André Burakovsky.
Washington

Burakovsky redo för nästa utmaning: ”Måste tänka lite på sig själv”

ANNONS

Rookiesäsongen i NHL gick överraskande bra. Nu är förhoppningen i Washington Capitals att André Burakovsky ska ta ytterligare ett steg i utvecklingen och bli en ännu mer pålitlig tillgång i det offensiva spelet.
– Man får tänka lite på sig själv och man vill upp till första- eller andrafemman och ligga kvar där, säger skåningen till hockeysverige.se inför sin andra NHL-säsong.

André Burakovsky tog en plats i Washington Capitals redan som junior förra säsongen. På 53 matcher i NHL svarade 20-åringen för nio mål och totalt 22 poäng. Nu har han fått ytterligare en sommar att bygga på sig och se till att han kommer ännu bättre förbered inför nästa säsong.

Foto: Icon Sports Wire

Men när hockeysverige.se får en pratstund med Malmöpågen går det inte att undvika att börja samtalet med lite fotboll efter Malmö FF:s avancemang till Champions League efter att man slagit ut Mikael Lustigs Celtic.
– Självklart var jag på fotboll i går kväll. Jag måste ju stötta mitt lag i en sådan här viktig match. Jag försöker följa FF så mycket jag bara kan. Det är alltid kul att åka och kolla, speciellt när det är en sådan här match där man kan ta sig vidare till Champions League. Det var en riktigt rolig match att kolla på och jag är riktigt glad för grabbarna i laget.

Hur mycket fotboll hann du själv med att spela innan det blev hockey för hela slanten?
– Jag spelade ungefär till det jag var 13 år i LB 07 (Limhamn/Bunkeflo). Jag var målvakt, men sedan var man tvungen att välja sport och då blev det hockeyn.   

ÖVERRASKAD ÖVER HUR BRA DET GICK I NHL

Inför förra säsongen hade Burakovsky ett bra år med OHL-laget Erie Otters i ryggen. Trots det trodde han själv inte riktigt på att förra säsongen skulle bli så lyckosam som den nu blev.
– Inför förra säsongen var givetvis målet att ta en plats, men samtidigt visste jag att det var stora krav som gällde och att sannolikheten inte var så stor att jag skulle ta en plats direkt, men jag skulle ändå försöka. Jag var inställd på att åka ner och spela i Hershey.
– När jag sedan kom till träningslägret började det jäkligt bra. Jag gick vidare till huvudcampen där det gick ännu bättre. Dessutom gick träningsmatcherna hur bra som helst så jag började känna att jag hade kanske chansen att få vara med första matcherna och visa upp mig. Sedan spelade jag så pass bra att jag nästan fick stanna hela säsongen. Jag var lite upp och ned där efter ungefär halva säsongen.
– Jag åkte över med förväntningarna att jag skulle visa upp mig från min bästa sida och det tycker jag att jag gjorde.

Det var inte bara på isen som André Burakovskys roll växte under säsongen. Även vid sidan av isen växte han in i laget på ett bra sätt.
– I början blev det att man höll sig lite i bakgrunden. Man sa inte så mycket och var väldigt ödmjuk mot dom äldre hela tiden. Ju längre säsongen gick så kom man mer och mer in i gruppen. Man blev tajta med alla och det blev att man pratade mer och även umgicks med dom äldre och mer rutinerade spelarna.
– Det här gjorde att man kände sig säker i gruppen och att man kände sig välkommen hela tiden. Det känns verkligen bra med laget och alla är verkligen jätteschyssta.

Givetvis är det här något som är viktigt att det fungerar på ett bra sätt för att man som hockeyspelare ska kunna prestera bra på isen.
– Ja, absolut. Mår du inte bra vid sidan av isen så spelare du sällan bra på isen. Klart att det hänger ihop med varandra.

Foto: All Over Press

TACKSAM FÖR ”BÄCKIS” OCH ”MACKE”: ”BETYTT OERHÖRT MYCKET”

André Burakovsky var inte ensam svensk i Washington förra säsongen. I laget fanns också dom båda etablerade stjärnorna Nicklas Bäckström och Marcus Johansson.
– Jag bodde hemma hos Nicke ett lite tag, men jag hänger också mycket med Marcus. Jag har varit hemma och käkat hemma hos honom flera gånger. Även när vi är på bortaturnéer blir det att jag hänger mycket med Marcus.
– Det blir att jag hänger mycket med båda två givetvis och det betyder mycket att ha två svenskar där som har varit där ett tag. Man blir lite tajtare med dom eftersom vi kommer från samma land. Båda har betytt oerhört mycket för mig den här säsongen. När det gått lite tyngre för mig har jag kunnat snacka med båda två, men även då det går bra har vi snackat mycket: ”Ligg i och fortsätt tänka på vad du gör bra”, och så vidare.

En ny säsong väntar och med tanke på den fina säsong som Burakovsky gjorde så ökar givetvis pressen på honom att prestera och leverera.
– Klart att man har en press på sig att hela tiden göra det lite bättre, men jag tycker det känns bra att jag har första säsongen överstökad och att man nu går in på nästa. Nu vet man hur ligan fungerar och hur bra den verkligen är.
– Det känns som jag har en bättre koll på vad jag måste göra den här säsongen jämfört med hur det var inför förra säsongen. Jag tycker att det känns bra samtidigt som jag har en bra sommarträning bakom mig.
– Jag kommer över bra förberedd till campen och ska göra bra ifrån mig igen. Nu är målet att jag inte ska ner till Hershey någon match utan jag ska etablera mig i en av dom tre första femmorna.

Washington har en väldigt bred forwardsuppsättning, hur tänker du inför den konkurrenssituationen?
– Det är bra lagkamrater allesammans så man hjälper varandra varje dag. Samtidigt får man också tänka lite på sig själv och man vill upp till första- eller andrafemman och ligga kvar där.
– Det gäller att man kör lite hårdare än alla andra för att bli lite bättre hela tiden. Tränaren väljer spelarna som är bäst och det gäller då att vara bättre än dom andra hela tiden.
– Klart att det är bra namn i laguppställningen, men jag ser det bara som positivt. Dom killarna kan hjälpa mig mycket eftersom dom varit med länge och är jäkligt duktiga hockeyspelare.

Hur har du förbättrat din sommarträning för att komma så bra förberedd som möjligt inför säsongen?
– Vi kör på hårt två pass om dagen ungefär. Vi har försökt titta på vad jag behöver bli lite bättre på. Nu har det varit spänsten som varit prio ett och sedan att jag har behövt bli lite tyngre och starkare i närkamperna. Det känns riktigt bra nu så det ska bli kul att få åka över snart.

Vem blir nästa unga spelare att slå igenom i Washington?
– Jag tror mycket på Jakub Vrána. Han såg väldigt bra ut på campen och har ”skills”, kan dra sin gubbe men även göra mål och snygga passningar. Jag tror att han har en bra chans att få någon match den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL