Robin Kovacs.
SHL

”Röglespelarens” tydliga målsättning: ”Jag ska hjälpa AIK upp i SHL”

ANNONS

Efter förra säsongens målsuccé skrev Robin Kovács i dagarna på sitt första SHL-kontrakt. Men det blir som bekant en fortsättning i AIK även kommande säsong för den 18-årige forwardstalangen.
– Mitt mål är att hjälpa AIK upp i SHL, säger han till hockeysverige.se.

Förra säsongen tog han plats i AIK:s A-lag, som en nästan okänd men talangfull forward. Därefter fullständigt exploderade det totalt för Robin Kovács, som sköt 17 mål och totalt 28 poäng. Med det var han bäst i AIK i båda kolumnerna, och det räckte för att New York Rangers skulle drafta 18-åringen i tredjerundan i draften för några veckor sedan.

Det har varit ett omtumlande år för Kovács, som i dagarna dessutom skrev på sitt första SHL-kontrakt när Rögle säkrade upp målskyttens tjänster. Men den kommande säsongen kommer han, som bekant, lånas ut till AIK.
– Både klubben och jag kände att det inte vore helt fel om jag lånades ut till AIK ett år. Jag vet att jag växte väldigt mycket, både som person och som spelare, där förra säsongen. Så jag vet att det är en bra miljö för mig att fortsätta utvecklas i, innan jag tar steget till SHL, säger han till hockeysverige.se.

Sommaren har varit både lugn och hektisk för Kovács, som utöver klubbytet hållit igång träningen med på egen hand.
– Jag ska faktiskt inte börja träna med AIK förrän på måndag. Dom har kört en vecka ihop redan, men jag har kört lite på egen hand med några andra spelare som William och Alexander Nylander, och några andra som är klienter till samma agent (Michael Rosell).

Men trots klubbytet har de senaste dagarna varit rätt lugna för den unge forwarden.
– Ja, det har inte varit speciellt farligt faktiskt. Agenten har skött det mesta på den fronten, så jag har faktiskt bara försökt fokusera på min träning även nu, så jag kommer förberedd till säsongen som kommer.

Ishockey, Hockeyallsvenskan, AIK - VŠsterŒs

Att Kovács skulle lånas ut till AIK stod klart tidigt. Lite för tidigt, visade det sig. En något udda situation uppstod när klubben presenterade hans återkomst redan innan allting var klart. Klubben fick göra en pudel, och sen gå ut med nyheten på nytt ett par dagar senare.
– Haha, jag vet inte vad som hände där faktiskt, säger han om den märkliga situationen och fortsätter:
– Jag var faktiskt inte klar då, så det måste ha blivit något missförstånd i kommunikationen. Men det var skönt att vi kunde lösa det så snabbt ändå, så det blev egentligen inget problem.

Det blev som sagt 17 mål under debutsäsongen på seniornivå, vilket räckte till en delad tiondeplats i Hockeyallsvenskans skytteliga. Ett flertal SHL-lag var sugna på att säkra upp genombrottsmannens tjänster efter succésäsongen.
– Jo, det är klart att några lag hör av sig när man har en så fin säsong. Men när Rögle kom in i bilden så tyckte jag direkt att det kändes jäkligt intressant, och att det var ett tåg jag ville hoppa på.

Varför kände du så om just Rögle?
– Jag fick snabbt känslan att ”Masken” (Anders Carlsson, sportchef Rögle) trodde mycket på mig. Jag tyckte han hade bra idéer och att Rögle hade något bra på gång.

DSC_0023

Masken

Rögle har ju varit något av ett jojo-lag som åkt upp och ned från SHL, är det något som oroar dig?
– Nej, det är ingenting jag tänkt på alls. Jag har som mål att göra det bra i AIK nu, och försöka hjälpa dem upp i SHL, och sen tänker jag spela där med Rögle. Jag tror som sagt Rögle har något bra på gång, så jag är inte orolig alls.

”Masken” har tidigare berättat att man kommer använda Kovács som en så kallad ”namngiven junior”. Det innebär att man kommer kunna kalla upp honom till Rögle när som helst under säsongen, men att tanken är att han ska vara kvar i AIK.
– Det är klart att om Rögle får en del skador så kommer jag åka ner och spela för dem. Jag känner mig absolut redo för att spela i SHL, men jag tror som sagt att jag mår bra av att spela i HockeyAllsvenskan innan jag tar steget upp på riktigt.

Vad är det framför allt du behöver utveckla, känner du?
– Om jag ska ge ett kort svar så är det helheten. Jag tycker jag måste få ett ännu bättre skott och bli ännu bättre på att göra fler mål. Jag är ju inte färdigutvecklad någonstans, utan jag tror jag kan ta stora steg i år också.
– Jag utvecklades väldigt mycket som person och som spelare förra året i AIK när jag fick en stor roll, så jag hoppas jag kan göra det i år också och mogna ännu mer.

DSC00616

Kovács draftades som sagt i somras, i tredjerundan. Det var inte vilka som helst som lade vantarna på AIK-stjärnan, utan självaste New York Rangers.
– Det var stort, riktigt stort. Rangers är ju ett av de riktigt stora lagen, och ett av de lag man alltid följt lite extra och haft som favoritlag. Med lite distans till det känns det nästan ännu häftigare idag än när det hände.

Hade Rangers någon talan i ditt val av klubb?
– Ja, vi har pratat lite med dem också, och dom kände väl egentligen samma sak som oss andra. Det blev en lösning som dom också tyckte var bra.
– Jag har inte hört något om att de ville ha över mig till Nordamerika redan nu heller, men å andra sidan lämnar jag över allt sånt till agenten. Men jag tror de också ser det här som den bästa lösningen för mig om man ser till framtiden.

Nu väntar som sagt en säsong med AIK. Vad tror du om laget?
– Jag tror vi kan gå riktigt långt. Vi har ett jättebra lag, och även om det är mycket nytt på spelar- och ledarfronten så tror jag verkligen det kan gå bra.
– Roger verkar vara en kanontränare som jag bara hört och sett gott om, så det känns väldigt spännande och jag ser verkligen fram emot att träffa truppen på måndag.

Är det rimligt att tro att AIK kan gå upp redan nästa säsong?
– Ja, det tror jag faktiskt. Som jag sa är mitt mål att hjälpa laget upp, och det tror jag verkligen vi kan klara, avslutar han.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch