Johan Hult.
SHL

Hult – en sportchef i stormens öga: ”En tuff men lärorik tid”

ANNONS

Kaos och konflikter. HV71 har varit föreningen på allas läppar efter den smärtsamma skilsmässan med före detta tränaren Andreas Johansson. I stormens öga har sportchefen Johan Hult stått. Efter en tuff tid börjar han äntligen kunna se framåt.
– Det har varit en tuff men lärorik tid, säger han till hockeysverige.se.

Det har varit en kaotisk vår och sommar i Jönköping. Stadens stolthet HV71 har skakats av inre motsättningar och en konflikt mellan delar av spelartruppen och den numera sparkade tränaren  Andreas Johansson. Detta fick till följd av även de assisterande tränarna Fredrik Stillman och Fredrik Olausson lämnat föreningen.

Efter mängder av spaltmeter av anklagande citat och hård ord tycks stormvindarna som drivit in från Vättern nu ha mojnat. En ny tränare i form av HV-ikonen Johan Lindbom är anställd och han har dessutom fått en assisterande tränare vid sin sida, Tim Brithén, äldre bror till lagkaptenen Ted Brithén.

Foto: Bildbyrån

I centrum för alla kontroverser har sportchefen Johan Hult stått och man kan inte låta bli att undra hur han har mått när det har varit som värst.
– Klart att det varit tufft, men det har definitivt inte varit synd om mig. Jag har inte mått sämre än någon annan. Det är så många inblandade i det här. Det är mer en förening som har haft det tufft, säger Johan Hult till hockeysverige.se.

Givetvis har Johan Hult fått utstå en del kritik för klubbens agerande, men det har aldrig övergått till några hot.
– Hot? Nej, det har jag inte fått några. Kritik har jag fått och det tycker jag definitivt i vissa lägen har varit befogat. Visst finns det saker man gjort fel och det är något som man får ta lärdom av.

När vi kommer in på ämnet Andreas Johansson och varför det skar sig mellan klubben och honom känner Johan Hult att det är utagerat nu.
– Dom bitarna är saker som vi ska hålla internt. Nu ser vi framåt, vilket vi också ska göra. Vi tittar inte så mycket tillbaka. Beslutet kom och det är taget. Efter det har vi börjat se framåt. Nu har vi dessutom kommit en bit in på säsongen 2015/16 och då har vi fokus på det i stället.

Som nybliven sportchef, hur tänkte du då kring den mediala reaktionen som blev av den här turbulensen?
– Jag tycker definitivt inte att det speglar dom diskussioner som vi fört internt i HV71. Det blev ganska stort i vissa lägen och i vissa lägen även ganska olyckligt.
– Samtidigt visar det också att det finns ett stort intresse och engagemang kring HV71. Någonstans ska vi ändå vara glada över att det finns det här engagemanget. Vi har otroligt trogna och bra fans och sponsorer. Jag är väldigt glad att dom finns med i ryggen på HV71.

Vad har varit den tuffaste biten så här långt med jobbet som sportchef?
– Oj… Det går inte att sticka under stolen med att den tuffaste biten var våren. Sommaren tycker jag inte har varit turbulent. Det är mer att det varit spekulationer utifrån om vem som skulle ta över som tränare.
– Turbulensen var egentligen i våras och självklart var det en tuff tid. Alla involverade brinner väldigt mycket för det här och vill på olika sätt HV71 väldigt väl. Det var en tuff men lärorik tid för många.


Tim Brithén och Johan Lindbom.
Foto: Bildbyrån/Krister Andersson

Nu valde ni Johan Lindbom som head coach, vad i hans ledarskap gör att han passar in som coach i HV71?
– Det är flera aspekter. Om man ska ta det lite grovt så har Johan naturligtvis en spelidé som tilltalar oss. Han är otroligt ambitiös, lugn och trygg. Dessutom har han ett fantastiskt bra tänk med ett stort ansvar för spelarna.
– Spelarna ska vara delaktiga i det vi gör. Det är några av dom aspekter som vi ser att Johan har och som verkligen passar in på HV71. Johan har gjort det fantastisk bra så hå här långt.

Det spekulerades i många mer rutinerade tränarnamn så som Bengt-Åke Gustafsson, Pelle Mårts, Patrik Ross och Leif Strömberg, men enligt Johan Hult fanns Johan Lindboms namn med hela tiden.
– Han har varit med hela vägen. Vi gjorde så att vi satte upp en ordentlig lista med dom som vi trodde var lediga. Sedan bantade vi ner den till några få namn som vi tyckte att det här är dom som vi kan gå på. Av dom namnen var det en del som föll bort av naturliga orsaker utan att vi rangordnade dom här namnen.
– Vi förde diskussioner med Johan ganska tidigt och han har växt under hela resans gång och verkligen svarat upp till våra förväntningar i början av säsongen.

Nu har HV71 fem raka kvartsfinalförluster bakom er, men vad är det som gör att just den här gruppen ni har den här säsongen ska ta laget längre?

– Jag kan egentligen bara jämföra med förra säsongen och jag tycker att vi har tydligare roller i år mot vad vi hade förra året. Förra säsongen saknade vi kanske någon ytterligare naturlig center och så vidare.
– Jag tycker att rollbesättningen och balansen i laget är bättre den här säsongen. Sedan handlar det naturligtvis om att vara bäst när det gäller. Det har vi inte riktigt varit senaste säsongerna. Det tror inte jag är ett arbete som man kan börja med exempelvis inför en kvartsfinal eller åttondelsfinal. Det här är något som man måste börja med tidigt och sedan jobba med under hela säsongen för att bygga upp en känsla.
– Vi har definitivt ambitionen, alla möjligheter och resurser, tycker jag, för att vara med när det verkligen ska avgöras. Sedan vet vi att det är 13 andra lag i SHL som har samma målsättning och det är en jättetuff utmaning som vi har framför oss.

Vilken lagdel hade du gärna velat stärka upp ytterligare inför seriestarten?
– Just nu sitter vi faktiskt ganska så nöjda. Sedan vet jag att det kanske bara smäller till så har vi två skador någonstans. Vi vill sitta lite kalla i båten och se under hösten för att, precis som du säger, se vilka områden vi kan behöva stärka upp.
– Är det så att vi behöver en spelskicklig back till eller en hårt jobbande, stor, stark elak forward. Har vi chansen att utvärdera det under hösten så är definitivt inte det någon nackdel.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games