FEM RÖSTER. Fem journalistprofiler ger sin syn på Rikard Grönborg som ny förbundskapten.
World Cup 2016

Experterna oense om Grönborg: ”Kommer in vid fel tillfälle”

ANNONS

Det kom inte som någon överraskning när Svenska ishockeyförbundet utsåg Rikard Grönborg till blivande förbundskapten på tisdagen. Men hur ser de som följer hockeyn dagligen på valet? Hockeysverige.se frågade fem journalistprofiler och fick vitt skilda svar.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Rikard Grönborg kommer tillsammans med Peter Popovic och Johan Garpenlöv utgöra den nya förbundskaptenskonstellationen när Pär Mårts lämnar jobbet efter den stundande säsongen. Hockeysverige.se passade på att fråga fem hockeyjournalister hur de ser på utnämningen av Grönborg som Mårts ersättare. Och svaren varierade:

Niklas Jidhe, Viasat Hockey

Hur ser du på valet av Rikard Grönborg som förbundskapten?
– För mig är det helt perfekt, vilket jag sagt hela tiden. Vi hade Rikard i finalstudion under Tampa mot Chicago. Då kunde han inte riktigt säga om det skulle bli så utan sa bara ”nja…” Då förstod jag att det skulle bli han.
– Jag gillar också det här med att man har fostrat en förbundskapten från juniorlaget till A-laget. Det är helt rätt. Han är dessutom som skapt för det. Han lever och andas ishockey. Han kommer bli perfekt för Tre Kronor,

Vad tror du att han kommer tillföra?
– En ny energi, lite tuffare. Man ska heller inte glömma bort att Pär Mårts gjort fantastisk resultat. Men jag tror att den nya generationen som kommer upp behöver en liten annan coachning och ett annat sätt att tänka.

Vad tror du blir skillnaden i ledarskapet när Rikard Grönborg tar över efter Pär Mårts?
– Framförallt kommer man nog se det i matchcoachningen, att det kommer bli tvärare kast och mer drastiska åtgärder. Här kommer det säkert bli mer NHL-coachning där han matchar mer mot olika formationer och låter bästa spelarna spela mer och ta ännu större ansvar.

Hur vill du att förstafemman ska se ut i World Cup?
– Henrik Lundqvist – Victor Hedman, Erik Karlsson – Nicklas Bäckström, Filip Forsberg, Henrik Zetterberg.

Sven Gustavsson, Dagens Nyheter

Ser du Rikard Grönborg som rätt val av förbundskapten efter Pär Mårts?
– Absolut! Tittar man bakåt på hans karriär så har han skolats in under många år från U18-landslaget upp till assisterande i Tre Kronor. Det hade varit konstigt om man tagit någon annan.

Vad tror du att han kommer tillföra?
– En modernare ledarstil och tuffare coachning, tror jag. Han har utbildat sig och bott i USA under många år och har en mer transatlantisk stil än vad supersvenska Pär Mårts har.

Vad tror du blir skillnaden i ledarskapet när Rikard Grönborg tar över efter Pär Mårts?
– Pelle lever mycket kvar i den gamla Tommy Sandlin-hockeyn där man rullar på och hoppas på att dom som fått förtroende ska fixa det. Jag hoppas att Grönborg vågar kasta om i femmorna när det inte funkar.

Hur vill du att förstafemman ska se ut i World Cup?
Henrik Lundqvist – Erik Karlsson, Oliver Ekman Larsson – Filip Forsberg, Nicklas Bäckström, Gabriel Landeskog.

Magnus Nyström, Expressen

Hur ser du på valet av Rikard Grönborg som förbundskapten?
– Han är en bra ersättare till Pär Mårts, det tror jag definitivt. Problemet är hur han kommer in. Det är nästan lite taskigt att låta honom göra sin debut som head coach i World Cup. Jag tycker till att börja med att borde få göra sin debut i ett VM och inte i World Cup, men jag tror och hoppas naturligtvis att det blir bra.
– Jag har börjat vacklat lite då det gäller Rikard. Tidigare såg jag honom som den naturliga ersättare, men insatsen i JVM senast imponerar inte jättemycket. Han hade en oförmåga att stöka om i laget när han borde göra det och så vidare. Han kändes lite pressad. Samtidigt vet jag att spelarna har en stor respekt för honom, men han kommer in vid fel tillfälle.

Kan du se någon annan som kanske skulle fått den här platsen i stället?
– Det är vad man inte riktigt kan, vilket också är ett problem som svensk hockey har. Jonas Rönnqvist kanske hade varit ett alternativ, men vem vet vad han gör nu? Grönborg är det bästa alternativet.

Vad tror du blir skillnaden i ledarskapet när Rikard Grönborg tar över efter Pär Mårts?
– Det är vad man inte riktigt vet. Det som kommer bli tuffast för Grönborg är att ha modet att stå upp mot dom andra och tala om att här är det jag som bestämmer. Han har två killar som har spela i NHL bredvid sig. Både ”Garpen” och Popovic har starka viljor. Dessutom har man riktiga superstars som en form av rådgivare.
– Rikard är tuff, vilket han har visat, så det tror jag att han klarar. Det är också viktigt att Tommy Boustedt backar upp honom och visar att det är Grönborgs linje som gäller.

Hur vill du att förstafemman ska se ut i World Cup?
– Henrik Lundqvist – Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson – Carl Hagelin, Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg.

Janne Bengtsson

Hur ser du på valet av Rikard Grönborg som förbundskapten?
– Det är ingen stor sensation och en ganska naturlig fortsättning på det jobb Pär Mårts gjort. Grönborg har varit med under ganska många år och jag tror att det kan vara bra med honom eftersom svensk hockey är inne i en lite generationsväxling där Oliver Ekman Larsson, Jonas Brodin och det här gänget är på väg att ta över efter dom äldre.

Såg du att det fanns någon annan stark kandidat för det här jobbet?
– Nej, det är väl ingen som har tänkt på något annat alternativ överhuvudtaget. Det är ingen högoddsare att det blev just Grönborg.

Vad tror du blir skillnaden i ledarskapet när Rikard Grönborg tar över efter Pär Mårts?
– Jag försökte få ett svar på det här på presskonferensen, men Grönborg är som en politiker. Pär Mårts är den här killen som håller lugnet i alla strider. Det gör nog inte Grönborg. Om inte annat minns vi incidenten, båsbataljen, med (Oleg) Znaroks i VM.
– Det kan bli lite mer hetlevrat, men varför inte? Hockeyn förändras. För tio år sedan kanske det här var en dålig lösning för svensk hockey, men nu kanske det är en bra lösning.

Hur vill du att förstafemman ska se ut i World Cup?
– Henrik Lundqvist – Victor Hedman, Anton Strålman – Daniel Sedin, Henrik Sedin, Gabriel Landeskog.

Marie Hallman

Hur ser du på valet av Rikard Grönborg som förbundskapten?
– Det kanske inte var så roligt, men väntat. Förlåt Rikard. Det är känns som att det har varit upplagt för det här genom det tajta samarbete som han och Mårts har haft. När jag säger att det inte var så roligt menar jag att man kanske hade en dröm om att Nicklas Lidström eller någon skulle komma in och ta över som förbundskapten.
– Det är inget personligt mot Rikard. Han är duktig och har full koll på hur Tre Kronor ska spela samtidigt som jag tror att det är bra med kontinuitet. Nu när det även blev en rådgivningsgrupp med Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson blev det genast roligare. Det kan nog bli bra.

Du nämnde Nicklas Lidström, men kan du även se andra som skulle kunna vara lämpade för förbundskaptensjobbet?
– Nej, inte som förbundskapten men som assisterande förbundskapten. Det känns som Grönborg var det naturliga valet. Om man ska se till lite längre än bara till en turnering så, visst kan det vara kul att komma in med tunga namn.
– Nu ska Grönborg vara i tre år. Han ska det bästa som Mårts gjort och utveckla det vidare. Ska det istället komma in någon som inte varit i verksamheten så kan det ta jättelång tid.

Vad tror du blir skillnaden i ledarskapet när Rikard Grönborg tar över efter Pär Mårts?
– Mårts känns som en mer reflekterande person, medan Grönborg känns mer temperamentsfull. Mårts kan till och med se ledsen ut fasta man har vunnit då han redan har tankarna på något annat steg än att det var kul att vi vann.
– Grönborg är mer aktiv, vilket vi nog kommer att få se i båset. Det har vi redan nu fått se när dom står bredvid varandra, men det känns som att dom har samma tankar och inriktning på hur hockeyn ska spelas.

Hur vill du att förstafemman ska se ut i World Cup?
– Henrik Lundqvist – Erik Karlsson, Victor Hedman – Marcus Krüger, Gabriel Landeskog, Carl Hagelin.

Bilder: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch