Frans Tuohimaa.
Nyheter

Efter alla negativa rubriker – här är en som verkligen trivs i Leksand: ”Jag njuter av varje sekund här”

ANNONS

Det har nästan bara varit negativa rubriker kring Leksand de senaste elva månaderna. Men ett av lagets alla nyförvärv, målvakten Frans Tuohimaa, känner inte igen de anklagelser som haglat mot Leksands styre.
– Jag njuter av varje sekund. Allt här är så professionellt och alla här gör allt hela tiden för att utveckla sig och bli en bättre hockeyspelare, säger han till hockeysverige.se

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Leksand åkte ur SHL lämnade så gott som alla spelare laget. På målvaktssidan tappade klubben Joakim Lundström, men inte minst landslagsmeriterade Oscar Alsenfelt. Nu blir det omstart i Hockeyallsvenskan för Leksand med ett helt nytt och oprövat målvaktspar, Frans Tuohimaa och Henrik Haukeland. Av de båda är det 24-årige Tuohimaa som är mest erfaren.

Frans Tuohimaa är uppväxt i Helsingfors och har spelat för både IFK Helsingfors och Jokerit. Den sistnämnda klubben har som bekant lämnat finska ligan för spel i KHL.
– Jag tycker att det är bra att Jokerit spelar i KHL. Man gjorde det bra förra säsongen med tanke på att det var deras första säsong i ligan, säger Frans Tuohimaa till hockeysverige.se när vi träffar honom för en pratstund utanför Tegera Arena i Leksand.
– Jag ser fram emot att följa hur det går för Jokerit den här säsongen. Det är bra för finsk hockey att dom spelar i KHL och det är en stor utmaning för klubben att spela där och alltid försöka vara ett av ligans bästa lag.

Har du själv haft möjligheten att återvända och spela i Jokerit nu när man är i KHL?
– Nej, jag har inte pratat med dom alls. Jag hade tre bra år i Jokerit och jag gillade min tid i klubben. Men det var dags för nya utmaningar, men vi får se. Det kanske blir att man får spela någon gång där igen i framtiden, säger Tuohimaa med ett leende.
– När jag var yngre spelade jag i IFK, men jag lämnade klubben för att få mer speltid. När jag bytte lag till Jokerit fick jag chansen att spela både i juniorlaget och A-laget. Första säsongen spelade jag bara i juniorlaget, men säsongen efter fick jag chansen att spela en hel del matcher i A-laget, vilket har betytt mycket för mig.

Vem var din målvaktsförebild då du växte upp hemma i Helsingfors?
– Det fanns många bra finska målvakter och givetvis följde jag dom i NHL, men jag har alltid gillat Henrik Lundqvist…

Du med?
– … (Skratt) Ja, jag med. Jag gillar den spelstil som han har.

lundqvist

Frans Tuohimaas farbror Harri Tuohimaa spelade för finska landslaget både vid OS 1984, men även VM 1985.
– Även min pappa (Pasi) har spelat hockey i finska ligan liksom båda mina farbröder (Harri och Olli). Hockey är en stor sak i vår familj, men jag vet inte vad just Harri har betytt för mig som spelare. Jag tror att det är pappa som har betytt mest för mig i mitt hockeyliv.
– Självklart, när vi träffas hela familjen så slutar den oftast med att vi pratar hockey, skrattar Frans Tuohimaa.

Säsongen 2014/15 blev något av ett misslyckande för den finske målvakten. Det blev bara tre matcher för honom i AHL med Oklahoma. Resten av tiden, 33 matcher, fick han tillbringa i ECHL med Bakersfield.
– Det var en tuff säsong och något som jag tänkt på många gånger i sommar. Nu vill jag inte tänka på den där säsongen något mer, men givetvis lärde jag mig säkert något av det också.

Ni hade åtta olika målvakter i laguppställningen, hur hanterade du det?
– Jag har aldrig upplevt något liknande. Alla våra målvakter var skadade någon gång under säsongen och det är också anledningen till att vi hade, som du säger, åtta målvakter.
– Några av dom här målvakterna var hos oss under kanske en vecka eller så. Dom kom in som utryckningsmålvakter när våra ordinarie målvakter var skadade.

Är du besviken över din fjolårssäsong?
– Ja, lite grann såklart. Jag spelade inte så pass bra som jag själv hade velat och vårt lag spelade inte alls bra. Som jag sagt många gånger så lärde jag mig mycket mentalt av den här säsongen.
– Nu njuter jag verkligen varje sekund jag är här i Leksand. Allt här är så professionellt och alla här gör allt hela tiden för att utveckla sig och bli en bättre hockeyspelare. Atmosfären här är också på en helt annan nivå än i det laget som jag var i förra säsongen, vilket jag är glad för.

Varför blev det just Leksand?
– Det blev aktuellt när förra säsongen tog slut. Jag hade inget kontrakt då och i början av maj eller i slutet av april ringde min agent mig. Han sa att vi hade ett kontraktsförslag från Leksand som ser riktigt bra ut.
– Jag visste en del om Leksand redan innan så när jag fick höra att man var intresserad av mig så visste jag att det var en bra organisation och lag. Min agent sa att jag borde tacka ja till kontraktsförslaget. Det var inte mycket att tänka på utan jag accepterade det och det var ganska lätt att ta det beslutet.

Leksand som samhälle är inte riktigt samma sak som Helsingfors, hur har du upplevt den omställningen?
– Nej, det är inte lika stort, men jag gillar verkligen att vara här. Jag har varit här i fyra veckor nu och jag kan uppriktigt säga att jag trivts varje dag som jag har varit här. Jag bor nere vid Leksands Strand och jag har ingenting att klaga på.

Har du sagt adjö till NHL-drömmen efter misslyckandet i Bakersfield?
– Nej, det har jag inte, men jag har ingen brådska att nå dit just nu. Just nu vill jag bara fortsätta utvecklas varje dag och göra mitt bästa i varje match och på varje träning. Jag tänker inte på något annat just nu än Leksand och att spela här.

Tros att Tuohimaa bara varit i Leksand under fyra veckor så har han hunnit få en bra bild av sitt nya lag.
– Varje spelare och ledare i laget är otroligt professionella. Som jag sa så gillar jag verkligen atmosfären här samtidigt som alla verkligen jobbar hårt varje dag.
– Vi har spelat sex matcher så här långt. Nu har vi inte vunnit varje match, men vi har gjort några riktigt bra matcher som vi också har vunnit. Vi har sett saker som vi måste rätta till i spelet, vilket vi också har tränat på senaste tiden. Det handlar inte om att bara vinna en enskild match, men det vi har tränat på den senaste veckan vill vi se hur det fungerar i nästa match.
– Det är mycket i vårt spel som har sett väldigt bra ut. Vi ska vara som bäst i slutet av säsongen och det vi jobbar på varje träning är att hela tiden bli bättre.

Talar ni i laget något om att Leksand måste tillbaka till SHL så snart som möjligt?
– Nej, att gå upp i SHL är inget som man kan göra bara så där. Vi kan slå alla lag i Hockeyallsvenskan, men det blir inte enkelt. Om vi skulle tro att det är enkelt att slå alla lag i Hockeyallsvenskan och vinna serien så är vi farligt ute.
– Mitt fokus ligger på att göra bra saker varje dag. Vi måste vara professionella varje dag. Varje mörk torsdagsmorgon eller oavsett viken dag vi kom till rinken måste vi vara till 100 procent närvarande. Som lag måste vi jobba hårt varje dag för att laget ska bli bättre dag för dag. Sedan får vi se hur bra vi är då våren kommer, avslutar Frans Tuohimaa

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch