Adam Reideborn.
SHL

Ny tränare, ny målvaktstränare, ny målvaktskollega – Adam Reideborn ska leda ”nya Modo” bort från botten

ANNONS

Efter en säsong som målvakt i tabelljumbon Modo ska Adam Reideborn nu axla Linus Ullmarks mantel som förstemålvakt i ett betydligt mer namnkunnigt Ö-vikslag. Och säsongen som bottenlag har hjälp den 23-årige målvaktstalangen.
– För mig var det nyttigt att få den säsongen. Varje match var med kniven mot strupen, säger han till hockeysverige.se.

Modos fjolårssäsong var en av de mörkare i klubbens historia. Man slutade klart sist i SHL, och hade det inte varit för att man mött ett tröttkört Vita Hästen, som dessutom hade sin målvaktsfantom Axel Brage skadad, så hade säsongen mycket väl kunnat sluta med nedflyttning.

BB140918BB731

Jonatan Bjurö.

Men så blev det inte. Modo tog sig, som bekant, i kragen och vann kvalet enkelt. Sedan dess har man tappat viktiga spelare som Samuel Påhlsson och Jonas Ahnelöv – och förstås målvaktsstjärnan Linus Ullmark. Nu ska Adam Reideborn, tillsammans med nyförvärvet Jonatan Bjurö, vakta kassen. Ett orutinerat målvaktspar, som blivit ifrågasatte redan innan säsongen startat.
– Visst finns det en risk med att ingen av oss varit förstemålvakter under en längre tid, förutom i HockeyAllsvenskan och division ett. Men jag känner mig redo att bli förstemålvakt nu, och jag tror verkligen Bjurö känner samma sak, säger Adam Reideborn när hockeysverige.se når honom mellan dagens två träningspass, och fortsätter:
– Han har tagit stora steg framåt för varje säsong, och vi har redan hittat ett jättebra samarbete. Han krigar stenhårt och har verkligen utmanat mig redan från början. Och det har hjälpt mig mycket. Så jag tror vi kommer sporra varandra att bli bättre, och leverera.

Maciej Szwoch

”Masken” med Linus Ullmark.

Det är mycket nytt i Modo den här säsongen. Alla känner förstås till den, redan nu, mytomspunne Larry Huras som tagit över huvudansvaret i båset. Men utöver det har Modo även en ny målvaktstränare. Den så uppskattade Maciej ”Masken” Szwoch har lämnat, och ersatts av den relativt okände Magnus Helin. Men tappet av ”Masken” oroar inte Reideborn.
– Jag började jobba med honom lite redan under förra säsongen, så övergången från ”Masken” har varit väldigt smidig. Mange jobbar på ungefär samma sätt, så jag vet exakt hur han vill att jag ska spela. Den spelstil han vill lära ut är i princip samma som den ”Masken” använde.
– Däremot var det rätt svårt när jag kom till Modo. Då ville både han och jag att jag skulle byta spelstil, och jag känner själv att jag har tagit små steg. Men jag behöver också utvecklas betydligt mer den här säsongen. Vi kommer fortsätta bygga på det vi började bygga upp förra säsongen.

Åter till Larry Huras. Trots sin korta tid i Sverige har han redan blivit något av en kultfigur hos Modo-fansen. Publik har vittnat om en väldigt högljudd tränare, som bland annat hunnit med att imitera en brunstig älg under ett av träningspassen.
– Det märks att han inte är svensk, säger Adam Reideborn med ett lätt skratt och fortsätter.
– Han är extremt tydlig med vad han vill få fram. Han är väldigt inne i träningen, och väldigt rak och hård. Han är inte direkt rädd för att skälla ut någon om det är vad som krävs för att han ska få fram det han vill få fram.huras

Den något annorlunda ledarstilen är något som Reideborn tror kan utveckla Modo, och svensk ishockey.
– Vi är inte vana med sånt här ledarskap i Sverige, så jag tror det är jättebra för oss svenska spelare att vi får känna på den nordamerikanska stilen redan nu. Många vill åka dit och spela, och då är det precis det här de kommer få uppleva. Personligen tycker jag det här är jättebra för egen del, och jag vet att många andra känner samma sak.

Spelstilen då, är den nordamerikansk? Eller märks det att han coachat i Europa under många år?
– Vi kommer inte spela speciellt nordamerikanskt. Han har tagit med sig de erfarenheter han har fått från Tyskland och Schweiz, och kör på det han vet har funkat där. Så han har en nordamerikansk stil, och spelar en europeisk hockey. Han är extremt kunnig och det märks att han varit i branschen en väldigt lång tid.

När New York Rangers anställde Alain Vigneault för att ersätta John Tortorella vittnade Henrik Lundqvist om hur svårt han tyckte det var att ställa om till Rangers nya spelstil. Svensken hade en mardrömslik säsongsöppning på en säsong som till slut ledde till en OS-final och en Stanley Cup-final. Men några sådana svårigheter har Adam Reideborn inte upptäckt.
– Nej, egentligen inte. Det enda han har sagt är väl att om vi målvakter gör det bra så hjälper det honom som tränare att se bra ut, haha. Så han har väl satt lite extra press på oss att vi ska leverera. Men något annat har jag inte märkt som är speciellt annorlunda för oss målvakter.Artturi Lehkonen

Mycket är som sagt nytt i Modo. Ett helt gäng nya stjärnspelare har hämtats in, för att ta revansch efter förra säsongens mardröm. Säsongen som gick spelade Adam Reideborn 25 matcher i SHL, och utmanade verkligen Linus Ullmark om positionen som förstemålvakt. En säsong som klar tabelljumbo kanske inte låter så kul, men målvakten menar att säsongen var nyttig för honom.
– Jag tycker den var det. Varje match vi spelade var väldigt viktig, för att vi skulle plocka in på lagen där framför. Andra halvan av säsongen spelade vi med kniven mot strupen varje match, och det lärde jag mig väldigt mycket av.
– När varje match är så viktig så lär man sig hantera dem på ett annat sätt. Man lär sig hitta ett stenhårt fokus varje gång man går ut på isen, för man vet hur betydelsefullt det är. Det tror jag att jag kommer kunna ta med mig även i framtiden.

Ishockey, SHL, BrynŠs - Modo

Adam Reideborn.

Det ”Nya Modo” är ett svårbedömt lag. Där finns en en drös med intressanta nordamerikaner, blandat med egna talanger som kanske kan ta det sista steget och slå igenom också på seniornivå. Men vad är egentligen rimligt att förvänta sig av laget?
– Jag har ingen aning, om jag ska vara ärlig. Det är svårt att tänka på tabellpositioner och så, men det känns som att vi har ett riktigt bra lag och en tränare som kommer göra allt för att hålla oss i toppen. Vi får sikta på ett bli ett topplag.

Och för egen del, vilka är målen?
– Jag vill bli förstemålvakt och stå så många matcher som möjligt. Men framför allt vill jag vinna matcher. Det blev inte så många segrar förra säsongen, så det är det jag vill uppleva nu. Jag vill hjälpa laget att vinna..

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM