Jodå, det är Gabriel som döljer sig bakom skägget.
Nyheter

Landeskog förbereder slutspelsskägget: ”Jag är riktigt revanschsugen”

ANNONS

Colorado chockade hockeyvärlden när man för två säsonger sen vann stentuffa Central Division. Förra säsongen missade det talangfulla laget slutspel, och nu är man ute efter revansch.
– Det här ska bli en riktigt kul säsong, säger lagkaptenen Gabriel Landeskog till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Gabriel Landeskog är en av de svenskar som har den allra tuffaste uppgiften i NHL. Redan för tre säsonger sedan utsågs han till kapten för Colorado Avalanche. Sedan dess har han varit den som ska leda laget i både mot och medgång. Något som han också har fått erfara då han både varit med om att överraskande ta laget till slutspel, men även att missa det samma.

Rollen som lagkapten har även utvecklat Landeskog som människa, vilket han berättar för hockeysverige.se när vi träffar honom i Vasastan i Stockholm efter ett av många träningspass med Andreas Öhgren.
– När jag blev kapten, då jag var 19 år, sa jag redan från första början att jag inte kommer vara den perfekta kaptenen och troligtvis heller aldrig bli det. Jag kommer fortfarande vara den som ställer mycket frågor. Bara för att C på bröstet innebär inte det att man ska sluta lära sig. Jag kände att så länge jag är lyhörd, fortfarande vågar fråga frågor och underkasta mig mina lagkamrater kommer jag hela tiden lära mig någonting.
– Jag känner också att för två säsonger sedan när det gick så bra kändes det bra och man kom in mer som ledare i laget. I början kanske det bara var mer ett C på bröstet.

Gabriel Landeskog känner att han växt in i rollen, en roll som han idag känner sig bekväm med.
– Man blir tillfrågad att ta svåra beslut. När det går tungt vänder sig laget mot dig och förväntar sig att man antingen säger eller gör någonting för att få igång och ihop gruppen.
– Ibland under säsongen är det lätt att gruppen splittras och börjar spreta lite. Då gäller det att hålla igång alla, man har kanske ett möte eller bara pratar med vissa individer.
– Sedan är konversationen med coachen en balansgång. Det här är också något som man lär sig samtidigt har Patrick (Roy) varit väldigt bra och hans dörr har alltid stått öppen.
– Som person skulle jag säga att man lärt sig inse att man aldrig kommer att göra alla glada, det är omöjligt. Man kommer alltid trampa några på tårna och ta svåra beslut. Om det innebär att det är någon som inte gillar en då är det väl så.

gabbe

Gabriel Landeskog.

Vad är den tuffaste biten med kaptensrollen, är det media eller att hantera laget?
– Det kan just vara det här med att hantera olika personer. Det är 20-22 man och det gäller att hantera alla olika personligheter som är i ett och samma lag. För att nå fram till alla måste du vara lite av en personkännare, veta hur en person beter sig när det går bra och hur han beter sig när det går dåligt.
– Det kan vara svårt ibland att känna temperaturen på killen och på laget, alltså hitta och förstå hur alla i laget känner sig. Även om jag känner mig fräsch och alla andra 19 gubbar är jättehängiga så spelar det ingen roll vad jag känner. Då är det bara att gå in till coachen och exempelvis berätta att vi behöver ha ledigt en dag och trappa ner på träningen.
– Allt handlar hela tiden om att känna och vara mellanhanden mellan coachen och spelarna. Det kan vara en liten svår balansgång att veta när man ska säga åt killarna att bita ihop eller när vi behöver vila.

Hur mycket media blir det för dig som lagkapten?
– Det är inte så farligt och något som man lärt sig. Som kapten är det givetvis så att oavsett om det är vinst eller förlust så får du svara på frågor. Det är del av det hela och givetvis finns det dagar när man känner att jag inte har någon lust att svara på jobbiga frågor, exempelvis efter att jag eller laget inte spelat bra.
– Man är så privilegierad och lyckligt lottad som får göra det man gör. Att då få svara på ett par tuffa frågor… Jag känner att man kommer in i omklädningsrummet och är skitförbannad, men efter intervjun då har man lyckats få ut allt det där. Efter det går man till gymmet, kör ett träningspass och varvar ner. Då känns det som all aggression är borta. På så vis kan jag känna att det är väldigt positivt att få prata ut lite.

BB150206DS002

Den här säsongen missade Colorado slutspel, men Landeskog upplevde inte att han hamnade i en skottglugg efter säsongen av den anledningen.
– Det var då vi hade tre matcher kvar som det blev helt kört. Självklart var det jobbigt. Man är så besviken och det är så mycket känslor. Man jobbar hårt hela säsongen och vi fick kämpa ur underläge eftersom vi satte oss själva i ett riktigt tufft läge redan efter en eller två månader.
– Det kändes som att vi fick jobba i uppförsbacke hela vägen. Vi vara när att komma i kapp ett par gånger, men helt plötsligt står man där och det är semester. Självklart är det jobbigt, men jag skulle inte säga att jag hamnade i någon skottglugg. Man får svara på frågor, stå som ansiktet utåt och förklara vad som hände och inte hände. Det är ett ansvar som man måste ta och det är ingenting som jag har några problem med att hantera.

16

Patrick Roy.

Patrick Roy är coach för Colorado men även en person som Gabriel Landeskog uppskattar att jobba tillsammans med.
– Han är väldigt intressant, lever verkligen hockey, tänker mycket och är väldigt smart. Man märker ibland då han kommer till träningen på morgonen att han inte sovit någonting eftersom han har en massa idéer som han vill diskutera, säger Gabriel Landeskog med ett leende och fortsätter:
– Patrick är rolig att jobba med och, som jag sa tidigare, hans dörr står alltid öppen och du får alltid prata med honom. Sedan kräver han väldigt mycket av spelarna precis på det sätt som man vill ha det som spelare. Han är också noggrann med att det är vårt lag som spelar och försöker få oss att gå i hans riktning. Vi får även vara med och diskutera spelsystem och sådana saker, vilket jag tror är väldigt viktigt.

Roy är en av världens bästa målvakter genom alla tider, får han den respekt han förtjänar i laget och av folk runt om hockeyn?
– Ja, det tycker jag. Att komma in som en Hall of Fame-målvakt och bli tränare är nog ingen lätt övergång. Som målvakt är han en av dom tre bästa enligt mig utan att jag egentligen vet vilka man ska sätta i den gruppen.
– I början var det lite skräckinjagande och man höll lite avstånd, men han var väldigt noga med att snacka och lära känna alla. Sedan, som jag sa, så kräver han väldigt mycket. Jag förstod redan första gången man pratade med honom att han är här för att vinna Stanley Cup.
– Han behöver inte vara här egentligen utan kan spela golf vart han vill i världen. Men passionen för hockeyn, Colorado Avalanche och viljan att vinna är det som han är tydlig med driver honom.

16

Dennis Everberg tog för sig ordentligt.

Förra säsongen spelade ytterligare en svensk i Colorado, Dennis Everberg. Under sin Rookiesäsong svarade 23-åringen för tre mål och totalt elva poäng på 55 matcher.
– Jag tror att han överraskade positivt på alla. Redan på training-campen var det många som var ett stort fan av honom. Det känns som han har en stor potential och att det finns mycket att hämta där.
– Dessutom är han en härligt kille som är omtyckt av alla. Han är fysiskt stark, bra skridskoåkare och har finess. Det handlar om självförtroende också och när han känner sig redo att ta nästa kliv, verkligen ta för sig och hitta det där självförtroendet tror jag att det kan bli riktigt bra.

7

Till nästa säsong kommer även Carl Söderberg spela med Gabriel Landeskog och Dennis Everberg i Colorado.
– Vi snackade på telefon i början på juli. Det var kul att få snacka med honom eftersom jag bara träffat honom under någon Tre Kronor-turnering tidigare. Han var väldigt sugen och taggad. Jag berättade för honom att han kommer passa perfekt hos oss och att det här kan bli riktigt bra.
– Jag hoppas att vi kan få spela tillsammans eftersom jag tror att vi kan passa tillsammans. Han är stor, stark och smart framförallt samtidigt som jag tror att vi kan ha bra användning av honom i powerplay.
– Jag har kollat lite klipp på nätet med honom från förra säsongen och hittade lite tendenser så det ska bli kul att ha honom i laget.

Har Patrick Roy sagt något om att ni båda ska spela ihop nästa säsong?
– Vi, jag och Patrick, har pratat om det lite grann. Det finns lite olika varianter som man kan sätta ihop. Nu har vi inga riktiga kombinationer ännu vad jag vet, men vi får se när campen drar igång.
– Det brukar bli lite ändringar under säsongen. Går inte det ena bra så hittar man en annan lösning, men det skulle vara kul att få spela med honom. Sedan har vi (Alex) Tanguay, Jarome (Iginla) och eventuellt (Matt) Duchene men även (Nathan) MacKinnon så det finns lite topp sex-varianter att jobba med.

Kan vi rentav få se en helsvensk kedja i Colorado nästa säsong?
– Ja, det ska ju kunna bli det, säger Landeskog med ett finurligt leende och fortsätter:
– Det ska bli roligt eftersom jag var ensam svensk där under några säsonger. Det är skönt att nu få ha några svenskar där att snacka med.

Vilka är dina förväntningar på nästa säsong?
– Jag är verkligen revanschsugen. Nu blir det ett lite annorlunda lag. Vi fick bland annat in (Francois) Beauchemin från Anaheim, Söderberg och även (Blake) Comeau. Söderberg och Comeau ger ett bra djup på forwardssidan. Så det här ska bli en riktigt kul säsong, avslutar Gabriel Landeskog

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch