Elias Lindholm.
Nyheter

Elias väljer tryggheten framför pengarna: ”Känns bra att de tror på mig”

ANNONS

Han hade ett år kvar på rookiekontraktet med Carolina Hurricanes, men tackade ändå ja till en kontraktsförlängning redan nu. I går skrev Elias Lindholm under ett nytt tvåårskontrakt värt motsvarande 46 miljoner kronor.
– Visst, man kanske kunde göra en supersäsong och casha in på det, men det kan ju gå åt andra hållet också, säger han till hockeysverige.se.

21 poäng som rookie och 39 som andraårsspelare förra säsongen. Elias Lindholm har visat en positiv utvecklingskurva i NHL sedan han klev in i Carolina Hurricanes redan som 18-åring efter att ha valts som femte spelare i draften 2013.

Hurricanes är bevisligen nöjda med 20-åringens prestationer. I går tecknade klubben ett nytt tvåårskontrakt med Lindholm värt 5,4 miljoner dollar, motsvarande 46 miljoner kronor. Och det trots att han fortfarande har ett år kvar på det befintliga kontraktet. Nu kommer han att tjäna 2,5 miljoner dollar säsongen 2016/17 och 2,9 miljoner året därpå. Lönetaksträffen landar på 2,7 miljoner.
Ron Francis (general managern) surrade om att de skulle kika på en förlängning innan jag åkte hem i våras. Sedan har det varit tyst. Men nu hörde de av sig förra veckan och ville sajna. Efter det gick det fort, säger den tidigare brynäscentern när hockeysverige.se får fatt på honom på en golfbana hemma i Gävle.

Kontrakteringen kom en smula överraskande. Baserat på vilken bra utvecklingskurva den svenske ynglingen har haft är det många som förutspår att han kan komma att få ett genombrott i NHL den här säsongen, något som skulle kunna höja hans marknadsvärde och i slutändan utmynna i ett ännu mer lönsamt kontrakt än det ”brokontrakt” han nu skrivit under.
Elias Lindholm valde dock att se båda sidor av myntet.
– Visst, man kanske kunde göra en supersäsong och casha in på det, men samtidigt vet man aldrig. Det kan ju gå åt andra hållet också. Det känns bra att de tror på mig som spelare så det fanns egentligen ingenting att tveka på. Det är bra pengar och jag är nöjd.

Carolina Hurricanes missade slutspel för sjätte säsongen i rad i våras och har bara spelat vidare in på vårkanten vid ett tillfälle sedan man blev Stanley Cup-mästare 2006. Under fjolåret förstörde laget sina chanser att gå till slutspel under första halvan av säsongen. Efter nyår spelade laget stundtals riktigt bra och kunde mäta sig med flera av topplagen i ligan.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”LÄCK BLIR SPÄNNANDE ATT FÖLJA”

Eddie Läck.

Nu kliver Hurricanes in i en säsong där det skett en del små förändringar som klubbledningen hoppas ska leda till större framgångar på isen.
– Vi har ju framför allt fått in Eddie Läck, en riktigt bra målvakt som blir spännande att följa. Sedan har de värvat (James) Wisniewski, en back med bra bössa. Vi har även (klubbens två förstaval i draften de senaste åren) Noah Hanifin och Haydn Fleury som ska vara med och slåss om varsin backplats. Så det ska bli kul att se vad vi kan göra.

Vad vet du om SHL:s poängkung Derek Ryan som ni sajnade i sommar?
– Jag följer mest Brynäs, så jag har inte sett så mycket av honom. Men det verkar vara en liten skicklig rightare som gör mycket poäng. Samtidigt är det en annan sak att komma hit och leverera, men han har ju spelat på liten rink tidigare och vet hur det funkar.

Försvunnit har den ojämna ryssen Aleksandr Siomin gjort. Han köptes ut ur sitt jättekontrakt efter en minst sagt misslyckad säsong där han endast lyckades för sex mål på 57 matcher. Nu blir det spel i Montréal för 31-åringen.
– Han hade det tungt, men samtidigt vet man vad han är kapabel till när han är i form. Då är han en klasspelare. Nu blir det upp till andra att steppa upp.

Elias Lindholm är en av dem som har kapacitet att göra det.
– Jag är ganska nöjd med förra säsongen och känner att det är på rätt väg. Samtidigt säger jag likadant som förra sommaren, att det bara kan bli bättre också.
– Det här är andra raka sommaren som jag har fått vara skadefri och kunnat träna på bra. Det ska bli spännande att åka över nu och se vad man kan göra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL