Jacob Markström.
Vancouver

Efter storspelet i AHL – nu ska Markström ta klivet till NHL på allvar: ”Jag känner mig redo”

ANNONS

Han har storspelat i Elitserien och AHL, men genombrottet i NHL har låtit vänta på sig. Men efter kompisen Eddie Läcks trejd till Carolina är Jacob Markströms plats i NHL till slut cementerad.
– Jag känner mig redo för att köra på, vara i Vancouver på fulltid, spela matcher, träna och att få vara där varje dag, säger Markström till hockeysverige.se.

Det stod mellan vem av Eddie Läck och Jacob Markström som skulle få lämna Vancouver Canucks inför kommande säsong. Svaret på frågan blev Eddie Läck som nu kommer att få kriga om förstaspaden med Cam Ward. För Markström gäller det nu att kriga med Ryan Miller om att vara förstamålvakt i Canucks.

Men innan det blev klart att det skulle bli han och inte Läck som fick stanna i Canucks hade inte ”Markan” funderat speciellt mycket kring vem av dom det skulle bli.
– Jag tänkte faktiskt inte så mycket på det. Allt hände ganska snabbt efter att min säsong med Utica tog slut precis innan draften. Det där är inget man kan direkt påverka förutom genom spelet, säger Jacob Markström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag pratade lite med Eddie om det här och såklart kom det som en chock när han fick lämna men, som sagt var, det är inget man kan påverka utan man kan bara försöka sköta sig själv.

Du har senaste säsongerna jobbat med två av dina kompisar från Brynäs, Eddie Läck och Joacim Eriksson, hur har det fungerat?
– Det har fungerat bra. Genom hela min karriär har jag haft riktigt bra målvaktspartners som man har kunnat bolla mycket idéer med men även kunnat hjälpa och sporra varandra till att bli bättre.
– Det har aldrig varit något tjafs eller liknade. Givetvis är det så att båda vill spela men det är tränaren som bestämmer vem som ska stå.

Ser du inte en risk i att du kanske ”bara” får agera back-up åt Ryan Miller, eller hoppas du ta en förstaspade redan den här säsongen?
– Självklart vill man spela. Ryan Miller är en fantastiskt bra målvakt och en riktigt bra kille. Det ska bli riktigt roligt att tävla mot honom. Man får träna hårt och göra bra ifrån sig. När man väl kommer in får man se till att spela så bra som möjligt.
– Det där är inget man tänker på direkt, i alla fall inte jag. Utan jag kör på så hårt jag kan.

June 6, 2015: Utica Comets goaltender Jacob Markstrom (33) makes a save. The Manchester Monarchs def

Jacob Markström har spelat 50 NHL-matcher för Florida och Vancouver, men om 25-åringen idag känner sig redo eller inte för att ta en förstaplats i ett NHL-lag har han svårt att ge ett svar på.
– Det är en jättesvår fråga. Jag känner mig redo för att köra på, vara i Vancouver på fulltid, spela matcher, träna och att få vara där varje dag. Det känner jag mig väldigt redo för och dessutom har jag en bra säsong för min egen del med mig i bagaget.
– Jag är grymt sugen och taggad och kan knappt bärga mig till säsongen börjar.

Är du lite sådan som tar dagen som den kommer och inte jagar upp dig allt för mycket för vad som komma skall?
– Självklart har man har lite mål och så vidare, både kort och långsiktiga. Men det jag inte kan påverka försöker jag inte lägga så mycket energi på. Jag kan påverka hur hårt jag tränar på gymmet och på isen och försöker att hålla mig just till det jag kan påverka.

12

Markström på bänken.

Jacob Markströms säsong 2014/15 var framgångsrik även om det bara blev tre matcher i Vancouver. I farmarlaget Utica spelade han 32 matcher och hade fina räddningsprocenten 93.4. Dessutom blev han uttagen i AHL:s All Star team lag två.
– I Utica gick det riktigt bra. Det började bra där och sedan fick jag chansen att spela två matcher i Vancouver. I den första matchen, mot San José, blev jag utbytt.
Markström fortsätter:
– Jag fick en riktigt tuff start på den matchen. Då var det extra skönt att få komma in och spela mot Arizona och vinna den med 2-1. Efter det var det ner till Utica igen och vi gick riktigt långt i slutspelet, vilket var en fantastiskt rolig upplevelse. Synd bara att vi inte kunde vinna.
– För min del var det väldigt positivt att känna att man kan spela en riktigt bra hockey hela vägen in i mitten av juni. Givetvis också att jag klarar att spela min bästa hockey i ”game seven” och även vinna sådana matcher med 1-0, 2-0 eller 2-1. Det kändes riktigt bra och självförtroendet är på topp.

