Fredrik Claesson.
Ottawa

Tålamodet börjar tryta – nu vill han bli näste svensk i NHL: ”Nu ska jag verkligen in där”

ANNONS

Han har haft ett extremt tålamod, och var beredd på att det skulle ta tid innan chansen i NHL kom. Men nu ska den JVM-guldmedaljören från 2012, Fredrik Claesson, på allvar försöka slå sig in i NHL.
– Jag sa innan att jag ger det tre år, vilket jag gjort nu. Nu ska jag verkligen in där, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Fredrik Claesson, 22, lämnade Djurgården för spel i Ottawa efter Junior-VM guldet 2012. Trots tre säsonger i Kanada har det ändå inte blivit något NHL-spel ännu. I stället har han fått tillbringa tre säsonger i farmarlaget Binghamton. Men den här säsongen är siktet inställt på att ta en plats i NHL, kanske rent av som backkollega till Erik Karlsson.
– Jag visste att det skulle ta ett tag innan jag skulle få  chansen i NHL. Självklart var det en besvikelse efter säsongen innan den här då det gick så bra. Då kändes det som att jag skulle få chansen att spela, säger Fredrik Claesson när hockeysverige.se får en pratstund med honom på ett gym i centrala Stockholm.
– Nu fick jag inte chansen den säsongen. Det gick rätt bra på campen innan förra säsongen, men jag vart ändå nedskickad. Man hade sagt att jag skulle få matcher, men samtidigt förstår man ju också att det handlar om hur laget går. Ottawa hade åtta backar uppe varav två som vilar varje match samtidigt som det inte vart några skador.
– Självklart vill man ha sina matcher och prova på för att se om man klarar av att spela där. Jag sa innan att jag ger det tre år, vilket jag gjort nu. Nu ska jag verkligen in där.

Fanns det med i beräkningarna redan innan du åkte över att det kan ta upp till tre säsonger innan du får chansen?
– Ja, jag tänkte så och jag kände att det skulle vara bonus om jag fick chansen tidigare. Det är många som tänker lite annorlunda än så.

Du måste ha ett extremt tålamod?
– Ja, exakt. Jag tror att det har hjälpt mig också i mitt spel, att jag inte har behövt stressa i det. Det känns som att många bara ska upp i NHL direkt. Självklart vore det skitkul, men samtidigt vill man vara duktig när man kommer upp och inte göra någon där besviken.

claesson

Fredrik Claesson.

Säsongen 2013/14 slutar Fredrik Classon på plus 37 i plus/minus statistiken. Säsongen 2014/15 blir allt annat än lika framgångsrik. Minus sex och ”bara” fyra mål och totalt 19 poäng på 76 matcher jämfört med tre mål och totalt 29 poäng på 75 matcher säsongen innan.
– Säsongen då det gick bra för mig så gick också laget sjukt bra. Till den här säsongen torskade vi sex spelare till NHL och fick i stället in en hel del rookies. Självklart är det lätt att få dom där siffrorna om det går bra för laget samtidigt som man måste ha lite flyt hit och dit.
– Nu är jag inte nöjd med den säsongen som jag haft nu. Det känns som att jag kan ta ett kliv till och självklart är det ett stort steg från plus 37 till minus sex.

Granskar man den här statistiken på samma sätt i AHL som man gör i NHL?
– Ja, det gör man. Eller rättare sagt så gör jag det i alla fall och tycker också att det är en stor besvikelse över att det blev minus förra säsongen.

Varför blev det inte tillräckligt bra förra säsongen?
– Jag får ju spela väldigt mycket när jag är i Binghamton och spela mot motståndarnas förstalina och så vidare. Sedan har jag inte den här säsongen fått någon riktig backpolare utan får spela med vissa rookies.  Självklart ska jag inte skylla på det, men det är svårt och det blir ingen kontinuitet. Sedan var jag helt enkelt inte tillräckligt bra, tycker jag själv i alla fall.

Coach för Binghamton är tidigare storbacken i NHL, Luke Richardson, och det är en coach som Fredrik Claesson uppskattar och har haft mycket hjälp av.
– För oss backar har det varit jättebra att ha honom. Han har kört mycket extra med mig efter träningarna och drillar en.
– Nu har han hand om forwards på matcherna vilket är lite synd. Jag tycker att han ska ha hand om backarna, men om man nu är huvudcoach där borta så blir det oftast så att man tar hand om forwards.
– På träning och så vidare tycker jag att han är väldigt bra. Han har en enorm erfarenhet och man känner bara han kommer in i rummet att han har en viss respekt med sig.

Att bo i Binghamton som hockeyspelare har flera spelare vittnat om inte alltid är det roligaste, men Fredrik Claesson tycker att det fungerar rätt bra ändå.
– Det är bara att googla Binghamton. Stan räknas till en av de mest deprimerande i hela USA, sa den förre HV-spelaren och JVM-hjälten André Petersson om sin nya hemstad i amerikanska delstaten New York till Aftonblandet.
– Binghamton är ingen superstad precis, säger Fredrik Claesson och fortsätter:
– Man måste göra det kul för dig än var du kommer känner jag. Man kan hitta på roliga saker eller så kan man gräva ner sig och tycka synd om sig själv.
– Jag gillar att hitta på saker, men framförallt är man självklart där för hockeyn. Det är som det är där och det finns bättre städer, men jag tycker att det är kul att vara där faktiskt. Nu har jag sajnat om och kommer säkert börja där. Sedan får vi se vad som händer.

1

Vad har Ottawas General Manager, Bryan Murray, sagt om din framtid i organisationen?
– Man har sagt att jag ska få matcher, men sedan handlar det lite om mellan mig och (Chris) Wideman som var AHL:s bästa back förra säsongen. Vi båda bodde dessutom ihop i Binghamton.
– Det är lite mellan han och mig om vem som ska få sista platsen. Vem som får den platsen beror nog helt på hur det går på campen för oss.

Om det inte går bra, vilket vi givetvis inte ska förutsätta, hur mycket tålamod har du kvar?
– Man får ju fråga om en trejd eller så om dom inte tror på mig. Det är min dröm att få komma upp och spela i NHL så jag måste ju fan kriga lite för att nå dit, men vi får se.

Har tankarna funnits att flytta hem och spela med Djurgården?
– Ja, absolut. Jag älskar Djurgården samtidigt som det är nära hem. Nu har jag dessutom skaffat mig en lägenhet här i stan.
– Djurgården kommer alltid vara ett alternativ, men jag känner att jag fortfarande är ung så jag måste försöka nå NHL. Annars kommer jag ångra mig senare.

19 April 2015: Ottawa Senators Defenceman Erik Karlsson (65) 6758 during game 3 of the first round o

Kapten Karlsson.

Hur mycket kontakt har du med Erik Karlsson och Mika Zibanejad?
– När jag väl är där så umgås vi lite. På sommaren blir det inte så mycket eftersom Mika är kvar där nästan hela sommaren. Erik är ju nere i Göteborg och (Robin) Lehner blev ju trejdad nu.
– Under säsongen blir det inte så mycket kontakt. Det är fyra timmar med bil mellan Binghamton och Ottawa så det är en liten bit, men blir man uppkallad åker man dit direkt samma dag.

Har du varit uppkallad vid något tillfälle ännu?
– Nej, jag har inte det. Däremot var jag kvar länge på campen förra säsongen. Jag fick spela två, tre matcher med Erik då, vilket var kul. Det var bara att ge honom pucken så fixade han resten, skrattar Fredrik Claesson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch