Jakob Silfverberg.
Nyheter

Ny säsong, dyrare kontrakt – men Jakob Silfverberg räds inte kraven: ”Jag tror vi har ett ännu starkare lag i år”

ANNONS

Personligen fick han sitt stora genombrott under Stanley Cup-slutspelet, men för Anaheim slutade det återigen med ett tungt uttåg i en avgörande match. Med ett nyskrivet kontrakt ska Jakob Silfverberg ta en ännu större roll i ett tungt favorittippat Anaheim.
– Jag vet att kraven höjs när jag tjänar mer, men jag hoppas kunna växa av det, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är stjärntätt i omklädningsrum fem i Gavelrinken den här torsdagskvällen. Där finns bland annat Calle Järnkrok, Elias Lindholm, Niclas Andersén och Johan Larsson. Utanför syns målvaktsstjärnan Jacob Markström, och någonstans i arenan finns också en av världens främsta ishockeyspelare, Nicklas Bäckström.

Men det är mot en svart hockeytrunk med en guldaktig logga all uppmärksamhet riktas. Där sitter nämligen killen som kom sexa i hela Stanley Cup-slutspelets poängliga, som har alla tiders poängrekord i SM-slutspelet, och blev odödlig i Gävle när han sköt SM-guldet till Brynäs 2012.

Silfverberg

Foto: All Over Press.

Jakob Silfverberg signerar en keps till en ung kille, och tecknar ned sin autograf på ett gäng Brynäströjor i samma veva. Samma autograf som ju gav honom ett guldkantat kontrakt värt med ett av NHL:s främsta lag. Ett kontrakt som ger honom 15 miljoner dollar de fyra kommande åren, vilket kan jämföras med hans senaste kontrakt som gav honom 850 000 dollar under den gångna säsongen. Kontraktsförhandlingarna drog ut på tiden, men Silfverberg var aldrig orolig.
– Jag hade aldrig tankarna på att det inte skulle lösa sig. Det var en långdragen förhandling, men de handlade mer om att få ner de rätta siffrorna än om det skulle bli av eller inte. Jag var aldrig orolig, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:
– Men det är klart att det drog ut på tiden lite mer än jag ville. Man ville att det skulle bli klart så snabbt som möjligt, så man fick berätta om det för vänner och familj. Men jag är nöjd nu, och det vet jag att Anaheim också är.

Jag läste någon intervju där du sa att det var ”skönt att få det ur vägen”. Var det första tanken?
– Ja, det var det faktiskt. Man satt och tänkte att ”kom igen nu, nu fixar vi det här”, så man kunde sluta fokusera på det och i stället lägga kraften på träningen och komma förberedd till nästa säsong.

DSC_0585

Men med ett dyrare kontrakt kommer högre krav. Efter att närmast ha dominerat på SHL-nivå har genombrottet låtit vänta på sig i NHL. Den gångna säsongen blev det 39 poäng, vilket var nytt personligt rekord. Men så kom slutspelet. Jakob Silfverberg fick med sig 18 poäng på 16 matcher, och fick i stort sett lika mycket beröm för sin defensiv som för sin starka offensiv. Ett spel som alltså gav en rejäl löneökning.
– Jag vet att kraven kommer höjas på mig nu, både från klubben och från fansen. Jag menar, jag tjänar fyra gånger mer nu än jag gjort förut. Det är klart att förväntningarna kommer vara att jag ska leverera.
– Samtidigt hoppas jag att jag kommer växa av det här. Jag vill alltid prestera, och jag tror att jag kan höjas av förväntningarna som finns på mig, och att jag kan leva upp till de förväntningar jag har på mig själv.

Jakob Silfverberg blev, förstås, målskytt i den stjärnfyllda internmatchen i Gavlerinken (”Skönt att få hänga dit en på Lindbäck, jag hade skjutit ett par dåliga skott innan”), och spelade också fram till Mattias Ekholms mål i det som slutade med en 4-3-förlust efter straffar.
– Men det kändes bättre än förväntat faktiskt. Jag har precis gått på is, men jag känner mig pigg och fräsch, och det känns som att kroppen svarar. Men klubbtekniken är kanske inte där kan vara. Pucken går inte riktigt dit man vill alla gånger, säger han efter att ha fått stående ovationer av publiken i Gavlerinken:
– Ja, det var grymt kul att spela. Det är tredje året jag är med i den här internmatchen, och det är alltid roligt. Speciellt när det är så här mycket folk på matchen.

7

Han blir kvar i Sverige några veckor till. I början av september går flyget tillbaka till Anaheim, för ännu en säsong i NHL. Precis som förra säsongen har Anaheim ett kanonlag, och ses som en av de stora favoriterna till att få lyfta pokalen i juni 2016.
– Jag tycker vi ska ses som en av favoriterna. Vi går in med målsättningen att vi ska vinna varje match, och gör vi inte det är vi inte nöjda. Oavsett om det är efter förlängning eller straffar ska vi vinna.
– Sen är det så att det inte spelar någon roll vad media tycker om oss egentligen, men vi har oss själva högst på listan också.

hagelin

Carl Hagelin.

Och nu får ni in Carl Hagelin i truppen också.
– Ja, han känns som ett perfekt tillskott för oss. Vi fick in Bieksa från Vancouver också, men tappade Beauchemin (till Colorado), så det känns som att vi har ett ännu bättre lag än förra säsongen.
– Men vi vet att det inte alltid är det starkaste laget på pappret som vinner, vi måste få ihop det på isen också. Å andra sidan har det alltid funkat tidigare, så jag tror inte vi behöver vara speciellt oroliga för att det inte skulle göra det, säger han.

Det blev ett uttåg i den sjunde och avgörande konferensfinalen i våras. För tredje året i rad åkte laget ut i en sjunde och avgörande match. Den här gången mot Chicago, som vann Stanley Cup för tredje gången sedan 2010.
– Man fick känslan att vi krympte några procent, medan Chicago växte. Men det tror jag har med erfarenheten att göra. Dom har fler spelare som varit i de lägena tidigare, och jag tror vi har lärt oss något för varje gång vi har åkt ut. Förhoppningsvis är det vi som kan växa, och vår tur att vinna en avgörande match nästa gång.

Fanns tankarna inför matchen? Att ni visste att Chicago alltid lyfter sig, och att Anaheim åkt ut på liknande sätt förut?
– Nej, det tror jag inte. Det kändes stensäkert i omklädningsrummet. Vi var stensäkra på att vi skulle vinna den matchen, men tyvärr hade Chicago en bättre dag än vi hade. Men det gör bara att hungern inför nästa säsong är ännu större, säger Jakob Silfverberg.

Kvällen är långt ifrån slut för 24-åringen. Nu väntar vidare autografskrivning, för en kö av fans som sträckte sig genom nästan hela bottenvåningen på arenan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM