Lisa Edman
SDHL 1

Ännu en av Djurgårdens kvalhjältar slutar: ”Kan inte ge hundra procent”

ANNONS

Djurgården tog sig lekande lätt upp i Riksserien, men tappar nu ett tungt namn till seriestarten. Den meriterade forwarden Lisa Edman bekräftar nämligen för hockeysverige.se att hon avslutar sin karriär.
– Jag tog det här beslutet för två dagar sen, säger hon.

Djurgården tappar ytterligare en av sina nyckelspelare inför starten av Riksserien. Sedan tidigare har OS-målvakten Valentina Lizana Wallner meddelat att hon slutar. Nu väljer även forwardsstjärnan Lisa Edman att skicka in handduken.
– Det stämmer. Jag tog det här beslutet för två dagar sedan, berättar 28-åringen för hockeysverige.se och fortsätter:
– Förra säsongen var jag bara med lite halvt som halvt. Det blev för mycket med jobbet. När man jobbar fulla dagar är det lite svårt att få ihop allting. Att jobba heltid och sedan träna fys och is varje kväll blir inte optimalt i längden.
– Det fungerade visserligen och jag mådde bra, men man blir så stressad över att man hela tiden ska vara någonstans och då kan man inte ge hundra procent. Jag är en ”allt eller ingen” människa när jag pratade med Nisse (Ekman) och Jared (Cipparone), tränarna, sa jag att när jag inte kan ge hundra procent så väljer jag att sluta.

När man har ett heltidsjobb och samtidigt spelar hockey på en elitnivå, blir det en svår press att hantera när man hela tiden förväntas leverera fast man är både fysiskt och mentalt trött efter jobbet?
– Ja, så blir det. Ibland kan du vara jättementalt utmattad efter att du jobbat och ändå känner du pressen att behöva vara där på träningen.
– Jared i Djurgården är världens bästa tränare. Han förstår verkligen om man inte orkar, men det är den här personliga pressen det handlar om för mig. Man vill vara där och ge lika mycket som alla andra så att det ska bli rättvist.

DIFDAM

Danijela Rundqvist, Lisa Edman, Valentina Lizana Wallner och Tina Enström efter avancemanget.

Vad tror du att tappet av dig och Lizana Wallner betyder för nykomlingen Djurgården?
– Vi har haft en jättebra rekrytering och vi har, tycker jag, ett jättestarkt lag på pappret. Sedan har jag inte sett så många av dom nya spelarna.
– Jag tror att det kommer att gå riktigt bra. Får man ihop laget och så vidare så tror jag att det kommer att gå riktigt bra för dom.

Hur bra är riktigt bra?
– Jag tror att Djurgården går till final. Dom yngre tjejerna i Djurgården har blivit ett år äldre och det var många som jag såg förra säsongen och som var redan då riktigt bra.
– Exempelvis Felicia Linder klev fram jättemycket förra säsongen. Det har också med mognadsprocessen att göra. Konkurrensen i laget gör att man får en bättre kvalité och då utvecklas alla också.

Lisa Edman kommer inte vara involverad i Djurgården den här säsongen, men räknar med att hänga kring laget på matcherna och även titta till tjejerna på träningarna.
– Jag kommer inte vara involverad i Djurgården som det ser ut just nu i alla fall. Jag kommer att försöka klippa bort det helt.
– Sedan kommer jag åka dit någon gång i veckan och titta till träningar och så där. Jag kommer såklart också gå på alla matcher som jag kan, men jag kommer inte vara involverad i laget.

DSC_0849

Om du tittar tillbaka på din hockeykarriär, vad säger du är höjdpunkten?
– Jag har spelat i Modo och vi spelade jättemånga SM-finaler. Sedan åkte jag på college (University of Minnesota) och det var givetvis också en jättestor upplevelse.
– För mig personligen tror jag ändå att det var då jag kom tillbaka från USA och började spela i Modo igen. Då hade jag inte spelat på ungefär ett år eftersom jag pluggade ett halvår längre för att bli klar med skolan.
– När jag kom till Modo var jag ganska mycket ur form, men jag sa till mig själv att antingen fortsätter jag nu annars kommer jag halka efter för mycket. Den säsongen var nog min höjdpunkt och då också att jag även fick spela EM. Då var jag dessutom i riktigt bra form och kände verkligen hur bra jag kunde vara.

När jag träffade dig på Stora Mossen förra sensommaren sa du att du är en extrem
tävlingsmänniska, vad ska du tävla i framöver?
– Ja, det är frågan, skrattar Lisa Edman och fortsätter:
– Jag vet faktiskt inte ännu. Nu funderar jag på att starta ett eget företag vid sidan av jobbet. Med vad vet jag inte, men jag skulle vilja ha någonting på sidan om.
– Det är svårt att svara på den frågan när man har spelat hockey så länge. Det har nästan blivit som en vardag. Jag älskar ju sport så något inom sporten kommer det säkert bli.
– Sedan har jag och Elin Holmlöv pratat om att börja dansa en gång i veckan. Vi kanske blir dansare eller något, haha… Huvudsaken är nog att man fyller upp tomrummet som blir eftersom man är van att ha någonting att göra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM