtto.
– Sedan hjälpte Djurgården mig med ett lite jobb redan i våras, men det fungerade inte så länge på grund av ryggen. Nu har man hjälpt mig till ett jobb på SIDA som jag börjar på i augusti och som jag tycker ska bli superroligt.

Hörde AIK av sig?
Nej, AIK hörde inte av sig, men dom har rätt bra på sin målvaktssida redan. Det är heller inga andra klubbar som har hört av sig. Alla har känt till problemen med min rygg. Djurgården var den enda klubb som såg förbi det och istället såg personen som verkligen ville tillbaka.

Var det aktuellt att stanna i Leksand?
– Leksand hörde inte av sig över huvud taget.

Vilka förväntningar vågar du ha på den kommande säsongen?
– Jag håller på att domdera med mig själv och sätter upp mål och så där. Det är jättesvårt… Det solklara målet är att vara hel hela säsongen, kunna vara aktiv hela säsongen och även kunna avsluta säsongen.
– Målet under sommaren har varit att kunna vara spelklar och så pass i form att laget vågar sätta in mig i första matchen. Om dom sedan gör det eller inte får vi se. Sedan får vi se hur allt fortskrider och hur nerverna i benen läker.

Hur långt kan nykomlingen Djurgården räcka i Riksserien?
– Det är lite svårt att veta eftersom jag inte vet exakt hur alla andra lag ser ut. Jag tycker att vi ser riktigt starka ut och då framförallt på forwardssidan. Där har vi mycket spelare, både topp och bredd. Samtidigt, alla lagdelar bra ut och jag tror att vi kommer ha en riktigt bra premiärsäsong i Riksserien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan