Johan Svedberg.Foto: Bildbyrån

Han var en stor profil i Leksand, men valde att lämna SHL för att i stället hjälpa sitt Sundsvall upp i HockeyAllsvenskan. Nu ska Johan Svedberg leda ett ganska omeriterat och utdömt Sundsvall.
– Vi kommer att få slita, konstaterar han för hockeysverige.se.

Johan Svedberg lämnade Leksand i slutet av förra säsongen och flyttade hem till Sundsvall. I stället för att vara med och spela ner Leksand i Hockeyallsvenskan fick han vara med och spela upp Sundsvall i samma serie.

Den här säsongen kommer han vara en av medelpadingarnas viktigaste kuggar. Dessutom utsågs han i dagarna till lagkapten för nykomlingarna, men det talas också om att han dras med en skada. Men när hockeysverige.se frågar om hur allvarlig skada det handlar om så visar det sig inte handla om något av det allvarligare slaget.
– Jag klev av matchen senast för att jag hade lite känningar i en höft-böj. Det är ingen fara,utan det var en ren säkerhetsåtgärd.

Förra säsongen blev inte vad Johan Svedberg och Leksand hade hoppats på. Skador gjorde att han bara spelade 20 matcher med Leksand i SHL innan han i slutet av januari valde att lämna laget.
– Det aldrig kul att sitta på läktaren skadad och ingenting som man går och längtar efter. Så var det och inte så mycket att göra år. Det var bara att träna på och försöka komma tillbaka så snabbt som möjligt.

Vad hände som gjorde att du inte blev kvar i Leksand?
– Jag var ju skadad och strax innan transferfönstret stängde tog jag ett beslut att jag verkligen ville spela. Jag försökte komma tillbaka in i laget, men killarna hade gjort det bra just då och man ville inte göra så mycket förändring.
– Jag pratade med familjen om situationen och även med Leksand som ville hjälpa mig. Det var aldrig något problem. Det enda tanken jag hade var att flytta hem eftersom jag är uppväxt i Sundsvall och har släkt och vänner där. Jag har haft kontakt med Sundsvall under flera år så för mig fanns bara det alternativet.

Ishockey, SHL, Leksand - SkellefteŒ

Vad tror du gick fel för Leksand i direktkvalmatcherna mot Malmö?
– Malmö var en jättesvår motståndare, absolut. Man fick nog den svåraste motståndaren som man kunde få. Det var en tuff serie som Leksand hamnade i och det är idrott och där kan allt hända.

Johan Svedberg kastades i stället in i en annan kvalserie, den med Sundsvall för att ta sig upp till Hockeyallsvenskan.
– Det var jätteroligt att komma hem till Sundsvall och spela i kvalserien. Det hade varit tungt för egen del och mycket negativt. Nu fick jag komma in i ett lag som det var en positiv känsla i. På så vis var det enormt roligt och man fick tillbaka spelglädjen.
– Vi hade det tufft i början av kvalet då vi torskade några matcher. Vi redde ut det efter att vi hade diskuterat ganska mycket om hur vi skulle göra och så vidare. Det gick vägen vilket var enormt roligt.

Det var givetvis också ett ganska stort steg för Johan Svedberg att ta från spel i SHL till Division 1-spel.
– Det var en enormt stor omställning. Det var ett helt annat spel, men jag kom in i det mer och mer. Det kändes trots allt bra på slutet.

Vad var den största omställningen ute på isen?
– Det var kanske inte samma struktur i spelet och så vidare. Folk kunde komma lite hur som helst där ute medan vi i Leksand hade ganska uppstrukturerat hur vi skulle spela.

Sundvall har en av Hockeyallsvenskans tunnaste trupper, hur tänker du kring det? – Så är det ju och det utefter det vi får spela. Vi kommer absolut att få slita, vilket alla också vet om.

Finns det spelare underifrån som kan kliva in och ta viktiga roller i Hockeyallsvenskan under säsongen?
– Ja, några grabbar har vi, absolut det finns. Sedan kanske vi inte har, precis som du säger, samma bredd som många andra lag i Hockeyallsvenskan har. Klubben försöker jobba på den biten så vi får se vad som händer.

Johan Svedberg har inför årets säsong utnämnts till kapten i Sundsvall, något som han givetvis känner ett visst ansvar inför.
– Det är absolut inspirerande. Det är jätteroligt att få ha ett C på bröstet och det ska bli jättespännande.

Känner du någon speciell press inför att ha den rollen?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har haft A på bröstet tidigare så det ska väl inte vara så stor skillnad. Vi har en ganska hög medelålder i laget och det kommer inte bara vara jag som kommer att vara med och leda laget.

Eon Arena

Det blir derbyn i Eon Arena, bland annat.

Nu blir det derbyn mot Timrå, vad tror du det betyder för hockeyintresset i stan?
– Det ska bli enormt roligt. När man snackar med folk utanför hockeyn börjar dom redan nu snacka om derbyna. Det ska verkligen bli jättespännande så det ser vi fram emot.

Den 3 oktober klockan 16 är det nedsläpp mellan Leksand och Sundsvall i Tegera Arena, hur tror du den upplevelsen kommer att bli?
– Det kommer att bli speciellt, absolut. Samtidigt kommer det bli både roligt och spännande.