”DET SRORA TESTET”. Klarar John Klingberg av att leva upp till förväntningarna i Dallas den här säsongen.
VM 2015

Upp till bevis för Klingberg: ”Det är nu det stora testet kommer”

ANNONS

Rookiesäsongen var en enda lång succésaga. Efter att ha tecknat ett dollarstint sjuårskontrakt är det upp till John Klingberg att bevisa att fjolårets framgångar i Dallas Stars inte var en engångsföreteelse.
– Det känns som det är nu det stora testet kommer, säger Klingberg till hockeysverige.se.

Sommaren går mot sitt slut och det börjar bli dags för NHL-svenskarna att återvända till Nordamerika. I John Klingbergs fall blir det med helt andra förutsättningar än när han gjorde resan till Dallas som oetablerad rookieback i fjol. En succésäsong senare, med 40 poäng på 65 matcher, kommer han till USA med ett nyskrivet långtidskontrakt i bakfickan.

Foto: All Over Press

Det var i mitten av april som Klingberg satte pennan till pappret på ett nytt sjuårskontrakt värt i snitt 4,25 miljoner dollar. En hiskeligt stor summa för en 23-åring vars genombrott kom snabbare och mer explosivt än någon kunnat föreställa sig. Genombrottet och kontraktet gör att göteborgaren kommer att ha helt andra förväntningar på sina axlar när säsongen 2015/16 drar i gång i början av oktober.
– Det känns som det är nu det stora testet kommer, säger John Klingberg när hockeysverige.se får en pratstund med backen.
– Det är säkert många motståndare som kommer att börja scouta mig hårdare och vara på mig mer. Det blir en stor utmaning som faktiskt känns rolig. För mig handlar det mycket om att inte ändra på någonting, utan att fortsätta göra det jag gjorde bra i fjol och få tränarna att lita på mig och ge mig mycket speltid.

I hockey pratas det inte sällan om ”sophomore jinx” eller ”andraårsförbannelse”. Efter en väldigt lyckad första säsong i en liga är det lätt hänt att det låser sig under andra året när spelaren i fråga inte får samma utdelning och därtill inte klarar av att leva upp till förväntningarna.
– Jag upplevde själv det där tidigt i karriären när jag gick från Frölunda till Jokerit i Finland, men då var jag väldigt ung, fortfarande junior. Nu känner jag mig mycket mer förberedd och är inte alls orolig att det ska ske. Fokuserar jag bara på rätt saker och spelar mitt spel tror jag att jag kommer att fortsätta att leverera, säger John Klingberg och konstaterar att förutsättningarna var betydligt sämre i fjol än de är i år.
– Då hade jag opererat höfterna och hade en sommar där jag var ganska begränsad i min sommarträning. Nu har jag fått vara frisk och har kunnat träna på hela sommaren. Det känns mycket bättre nu jämfört med då.

Du gjorde braksuccé i fjol, fick massor av beröm och inte minst det feta kontraktet. Känner du dig som en NHL-stjärna nu?
– Nej, det kan jag inte påstå att jag är. Jag har bara spelat 65 matcher än så länge och är väl på sätt och vis fortfarande en rookie. Det är klart att det är fler som kollar upp mig nu efter den säsongen jag hade, men det är ingenting jag tänker på själv.


Foto: Icon Sportswire

STANLEY CUP-MERITERAD TRIO FÖRSTÄRKER

I fjol missade Dallas Stars slutspel efter en ojämn säsong med höga toppar och djupa dalar. Under sommaren har klubbledning försökt att skapa mer balans i laget genom att värva rutinerade pjäser med massor av Stanley Cup-segrar. Från San José Sharks har man hämtat den finske målvakten Antti Niemi, som vann Stanley Cup med Chicago 2010. Han ska sätta press på landsmannen Kari Lehtonen som har haft svårt att övertyga mellan stolparna de senaste åren. På backsidan är det tänkt att Johnny Oduya ska bidra med stabilitet medan hans lagkamrat från Chicago, trefaldige Stanley Cup-mästaren Patrick Sharp, ger laget ytterligare en dimension offensivt.
– Det ser riktigt bra ut, tycker John Klingberg.
– Jag har aldrig träffat Oduya, men jag har hört att han är en riktigt bra kille och ett riktigt kostfreak, en spelare som verkligen är professionell. Han och Patrik Nemeth, som är likadan, kanske kan lära mig lite grann om det där (skratt).
– Sharp ger oss mer rutin och erfarenhet med sina Stanley Cup-segrar. Jamie Benn och Tyler Seguin som är våra franchise-spelare är ju båda rätt unga. Nu har vi både Jason Spezza och Sharp som kan ge dem understöd.

Vad säger du om målvaktssituationen? Lehtonen fick ganska mycket kritik i fjol…
– Han kunde göra idioträddningar, men ibland slank det in någon puck också. Tidigare har han varit uttalad etta så det kanske kan höja honom nu när han får tuff konkurrens av Niemi.
– Jag har inte jättebra koll på målvakter, men det känns som vi har ett av topparen i ligan om man ser till kvalitén på de två målvakter vi har.

Det har spekulerats i att John Klingberg och Johnny Oduya kan komma att utgöra ett av Dallas backpar kommande säsong. Det är inget han har hört något om själv från vare sig coacher eller klubbledning.
– Det blir säkert så att de kommer att testa mig med både Oduya och Nemeth, men i fjol spelade jag mest med Alex Goligoski och vi kompletterade varandra riktigt bra. Han är också en rätt offensiv back, men inte som en fjärde forward som jag kan vara ibland.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

OM VM: ”JAG VAR INTE SÅ DÅLIG SOM FOLK TYCKTE”

Förra säsongen avslutade John Klingberg med att göra sin första VM-turnering för Tre Kronor. Vistelsen i Tjeckien blev en upplevelse på gott och ont för den unge backen. Å ena sidan tyckte han att det var kul att få spela VM-hockey för första gången, å andra sidan blev han föremål för en hel del kritik efter ett par misstag i gruppspelet.
– Jag tycker att jag fick oförtjänt mycket skit. Visst, jag gjorde en del kostsamma misstag, men det är sådant som kommer att komma med min spelstil. Jag tycker att jag gjorde en hel del bra saker också, framför allt i kvartsfinalen mot Ryssland, och det är det jag försöker ta med mig.
– Jag hade det lite tufft tidigt i turneringen och jag tänker inte skylla på stor rink eller något sådant. Jag tog helt enkelt lite för lång tid på mig med pucken, var lite för långsam. Man går igenom några sådana stim varje säsong där man kollar lite extra mycket på pucken för att man inte har den där riktiga tryggheten eller självförtroendet i spelet. Tyvärr var det så i några av matcherna jag spelade, men jag tycker samtidigt inte att jag var så dålig som folk därhemma tyckte att jag var.

Slutligen John, det kom en tweet från dig i början på sommaren med en lite oväntad bild på dig – i rastaflätor. Vad hände där egentligen?
– (Skratt) Vi var på semester i Marbella och så såg jag att man kunde få håret flätat på stranden. Jag hade ganska långt hår, så jag tyckte att det kunde vara kul att testa. Så jag slog till och gjorde det. Sedan sa tjejen att det kunde bli problem om man lät dem sitta i för länge, så jag tog ur dem nästan direkt. Ska jag vara ärlig var det ju inte så snyggt, och det tyckte ju inte tjejen heller.
– Men det blev en rolig tweet i alla fall (skratt).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch