Marcus Thuresson.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Han gjorde sex SHL-säsonger i Malmö Redhawks. Nu är Marcus Thuresson tillbaka i hockeyns värld, men den här gången som klubbdirektör – för Malmös rivaler Rögle.
– Rögle har starka traditioner som förening och jobbar långsiktigt. Det var därför jag tackade ja, säger Thuresson till hockeysverige.se.

Den 1 september kliver ett bekant ansikte in på jobbet som ny klubbdirektör i Rögle. Det handlar om den tidigare Malmö-, HV71- och Leksandsspelaren Marcus Thuresson, 44.

Thuresson slutade spela hockey efter säsongen 2003/04 då han spelade först för Riessersee och sedan Düsseldorf. Därefter har det varit tyst kring Thuresson, i alla fall i hockeykretsar. Nu är alltså den forne Malmöspelaren tillbaka i hockeysvängarna, men i rivalen Rögle.
– Att jag fick den här frågan om jobbet i Rögle ser jag som en tillfällighet. Rögle har starka traditioner som förening och jobbar långsiktigt. Det var därför jag tackade ja samtidigt som jag tycker att det är ett spännande och intressant jobb, säger Marcus Thuresson till hockeysverige.se.

Marcus Thuresson växte upp i Tyringe och under ungdomsåren var han med om en hel del duster med just Rögle.
– Rögle var otroligt duktiga redan på den tiden. När vi spelade mot deras pojklag fick vi alltid storstryk. Det var Elvenes bröderna (Roger och Stefan) som spelade där då liksom Pelle Svensson och dom här, så Rögle hade en fantastiskt bra ungdomsverksamhet redan då och har fortfarande.
– Det var lite derby mellan Rögle och Tyringe, men vi i Tyringe var kanske inte så bra som Rögle var, säger Thuresson med ett skratt.

Hur viktiga tror du att de här derbyna mellan Malmö och Rögle är för hockeyn i Skåne?
– Jätteviktiga! Det är en folkfest rent generellt när det är derbyn oavsett vart det är i landet. Det drar mycket publik och det blir mycket rubriker i media. Det här är kul för både spelare och publik att få vara med om så därför ser jag det som något jätteviktigt.

Du har spelat mot Rögle ett stort antal gånger, vad är ditt starkaste minne därifrån?
– Mitt starkaste minne är då jag var med och spelade den femte och avgörande matchen i kvalserien med Leksand mot Rögle i Ängelholm. Det här var säsongen 1991/92. Christer Abris var tränare i Rögle och dom avgjorde den femte och avgörande matchen i förlängning.
– Det var som att taket skulle lyfta därinne. Jag vet att jag tänkte efteråt ”gud vilken publik Rögle har och vilket tryck det är i den här hallen”.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Nu är det en bit från att vara nykomling till att kriga med Växjö och Skellefteå i toppen av SHL, hur ska ni nå dit?
– Nu är vi nykomlingar och klart att det för utmaningar med sig. Vi får inte heller samma centrala bidrag som andra klubbar får. Även det för utmaningar med sig. Sedan är det så att det finns ett starkt engagemang från Ängelholm, alltså supportrarna här nere, och för att komma på matcherna.
– Frågan var hur vi ska klara det. Det är en tuff uppgift, definitivt. Vårt mål är att vi ska etablera oss som ett SHL-lag, vilket jag hoppas att vi kommer göra. Jag tycker att truppen ser intressant ut. Det är ett ungt och hungrigt lag. Man har byggt vidare på förra säsongens trupp som då gjorde en fantastisk insats. Sedan har vi spetsat till den, så jag tycker att det ser bra ut.

Vad hoppas du själv tillföra då du kliver in i det här jobbet?
– Jag hoppas att jag tillför mycket energi i föreningen via nya idéer kanske. Nu har jag inte börjat ännu, men jag kommer titta mycket på vad vi kan göra lite bättre. Jag tycker inte att man ska förändra bara för att man ”ska” förändra. Man ska förändra där man ser att man kan göra saker lite bättre.
– Det finns säkert saker att göra där även om Rögle har gjort en fantastisk resa tidigare. Sedan är jag en lagspelare vet att det krävs hårt jobb för att nå framgång.

Vilka krav och förväntningar kommer du ha på klubbens sportchef, Anders ”Masken” Carlsson?
– Jag har fullt förtroende för ”Masken” i det han gör. Han har varit där ett antal år och gjort det bra. Förväntningar och krav… Det är föreningen som helhet som har som mål att etablera sig i SHL. Där är givetvis ”Masken” en del.

Hur delaktig kommer du själv vara i värvningar etcetera?
– Ingenting faktiskt. Vi har anställt ”Masken” som sportchef och (Anders) Eldebrink som tränare. Dom har en otrolig kunskap och kompetens när det gäller det där. Jag är övertygad om att dom kommer att sköta det utmärkt.

En viktig bit för dagens klubbar är givetvis ekonomin och när det gäller den biten känner sig Marcus Thuresson trygg då det gäller Rögle.
– Ekonomin i Rögle är i balans. Precis som i alla föreningar så kan den bli bättre och det försöker vi också åstadkomma. Som jag sa tidigare så får vi ett mindre centralt bidrag och vi är nykomlingar. Klart att det då är en tuff uppgift, men vi ska inte äventyra ekonomin på något sätt.

Marcus, hur ska du få din brorson Andreas Thuresson över till Rögle från Malmö?
– (Skratt) Det är jag inte så intresserad av. Precis som alla som har familjemedlemmar önskar jag honom lycka till i sin karriär, men inte när han möter Rögle.