Daniel Grillfors.
Nyheter

Ställs mot sina två tidigare klubbar i CHL: ”Ska bli lite kul”

ANNONS

Det är ett och ett halvt år sedan Daniel Grillfors lämnade Sverige och Linköping för spel i Schweiz. Numera återfinns han i finska IFK Helsingfors och när Champions Hockey League ska till att starta ställs HIFK just mot LHC och Bern i gruppspelet.
– Alla vet att Linköping är ett lag med bra fart i spelet. Får dom upp farten blir dom svåra att stoppa, säger Grillfors till hockeysverige.se.

Daniel Grillfors lämnade Sverige och Linköping under säsongen 2013/14 för spel i schweiziska Bern. I fjol flyttade den 33-årige backen vidare till vårt östra grannland för spel i anrika IFK Helsingfors. 

Den här säsongen är den tidigare HV71-backen kvar i den finska huvudstaden och paradoxalt nog ställs han mot sina två föregående klubbar i det stundande gruppspelet av Champions Hockey League – Linköping och Bern.
– Exakt. Jag ska möta båda mina senaste lag som jag spelat i. Det ska bli lite kul, men det är en del nya killar som kommit till Linköping. Frågan är om deras nya tränare, (Dan) Tangnes har ändrat spelet något.
– Alla vet att Linköping är ett lag med bra fart i spelet. Får dom upp farten blir dom svåra att stoppa. Dessutom har dom fått in många bra nyförvärv med bland andra ”Pajen” (Niklas Persson), säger Daniel Grillfors till hockeysverige.se

Foto: All Over Press

Många i Sverige var ljumma till idén om Champions Hockey League när konceptet presenterades inför förra säsongen. Men efter att Luleå vunnit finalen mot Frölunda ökade intresset. Även i Finland upplever Grillfors att turneringen tagits emot på ett positivt sätt.
– Jag tror att CHL är ganska stort här borta. Det kanske inte pratas om det så väldigt mycket som det gör i svenska tidningar. Redan förra säsongen kände jag att för oss var det här allvarliga matcher och vi skulle vinna till varje pris.
– Vi har också gått ut och gjort reklam på hemsidor och så vidare att vi satsar och vill ta oss så långt som möjligt i CHL. Helsingfors vill vara ett starkt lag i Europa. Ser man till förra säsongen så av dom åtta lagen som var i kvartsfinal var det fyra från Sverige och fyra från Finland. Finsk hockey vill vara bäst i Europa så det satsas nog väldigt hårt även den här säsongen på CHL.

Första säsongen var mycket positiv för Daniel Grillfors. På 50 matcher svarade han för ett mål och totalt 17 poäng, men framför allt fick han mycket beröm för sitt spel och till den här säsongen är han dessutom assisterande kapten.
– När jag kom hit ville jag utveckla och hitta mig själv lite grann. Jag hade spelat i Sverige ett antal år och kände att jag ville hitta något nytt, få självförtroende och fokusera mer på mig själv. Eftersom jag hade spelat mot samma spelare under många säsonger blev det att man skulle fokusera mer på dom du möter än på ditt eget spel.
– Under säsongen som gått fick jag mycket speltid och jag har hela tiden trivts väldigt bra. Allt har fungerat jättebra runt omkring. Jag har mått bra och känt att jag har kunnat spela bra. På så vis känner jag mig jättenöjd med förra säsongen.


Foto: All Over Press

SAKNAR DERBYNA MOT JOKERIT

Nu är Grillfors ensam svensk i IFK Helsingfors, men det är inget som har bekommit honom nämnvärt.
– Det har gått bra. Tre eller fyra killar i laget snackar svenska liksom tränaren. Nu är inte finska mitt bästa språk så man kan säga att även det har varit en utmaning och något som jag tycker ha varit positivt att få uppleva.

Hur har du upplevt att bo och leva i Finlands huvudstad?
– Det är ju en större stad än dom jag har bott i innan, säger Daniel Grillfors med ett skratt och fortsätter:
– Man får planera lite mer än då jag bodde i Jönköping eller spelade med Linköping med tanke på trafiken. Annars är det språket som kan ställa till det lite grann ibland. Alla kan inte svenska, men man klarar sig på engelska väldigt bra här.

Coach för Helsingfors är den tidigare NHL- och Södertäljespelaren Antti Törmänen.
– Törmänen är ganska lugn som coach och tycker att det är viktigt att alla mår bra, håller oss i en bra form och håller oss hela. Han är ingen coach som står skriker. Han kan absolut ryta till men han menar att mår vi bra så spelar vi också bra. Han har hjälpt mig i många delar i mitt spel också.

Kan du utveckla vilka delar av spelet du menar då?
– Det kan vara att våga i vissa tillfällen. Jag har aldrig hört en coach förut säga att jag skulle spara energi. Jag tänkte: ”Vad sa han där egentligen?” Vi hade en övning med inspel och jag körde full fart. Då kom han fram till mig och sa: ”Så där fort behöver du inte åka. Det är viktigt att du spar energi så du är fräsch då du kommer fram till situationen”.
– Det blir lite planering i själva spelet, när ska du ödsla energi och när ska du spara på den.

IFK Helsingfors är en klassisk klubb, något som Daniel Grillfors redan har erfarenhet av.
– Man märker på fansen att det är en klassisk klubb. Var vi än har åkt så är det mycket fans. Dom finns alltid där. Även då vi hade tungt efter nyår förra säsongen var det positivt. Absolut så kommer det gnäll, men våra fans sa mest att man tror att det kommer vända och så vidare.

Springer ikoner som Heikki ”Hexi” Riihiranta och Matti Hagman runt i korridorerna på ishallen?
Den stora är Ville Peltonen. Han jobbar inom föreningen och man ser runt omkring att han är en stor person.

En stor händelse kring hockeyn i Helsingfors var tidigare mötena mellan Jokerit och IFK Helsingfors. Nu har Jokerit lämnat för KHL och det här märks av tycker Grillfors.
– Jag frågade om det där i början, men dom svarade bara att det inte var någon fara eftersom man i stället hade derbyn mot Espoo. Då sa min lagledare att det är ungefär som Djurgården och AIK. Skulle AIK gå till KHL så kunde Djurgården spela derbyn mot Södertälje. Det skulle givetvis inte bli samma sak. Absolut saknar man Jokerit och derbyna som var.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga