Olle Alsing.
Nyheter

Ett allsvenskt fynd att hålla ögonen på: ”En rolig back att titta på”

ANNONS

Han imponerade stort för Almtuna i Hockeyallsvenskan i slutet av förra säsongen och fick chansen i juniorlandslaget. Nu ska den konstruktive juniorbacken Olle Alsing ta nästa steg och bli en av lagets ledande backar.
– Han är en rolig back att titta på, snabb, kvick och konstruktiv. Olle har goda framtidsutsikter, säger tränaren Niklas Eriksson till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att Almtuna är en bra skola för unga backar är fjolårsfyndet Olle Alsing, 19, ett bevis på. Från ingenstans dök han upp under förra säsongen och klev in som en av lagets bästa backar. Något som tog honom hela vägen till juniorlandslaget.

Niklas Eriksson.

När hockeysverige.se ber Almtunas tränare, Niklas Eriksson, beskriva Alsings potential så gör han det med ett leende på läpparna.
– Olle har haft en bra utveckling i Almtuna från det jag såg honom på hockeygym, det måste ha varit för ett och ett halvt år sedan. Han fick spela några matcher första säsongen, men från förra säsongsstarten har han utvecklats något enormt.
– Han är en rolig back att titta på. Han är snabb, kvick och konstruktiv. Olle har goda framtidsutsikter. I hans fall handlar det om att samla på sig erfarenhet i spelet. Framför allt i spelet med puck, att bedöma situationer. Han vill väldigt gärna göra mycket med pucken. Ibland kan det bli lite för mycket, men han har definitivt skicklighet och engagemang för att bli riktigt bra.

Olle Alsing gjorde sin första allsvenska säsong i fjol, spelade 42 av lagets 52 matcher och svarade för två mål och totalt elva poäng. Själv är Alsing också nöjd med sin debutsäsong.
– Det var en bra säsong för mig, lärorik och jag fick spela seniorhockey för första gången. Jag lärde mig mycket samtidigt som jag fick synas lite runt om i Sverige och i media på ett annat sätt en vad man kanske gör i juniorhockeyn, säger Olle Alsing när hockeysverige.se träffar honom i Björkängshallen för en pratstund.

Du fick chans att både spela i juniorlandslaget och Hockeyallsvenskan, hur utvecklade det dig som spelare?
– Man får ett mycket bättre självförtroende och vågar göra det man kanske inte vågar annars. Det är kul att få något tillbaka för allt det slit man gjort under varje dag på isen och i gymmet.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

DRILLAS AV MARCUS RAGNARSSON: ”BETYDER MYCKET FÖR MIG”

En viktig person för Olle Alsing är Almtunas assisterande tränare, tidigare NHL-backen Marcus Ragnarsson.
– Han betyder mycket för mig. Han är en duktig backtränare som kan sitt och är rutinerad. Han är bra och det skönt att ha honom i båset. Man kan snacka med honom när man vill samtidigt som han ger bra råd.

Vad är det bästa enskilda rådet du fått av Ragnarsson så här långt?
– Man får mycket tips hela tiden. Det handlar mycket om att när man hämtar pucken i hörnet, hur man kommer ur situationer snabbt och hur man kanske ska hantera pucken på ett visst sätt, smågrejer som andra kanske inte tänker på.

Om du ska ta ytterligare ett steg i din utveckling den här säsongen, vad krävs av dig då?
– Jag måste lyfta mitt försvarsspel. Det blev mycket bättre redan förra säsongen. Jag är ganska liten (181 cm/75 kg) så jag måste kanske klara ut situationerna lite annorlunda. Inte använda min kropp så mycket utan använda spelsinnet mer i defensiven.
– Sedan handlar det även om att fortsätta utveckla det jag är bra på, mitt passningsspel och det offensiva. Det är bara att köra och bli ännu bättre på det också.

Hur tränar man upp defensiven på ett bra sätt?
– Det gör man varje dag på träning, få in detaljer och tajming i det man ska göra, när man ska söka kroppskontakt eller när man ska ha puck och så vidare. Det är bara att nöta så kommer det.

”INTE RIKTIGT REDO FÖR SHL”

Det blev en stor uppmärksamhet kring Olle Alsing förra säsongen, mycket tack vare hans snabba utveckling på backplatsen i Almtunatröjan. Men det har inte varit speciellt många SHL-klubbar som har hört av sig och velat kontraktera honom.
– Nej, det har inte varit så många. Det beror nog på att jag hade ett år till på kontraktet i Almtuna. Jag kände själv också att jag inte riktigt är redo för SHL redan den här säsongen. Almtuna var givet för mig redan i somras.

Med tanke på säsongen som var, känner du en press på dig själv att du måste leverera och prestera ännu bättre den här säsongen?
– Nej, man ska inte ha några förväntningar. Förhoppningar är bra att ha, men förväntningar kan bli farliga.
– Jag ska börja lugnt, avsluta som förra säsongen och komma in det. Sedan kanske man kan våga lite mer efter några matcher och börja visa mig ännu mer.

Olle Alsing fick chansen i juniorlandslaget i samband med en turnering i Göteborg i våras. Där gick det bra och nu talas det till och med om att han är aktuell för JVM-spel kring jul- och nyårshelgen.
– Ja, det har varit lite snack om det, men det är hård konkurrens. Det är många som var med förra året som kan vara med i år också. Det är många duktiga backar där. Jag ska göra mitt bästa för att ta en plats där, men det kommer att bli tufft.

Vilka erfarenheter tar du med dig från juniorlandskamperna förra säsongen?
– Då kom jag in som en liten ”underdog” eller vad man säger, från ingenstans. Jag hade inget att förlora utan det var bara att köra. Det gick väldigt bra då så det är bara att göra samma sak i år. Det är bara att köra på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch