William Lagesson.
Nyheter

Edmontons svenska JVM-back: ”Hajpen kring McDavid är enorm”

ANNONS

Den svenska JVM-backen William Lagesson draftades av Edmonton förra sommaren och är just hemkommen från klubbens utvecklingsläger. Ett läger där han fick chansen att spela med Connor McDavid och uppleva hajpen kring supertalangen från första parkett.
– När han gjorde mål på träningarna jublades det lika mycket som om det vore en stor match, säger Lagesson till hockeysverige.se.

Han lämnade Frölundas J20-lag förra sommaren för att ta chansen i Nordamerika. Efter ett framgångsrikt första år på andra sidan Atlanten, som bland annat resulterade i att han fick representera Juniorkronorna i JVM, är nu William Lagesson hemma i Sverige och laddar för kommande säsong. Det är dock bara några veckor sedan han var över i Kanada för att delta på Edmontons utvecklingsläger, efter att Oilers plockat honom i draften förra sommaren.
– Det var riktigt kul. Det var ett stort intresse runtomkring och jag lärde mig mycket, säger 19-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag kom dit en vecka innan allt började och kollade runt lite i staden, lärde känna lite spelare och tränade lite och så. Det var många bra spelare på plats att mäta sig med.

Connor McDavid. Foto: All Over Press

En av de spelare som Lagesson stötte på under utvecklingslägret var Connor McDavid och supertalangens närvaro skapade helt klart hysteri.
– Hajpen var enorm. Det var massvis med folk på träningarna och så fort han klev på isen blev det ett stort jubel. När han gjorde mål på någon övning vi körde under träningarna jublades det lika mycket som om det vore en stor match han hade nätat i, säger den svenska JVM-backen och fortsätter:
– Sedan var media efter honom hela tiden och det var väl ett 20-tal journalister runt honom så fort han klev av isen. Folk följde också efter vår lagbuss för att få se honom och det är klart att all uppmärksamhet som var också var rolig för oss andra.

Nu när du spelat med McDavid, hur bra är han egentligen?
– Han är väldigt komplett. Han är både snabb och väldigt skicklig, men det som är mest imponerande är att han fattar rätt beslut hela tiden. Han visste vad han skulle göra så fort han fick pucken och läste spelet så att han var tre-fyra steg före alla andra hela tiden.
– Sedan är han en väldigt bra kille också. Han är ganska tystlåten vid sidan av isen och är trevlig mot alla. Så fort vi kliver på isen vet han samtidigt att han är nummer ett och han visar det också.

Lagesson i närkamp med Frölundas Artturi Lehkonen under JVM. Foto: All Over Press

”SKÖNT ATT VETA ATT DET FINNS ETT LIV EFTER HOCKEYN”

Trots att utvecklingslägret sker inom en ytterst begränsad tidsram på runt en vecka menar Lagesson att man under denna tid hinner lära sig otroligt mycket.
– Det är mycket tester så att man sedan får reda på vad man behöver jobba på individuellt. Sedan får man också reda på vad organisationen står för, vilka krav som ställs och man hinner också träna på det spelsystem och den spelidé klubben har. Det är väldigt lärorikt.

När Lagesson förra sommaren valde att ta steget och flytta till USA gjorde han det för att förbereda sig på collegespel. Den defensivt skickliga backen imponerade också under säsongen med Dubuque Fighting Saints i USHL och landade till sist på 16 poäng (2+14) och +18 på 52 matcher.
– Det var tufft att komma över, när man skulle komma in i en ny familj och lära känna nya lagkamrater och så. Det var väldigt mycket nytt i början, men när allt trillade på plats var det bara att köra på. Det blev lite dippar under säsongen, men det är inget att hänga upp sig på. I slutändan kändes det som en riktigt bra säsong och det var också stort att få chansen i JVM.

Hur mycket tror du att du stärkte dina chanser till JVM-spel genom att ta steget över?
– Det tror jag hjälpte mycket. JVM spelades på mindre rinkar och när det väl var dags för det hade jag vant mig vid det spelet. Sedan har jag hört från många att de tycker att det varit väldigt positivt för min utveckling att spela här borta. De som sagt något tycker att jag har utvecklat mitt spel mycket, så det känns som att det var ett bra beslut.

Efter en stark säsong i USHL kommer 19-åringen kommande säsong också få möjligheten att uppfylla det som var drömmen när han åkte över – spel på college. Backlöftet hade flera olika skolor att välja på, men fastnade till sist för University of Massachusetts Amherst.
– Det kändes väldigt bra under mitt besök där och det verkar vara en väldigt bra skola. Det är ett lag där jag kommer få spela en stor roll, så det känns som helt rätt val för mig, säger Lagesson.

Hur viktiga är studierna för dig med tanke på hur mycket som kan hända med en hockeykarriär?
– Studierna är självklart väldigt viktiga. När du går på college får du inte ens vara med och spela om du inte har tillräckligt bra betyg, så det är klart att man måste ligga i med skolarbetet också.
– Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska läsa än, men vad det än blir så ger det en trygghet att falla tillbaka på. Hockeykarriären är nummer ett nu, men det varar inte för evigt. Skulle det skita sig har man också något att falla tillbaka på och det känns skönt att veta att det finns ett liv efter hockeyn också, avslutar den stora backtalangen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga