Nicklas Grossmann.
Södertälje SK

Grossmann: ”Waltin är det bästa som kunde hända Södertälje”

ANNONS

Från Philadelphia har Nicklas Grossmann sett sitt Södertälje kollapsa fullständigt, och ramla ur Hockeyallsvenskan. Men den svenske NHL-backen ser en ljus framtid för SSK.
– Det blir en liten nystart för klubben och för hela stan, säger han till hockleysverige.se.

TROSA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Södertälje gjorde som bekant sin sämsta säsong någonsin 2014/15. Man ramlade ur
Hockeyallsvenskan och får nästa säsong göra en omstart i Division 1. En NHL-spelare som spelat i SSK är Arizonas Nicklas Grossmann. Han fostrades i klubbens juniorled även om det var i Gnesta som han inledde sin karriär. Han gjorde en A-lagssäsong i SSK 2004/05 innan han stack över till USA och Dallas organisation.

Grossmann slår givetvis inte klackarna i taket över att hans SSK kommer spela i ettan nästa säsong, men tror ändå att det kan komma något gått ur det hela och att plocka in Mats Waltin som tränare är ett klokt beslut.
– Det är aldrig kul när man åker ner. Speciellt inte när man hade en högre målsättning. Det är så här det är i idrott. Klart att det är jobbigt att se ett lag som man själv har spelat i och man har nära hjärtat åka ner, säger Nicklas Grossmann till hockeysverige.se och fortsätter:
– Ska man se något positivt med det så är det att det blir en liten nystart för klubben och för hela stan. Södertälje måste börja någonstans och nu finns det inget val mer än att dra på sig blåstället och börja jobba sig tillbaka sakta men säkert.
– Man får försöka ha en långsiktig blick och ta det en dag i taget för att jobba sig sakta men säkert tillbaka upp i systemet.

BB150124ZV039

SSK deppar efter jättefiaskot.

Har du någon känsla för varför det har blivit så här?
– Nej, det är svårt för mig att veta som inte varit så nära engagerad i klubben så jag har kunnat titta in på vad som hänt. Om jag ska tala av egen erfarenhet så är det många faktorer som kan spela in. Folk pekar finger hit och dit och letar efter någon att skylla på.
– Det är bara så att så här är det i idrott. Ibland går det inte rätt och det kan bero på mycket
smågrejer. Jag tror att när man följt ett lag och av det man har hört så när det väl börjar gå riktigt dåligt hamnar man i ett jäkligt djupt hål. Då är svårt att ta sig upp och det spelar nästan inte någon roll vad du har för laguppställning eller vem som styr skutan. Det blir en väldig uppförsbacke vilket man såg lite i slutet av Södertäljes säsong. Det var svårt att vinna viktiga matcher.
– Det är svårt att hitta bara ett svar som alla håller med om och säger att det är helt rätt. Jag tror att det är många faktorer som spelar in.

Hur mycket har du följt Södertälje från ditt hem i Philadelphia senaste säsongen?
– Jag håller alltid koll på nätet, men läser även lite tidningar och så vidare. Sedan har jag lite kontakt med gamla spelare som jag lirat med och gamla coacher, bland annat då (Per) Nygårds som jag haft som juniortränare. Han har varit i Södertälje under många och vi har hållit kontakten ganska bra under den tiden.
– Lite koll har man ändå haft och det är kul att ha lite koll på hur det går där man är uppväxt själv som hockeyspelare.

DSC_0128

Mats Waltin.

Ny tränare för Södertälje blir alltså Mats Waltin som redan klev in som coach under kvalserien förra säsongen. Ett bra val enligt Grossmann.
– Jag tror att han blir jättebra för SSK. Klart att han hade ett tufft jobb att komma in till. Men jag tror inte det spelade någon roll vem som kom in i den situationen. Det var ett stort skepp att vända på när dom låg till som dom gjorde.
– Om man ser till framtiden så tror jag Mats Waltin är det bästa som kunnat hända Södertälje. Jag menar att få in en sådan kvalitétsperson, av det jag vet om honom och det man hört runtomkring, som kan bidra till klubben både på isen och vid sidan av isen genom hans lärdomar och erfarenheter. Jag tror att han är rätt pusselbit att börja med. Sedan får man bygga vidare då det gäller lag och folk runtomkring.

Är Södertälje den klubb du hoppas kunna återvända till den dagen då din NHL-karriär är över?
– Ja, det har man väl alltid haft i bakhuvudet på något sätt. Det skulle vara häftigt att avsluta där man började. Gnesta är moderklubben och där jag spelade som knatte. Södertälje var där jag var som junior och fick mina första A-lagsmatcher som professionell. Just därför kanske det vore häftigt att avsluta där innan man lägger grillorna på hyllan.
– Vi får se. Förhoppningsvis har jag många år kvar där borta och dessutom får man se hur kroppen håller och så vidare, men visst vore det häftigt att få avsluta i SSK.

Imorgon bjuder hockeysverige.se på en längre intervju med Nicklas Grossmann.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL