Malte Strömwall.Foto: Ronnie Rönnkvist

Förra säsongen representerade han inte mindre än fyra olika klubbar, och nu är det dags för ännu en ny klubb för Malte Strömwall. Men nu hoppas han få stanna i samma klubb hela säsongen.
– Nu vill jag få spela min roll och framförallt spela mycket, säger han till hockeysverige.se om det stundande äventyret i AIK.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linköpingsfostrade Malte Strömwall åkte över till Kennewick, Washington 2011 föra att spela i WHL med Tri-City Americans. Efter två säsonger i USA återvände han hem till Sverige. Ny klubbadress blev Växjö.
– Det kändes som det var rätt steg i utvecklingen för mig att flytta hem till Sverige, att få spela mot män, sa Malte Strömwall till hockeysverige.se strax efter att han landat på Arlanda i april 2013.

Sedan återkomsten till Sverige har han spelat i inte mindre än fem klubbar, Växjö, Troja, Luleå, Asplöven och HV71. Till nästa säsong kommer han dock spela för AIK. När hockeysverige.se träffar Malte Strömwall på ett fik alldeles nära han nya hemmaborg, Hovet i Stockholm, berättar han att senaste säsongen med spel i fyra klubbar inte var optimal.
– Det var en ryckig säsong. Det började ganska bra i Växjö, men sedan kom jag av mig i formen. Samtidigt kände jag att Växjö ville satsa på lite andra killar och då kändes det inte nödvändigt för mig att vara kvar där. Visst, jag hade ett kontrakt som jag fick bryta, men jag är i den åldern där jag vill spela mycket och det fick jag inte göra där, säger Malte Strömwall och fortsätter:
– Jag spelade sex till åtta minuter och ibland till och med noll minuter. Ibland fick jag också spela lite mer, men jag vill ha mer kontinuitet i mitt spel. Då frågade jag i november om vi kunde gå skilda vägar och då blev det Luleå.

Ishockey, SHL, LuleŒ - …rebro

Malte i Luleåtröjan.

I Luleå blev det 14 matcher innan han fick besked av klubbens sportchef, Lars ”Osten” Bergström att han lånats ut till ett annat lag i SHL.
– Det började okej i Luleå, men jag var inte i någon riktigt bra form då jag kom upp dit. Det gick inte riktigt bra där heller så jag bestämde mig för att träna hårt som fan. Jag blev utlånad till Asplöven eftersom Luleå har ett fönster mellan klubbarna som gör att man innan man är 21 eller 22 år kan gå där i mellan hur många gånger man vill före 31:a januari.
– Jag testade på Asplöven och spelade fyra matcher där. Jag fick spela mycket, vilket var nödvändigt för mig. Sedan ringde ”Osten” den 31:a januari, typ kvart i elva, alltså en timma och en kvart innan fönstret stängde, och frågade om jag ville bli utlånad till HV 71.
– HV71:s sportchef, Johan Hult, ringde och sa att man var jätteintresserad och ville att jag skulle komma dit ner. Lite senare fick jag även ett sms av Andreas (Johansson, tränare) och eftersom jag inte hade haft en speciellt bra säsong så tänkte jag att nu skiter jag i det här, åker ner dit för att spela ut säsongen och för att lära mig något mer.
– Jag har inte haft några problem alls med någon tränare under säsongen utan klubbytena har jag bara gjort för min egen skull.

Att det inte blev som Malte Strömwall hade hoppats på i Luleå är en besvikelse för honom.
– Ja, en stor besvikelse. Jag var inte i någon bra matchform och hade heller inget bra självförtroende. Det var tufft och jag hittade inte mitt spel.

Johan Strömwall

Pappa Johan.

Pappa Johan Strömwall är en ikon i Luleå, men någon press över att prestera av den anledningen har aldrig Malte Strömwall känt.
– Nej, det tycker jag väl inte att jag känt. Klart att det blir lite snack om pappa eftersom hans tröja hänger i taket där uppe. Jag försöker inte lyssna så mycket och jag är en helt annan spelare än vad han var. Det han har gjort för klubben är jag stolt över som hans son.

Hur upplevde du att komma ner till HV71?
– Allt gick så fort så jag hann knappt tänka på det. Jag fick spela mycket. Bland annat fick jag spela i förstafemma några matcher, men annars spelade jag i andra eller tredjefemma och fick mycket istid hela tiden. Jag kände att även om jag inte skulle spela på min toppnivå första matcherna så skulle jag ändå få chansen. Det behöver man när man är en ung spelare så man hittar sig själv, vilket jag också kunde göra. Efter det gick allt riktigt bra.

Malte Strömwall avslutade säsongen bra i HV71 och hittade sitt spel igen.
– Ja, det gick hur bra som helst, säger Malte Strömwall innan vi kommer in på tränarbytena från lugna Sam Hallam, Joakim Fagerwall och Per Kenttä till den lite mer temperamentsfulle Andreas Johansson.
– När jag kom till HV71 visste dom att jag kom från en tuff säsong, men hade även sett mig spela bra mot just HV71. Dom förstod att jag hade haft en ryckig säsong och man försökte hjälpa mig varje dag. Jag tycker att dom lyckades jättebra och så som jag spelade i HV 71 är det bästa jag spelat i SHL under två säsonger.

Vad kom Andreas Johansson att betyda för dig?
– Massor! Han är en av dom bästa tränare som jag har haft under min karriär. Han ställer krav och det spelar ingen roll hur gammal du är eller vilket namn det står på ryggen bara man visar inställning och gör sitt yttersta i varje byte.
– Sedan ska man leverera också, men jag gillar det sätt som Andreas ser på hockey. Han vill utveckla spelaren till hans maxpotential och få ut max ur spelaren i varje match.

Hade du velat spela kvar i HV71?
– Ja, jag hade jättegärna varit kvar där. Vi snackade lite om det, men det blev aldrig någonting.

BB140920ZP024

Malte i Växjödressen.

Innan Malte Strömwall återvände till Sverige spelade han två säsonger i WHL för Tri-City Americans. Första säsongen svarade han för elva mål och totalt 27 poäng på 64 matcher. Andra säsongen var ännu mer framgångsrik där han på 66 matcher svarade för 22 mål och 66 poäng. Han visade då vilken skicklig målskytt han är, men det var ändå ett stort steg att komma från WHL till SHL.
– Klart att det var skillnad på storleken på rinken och så vidare. Nu är jag uppvuxen med att spela på stor rink, men jag trivdes bra där borta med liten rink eftersom jag gillar att gå rakt på mål och skjuta mycket.
– Den största skillnaden var ändå marginalerna. Det går inte att schabbla bort pucken på fel ställen för då kan du bli straffad. I USA händer det hela tiden eftersom det är en mindre rink, det händer mer saker och är mer målchanser.
– Jag kände att jag började bli lite mer mogen i mitt spel då jag kom till Sverige. Mer det taktiska då, att avväga när man kan göra sin gubbe eller när man behöver chippa ut pucken ur egen zon istället för att försöka hitta in på centern i mitten och så vidare.

Nu väntar alltså en säsong med AIK i Hockeyallsvenskan för Malte Strömwall.
– Jag kände att när Luleå började värva in spelare med han hjälp från han på Minecraft att jag istället behövde komma till ett ställe där jag får spela mycket och fortsätta utvecklas. Nu har jag haft två ryckiga säsonger, men nu vill jag få spela min roll och framförallt spela mycket under en hel säsong istället för att bara göra det ibland. Jag kände att Hockeyallsvenskan skulle passa mig bra, ta ett år och få spela mycket.

Varför just AIK?
– Det handlade bland annat om Roger Melin. Jag har hört mycket bra saker om honom och han har lyckats med många unga spelare.
– Han ringde mig och det kändes bra direkt, men sedan passade det även bra då tjejen är härifrån och jag har nära hem till Linköping.

BB121204JM027

Anders Gozzi

AIK har haft det väldigt turbulent senaste säsongen, hur tänker du kring att kliva in en sådan förening?
– Jag visste att det blivit en förändring och att man jobbar på att komma upp igen. Det verkar ändå bra strukturerat nu då Anders Gozzi och Roger Melin kommit in i klubben. Jag tror att klubben är på väg upp och vill komma till SHL igen inom ett eller ett par år.
– Jag körde hela juni ut med laget och det är ett skönt gäng som tränar på bra. Vi har en medelålder på 22 år och det passar mig bra.

Vilka förväntningar har du på nästa säsong?
– Att hjälpa laget så mycket som möjligt, utvecklas ännu mer och visa den spelare som jag kan vara. Tidigare, i SHL, har jag mest fått spela i tredje och fjärdekedjan. Det är inte den spelaren jag är. Många tror att jag är en powerforward, men innan jag åkte över till USA hade jag knappt delat ut en tackling…

Var det så?
– Jag var bara offensiv, låg på rulle och ville göra poäng och är egentligen en målskytt, avslutar Malte Strömwall.