Wilkes-Barre Scrantons målvakt Matt Murray utsågs till AHL:s bästa målvakt och tog platsen i ligans första All Star team. Som tvåa rankades Jacob Markström och som då följaktligen plockades ut i All Star team lag två.
– Det speglar mycket lagets insats och samtidigt är lätt att ge cred åt målvakten. Jag känner ändå att jag gjorde en riktigt bra säsong och är nöjd med året i Utica. Sedan hade jag varit mer nöjd om vi hade vunnit, men man kan inte få allt här i livet. Jag vill lyfta fram laget för dom hjälpte verkligen mig och gjorde det oerhört mycket lättare för mig.

lindbäck

Anders Lindbäck.

När hockeysverige.se får den här pratstunden med Jacob Markström är han hemma i Gävle och förbereder sig som bäst för nästa säsong.
– Jag tränar på ett gym här hemma i Gävle tillsammans med Anders Lindbäck. Sedan har vi Henrik Petré som fystränare. Han kommer upp till Gävle och hjälper oss men skickar även fysprogram och lägger upp en plan över ungefär hur vi ska göra, när vi ska gå på is, hur många veckor vi ska vara på is, när man ska åka över och lite så där.
– Det fungerar riktigt bra faktiskt. Första året med Henrik var förra sommaren och det fungerade väldigt bra hockeymässigt efter den fysträningen som vi gjorde då.

Gjorde ni någon justering i din fysträning jämfört med tidigare säsonger?
– Det blev betydligt hårdare, mer skivstång och mer kondition. Samtidigt försökte vi lägga in mer målvaktsrörelser i fysträningen så det inte blir en chock när man kliver ut på isen. Det är många småmuskler som man aktiverar när man kommer ut på isen och som är svåra att träna när man kör bänkpress och så vidare.
– Det är inte ofta som det är raka rörelser på isen utan det är mycket sidled och vridningar. Vi har jobbat mycket med det och jag tycker att det här har hjälpt mig oerhört mycket. Det vill jag plussa Henrik Petré mycket för.

Kände du under matcherna förra säsongen att den här träningen gett resultat?
– När det är match är man inne i bubblan, som man brukar kalla det. På träningar när man går på is känner man sig starkare och lite snabbare. Känner man sig snabbare och starkare så växer också självförtroendet. Har man ett bra självförtroende så stoppar man också fler puckar. Det går lite hand i hand det där.

markström

Har du jobbat något med din gamla målvaktstränare Pecka Alcén i sommar?
– Jag ska på is nu och då kommer det bli att jag pratar med honom lite mer. Med tanke på att säsongen blev så himla lång så behövde jag några extra veckor med fysträning så man känner att man är redo för isen.

Jacob Markström är långt ifrån ensam om att ha en bakgrund som målvakt i familjen. Pappa Anders Markström var en av Hammarbys målvakter när laget spelade den nu klassiska SM-finalserien mot IFK Göteborg i fotboll 1982. Brorsan Tim har den här säsongen debuterat i allsvenskan för Hammarby.

BB150604SM061

Tim Markström.

Har du hunnit se Tim spela i Hammarby den här sommaren?
– Jajamän. Första matchen efter att jag kommit hem från USA så mötte Hammarby Gefle IF. Det var fantastiskt roligt att se. Det var ganska fullsatt, men jag lurade med mig Anders Lindbäck så vi stod där i ett hörn av Bajens klack.

Även pappa vaktade målet i Hammarby. Har du själv stått i mål i fotboll?
– Jag stod i mål fram till gymnasiet. Sedan var det dags att man skulle välja sport och det blev hockey, men jag var fotbollsmålvakt jag med.
– Man var och kollade lite när farsan spelade och han tog alltid med oss ner till Stockholm för att kolla Hammarby och så vidare. Fotboll är huvudsporten i vår familj och Syrran (Ida) spelar i Sundsvalls damer.

Du blir hemma i Sverige någon månad till, men med vilka förväntningar åker du över inför nästa säsong?
– Att få spela så mycket som möjligt. Sedan får vi se hur många matcher det blir. När man väl får komma in handlar det om att hålla en hög nivå och verkligen visa att man kan stadga sig som en NHL-målvakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch