Olivia Carlsson under VM.Foto: Bildbyrån

År efter år tappar Modo stjärnspelare. Det blir inget undantag nu, men i vanlig ordning siktar Ö-vikslaget på att kriga om en plats i vårens SM-final.
– Vi har alltid haft tjejer som kommit underifrån och drivit på laget. Det har hela tiden varit en hård konkurrens som gjort att vi hela tiden blivit bättre, säger forwardsstjärnan Olivia Carlsson.

En av de spelare inom Riksserien som gick framåt mest i sin utveckling som hockeyspelare förra säsongen var 20-åriga Modoforwarden Olivia Carlsson. På 28 matcher svarade hon för 8 mål och totalt 23 poäng. På det blev hon trea i lagets poängliga efter Emma Nordin och Erika Grahm som båda gjorde 35 poäng var.

Olivia Carlsson är hockeyfostrad i Nisse Nilssons Forshaga men flyttade upp redan som junior till Modo och kom upp i klubbens A-lag via hockeygymnasiet. Trots att laget säsong efter säsong tappar en uppsjö av spelare som gått via just hockeygymnasiet i Örnsköldsvik så fortsätter man ligga med i toppen av Riksserien. När hockeysverige.se får en pratstund med Olivia Carlsson på fredagseftermiddagen börjar vi samtalet med att fråga om hur det kan vara så.
– Hockeygymnasiet har så klart en stor del i det. Vi har ett bra gymnasium som funnits här uppe länge. Det gör att vi hela tiden har många tjejer att välja på, säger Carlsson innan vi går in på varför hon lämnade Forshaga för att plugga uppe i Örnsköldsvik.
– Det var en annan tjej (Emelie Johansson) från Värmland som gick på hockeygymnasiet här. Jag hörde av henne att det var bra. Modo var också väldigt snabba att höra av sig och när jag kom hit blev jag väldigt intresserad av att gå här. Det verkade redan från början vara väldigt bra.

Nu när Färjestad satsar på att ta sig upp till Riksserien, har det inte lockat att gå dit?
– Jo, absolut. Någon gång i framtiden kan jag tänka mig att spela där. Det skulle vara skönt framförallt för att man skulle komma närmare familjen.
– Nu har jag gått i skolan här uppe fyra år och gick ut förra året, men jag trivs väldigt bra här i ”Ö-vik” och det känns som att jag vill vara kvar här uppe ett tag till. Det är bra förutsättningar här och jag känner att jag utvecklas för varje år. Jag ser det bara som positivt att få spela i Modo och bo i ”Ö-vik”.

Vad har du utvecklat mest som spelare sedan du kom upp till Modo?
– Jag har nog utvecklat det mesta sedan jag kom hit, men framförallt kanske skottet och
klubbtekniken, men även tekniken i allmänhet, skridskoåkningen och så vidare. Man jobbar mycket med just dom här bitarna på hockeygymnasiet.

Vad var din styrka som hockeyspelare när du kom upp till Örnsköldsvik?
– Det var kanske var just skridskoåkningen, men även att jag jobbade väldigt hårt och var ambitiös. Jag ville mycket och gjorde allt jag kunde för att bli bättre.

Förra säsongen tappade Modo 10-11 toppnamn till klubbar runt om i hockeyvärlden. Många trodde att det skulle bli en tuff säsong för ångermanländskorna, men trots det tog sig laget till semifinal mot AIK. Säsongen dessförinnan, 2013/14, tog sig laget till en numera klassisk final mot Linköping, men givetvis förändrades gruppen en hel del när man tappade så många spelare enligt Olivia Carlsson.
– Vi har alltid haft tjejer som kommit underifrån och drivit på laget. Det har hela tiden varit en hård konkurrens som gjort att vi hela tiden blivit bättre. Det kommer hela tiden tjejer underifrån som kan ta din plats.
– Sedan förändras det ändå så klart väldigt mycket när man tappar så många tjejer som vi gjorde. Vi tappade lite rutin, men samtidigt fick vi upp många hungriga som verkligen krigade och tävlade med oss äldre på varje träning.

Trots att Modo inte tog sig hela vägen till final förra säsongen så tycker Olivia Carlsson att laget ändå gjorde en bra säsong.
– Jag tycker ändå att vi gjorde det väldigt bra med tanke på att vi tappade många spelare. Vi var ändå med där i toppen precis som vi trodde på att vi skulle vara.
– Jag tycker också att vi gjorde en bra semifinal mot AIK, men dom vann och var väl också bättre än oss. Sammantaget tycker jag att vi gjorde en bra säsong ändå.

BB150330LT025

Nestor Boork.

Olivia Carlsson själv gjorde också en bra säsong vilket ledde till att förbundskaptenen Leif Boork plockade med henne till VM i Malmö.
– Självklart var det jättekul att få vara med där. Speciellt som det gick på hemmaplan. Jag hade inte riktigt trott när säsongen började att jag skulle komma med. Efter varje gång jag var med i landslaget ände jag mig lite starkare och att jag sedan fick chansen var jättekul.

Hur ser du på din egen insats i turneringen?
– Jag tycker ändå att jag gjorde en okej insats. Det kändes bra och jag är nöjd.

Hur ser du på landslagsspel kommande säsong?
– Jag kommer absolut fortsätta satsa på att spela i landslaget. Jag vill kriga om en plats där precis som förra säsongen och kanske ta en lite större roll i år.

Inför kommande säsong tappar Modo två av sina bästa spelare, Emma Nordin som går till Luleå och Jennica Haikarainen som valt spel i HV71. Två tunga tapp givetvis.
– Det kommer att märkas så klart. Emma och Jennica är två äldre och rutinerade spelare. Givetvis kommer det kännas tomt men, som sagt var, så har vi yngre spelare som krigar underifrån. Dessutom har vi folk från förra säsongen som kanske då var lite i bakgrunden men som nu vill ta sig fram, så det ska nog gå bra ändå.

Erika Grahm (6)

Lagets superstjärna, Erika Grahm.

En spelare som också var på väg till Luleå var Modos lagkapten Erika Grahm, men som valde att stanna i Örnsköldsvik.
– Det var absolut jätteviktig att vi fick behålla Erika. Hon är verkligen ett ansikte för Modo dam och även en väldigt duktig hockeyspelare och kapten. Erika är en person som gör väldigt mycket för hela Modo och för damhockeyn.

Nu utvecklades du väldigt mycket som hockeyspelare förra säsongen, men vilka förväntningar har du på din utveckling under nästa säsong?
– Jag hoppas att jag blir ännu mer skicklig med puck och att jag vågar lite mer. Nu när vi tappat ännu några äldre och spelskickliga forwards så tror jag att jag kan utveckla mitt spel lite mer genom att jag måste ta mer ansvar. Sedan hoppas jag att kunna utveckla spelskickligheten och målskyttet lite mer.

Vilka går till final i Riksserien säsongen 2015/16?
– Svår fråga, men jag säger i alla fall att vi går till final. Vilket det andra laget blir spelar inte så stor roll, avslutar Olivia Carlsson.