Jonas Johansson.
SHL

Målvaktslöftet använder mardrömssäsongen som motivation: ”Fått ännu mer sug”

ANNONS

Förra säsongen var en besvikelse fylld av sjukdom och skador. Nu siktar Brynäs målvaktslöfte Jonas Johansson på att ta revansch. Och han ska göra det i Hockeyallsvenskan med Almtuna.
– Jag har fått ännu mer sug inför den här säsongen. Nu ser jag verkligen fram emot att få börja om på en ny kula, säger han till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var ett fjolår han helst av allt vill glömma. Brynäsmålvakten Jonas Johansson gick in i säsongen full av tillförsikt. Det här var året när han skulle slå igenom i SHL och leda Juniorkronorna till framgångar på JVM. Men av det blev det ingenting.

Höstsäsongen förstördes av halsfluss och när han väl var tillbaka skadade han sig och tvingades tacka nej till JVM-spel i Toronto,
– Hela säsongen i fjol var egentligen krokig från början till slut. Först var det halsflussen och sedan var det tråkigt att missa JVM som var ett av mina stora mål, konstaterar Johansson när hockeysverige.se får en pratstund med honom i Björkängshallen i Huddinge efter att Almtuna vunnit en träningsmatch där med 3-2.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Almtuna, det var där 19-åringen avslutade fjolårets grundserien och det är där han kommer att spela den här säsongen.
– Jag fick lite stadga och det gick bra här. Det var jäkligt skönt att komma hit och få en skön avslutning av säsongen, säger Johansson som ändå blev lite tagen på sängen när Brynäs valde att låna ut honom till Uppsala-klubben igen i stället för att ge honom chansen bakom Bernhard Starkbaum i SHL.
– Klart att det i början var lite av en besvikelse eftersom målet är att spela hemma i Brynäs. Sedan, när man landat lite, kändes det jättebra. Jag tror att det här kan vara nyttigt för mig, så det var ett bra beslut.

Vad har Buffalo, klubben du är NHL-draftad av, för förväntningar på dig i Sverige den här säsongen?
– Buffalo vill bara att jag ska spela så många matcher som möjligt. Det hoppas jag också att jag kan göra. Jag var över på campen tio dagar i somras. Det var skitkul och lite häftigt att se hur kulturen är där borta.

Upplever du att din målvaktsstil skulle passa bra i NHL?
– Jag vet inte och har inte tänkt så mycket på det faktiskt. Jag försöker bara spela mitt spel, men förhoppningsvis vis får vi kanske se om den passar eller inte, säger Jonas Johansson med ett stort leende.


Foto: Bildbyrån/Sebastian Lindberg

”ÄNNU MER SUG INFÖR DEN HÄR SÄSONGEN”

Nu kommer alltså Jonas Johansson tillhöra Almtuna den här vintern, men trots det kommer han fortsätta träna under Brynäs målvaktstränare Pekka Alcéns ledning.
– Vi har i stort sett daglig kontakt. Vi kommer förmodligen träna tillsammans en gång i veckan hela vintern. Det löste sig bra. Det kan bli lite blandat, att jag och Henke Törmä (Almtunas målvaktstränare) åker upp till Gävle, men också att Pekka kommer ner till Uppsala ibland.
– Pekka är väldigt speciell kan man väl säga. Anledningen till att han får fram så mycket bra målvakter tror jag är att han för det första tränar oss väldigt hårt varje dag och får oss att se det på ett simpelt sätt kan man väl säga.

Trots skador och sjukdomar förra säsongen upplevde inte Jonas Johansson att han tappat speciellt mycket.
– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det var mer så att jag fick ännu mer sug inför den här säsongen. Nu har jag verkligen sett fram emot den här säsongen och att få börja om på en ny kula.

Hur har du jobbat i sommar för att hitta tillbaka till formen och komma ännu bättre förberedd inför den här säsongen?
– Magnus Ågren, fystränaren hemma i Brynäs, har gjort ett jättebra jobb med oss där hemma i sommar. Jag tror att alla spelare i Brynäs organisation, inklusive mig, har tagit jättestora kliv framåt under sommaren mycket tack vare hans jobb.

När hockeysverige.se träffar Jonas Johansson har han precis klivit av isen efter ha gjort ett gott dagsverke mot Huddinge även om laget inte imponerade speciellt mycket. Men han tror att säsongen kommer bli bra både för honom och Almtuna.
– Tankarna på säsongen som kommer är att få spela så många matcher som möjligt förstås och att hjälpa laget att vinna matcher så vi kan ta oss långt helt enkelt.
– Jag har inget speciellt mål så där specifikt. Det handlar mer om att göra det bra under flera matcher och vara hel under hela säsongen naturligtvis, säger Johansson med ett leende.

Hur långt kan Almtuna räcka i Hockeyallsvenskan?
– Det är fortfarande försäsong och vi har många saker att jobba på. Jag tror inte att något lag är komplett på försäsongen, men vi har en skön grupp och i stort samma stomme som förra säsongen.
– Jag tror att vi har goda chanser att ta oss till kvalserien och där kan allt hända.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch