Anders Nilsson.
SHL

Nobbade Luleå för att jaga drömmen: ”Värsta man kan uppleva är att ångra att man inte tog chansen”

ANNONS

Nybliven pappa med ett färskt envägskontrakt i fickan. Anders Nilsson nobbade lockropen från hårdsatsande Luleå för att ta NHL-chansen i Edmonton Oilers.
– Det värsta man kan uppleva när man ska lägga av är nog att titta tillbaka på valen man gjorde under karriären och ångra att man inte tog chansen. Nu vill jag ta den, säger han till hockeysverige.se inför äventyret i Kanada.

Det var en på alla sätt spännande sommar för Anders Nilsson. Besvikelsen över kvartsfinalsortin mot Ryssland i VM fick snabbt stryka på foten. Den 25-årige målvakten från Luleå hade så mycket annat att stå i. För det första blev han pappa till sonen Mio i mitten av juli. För det andra fick han äntligen sin vilja igenom i form av ett envägskontrakt med en NHL-klubb när Chicago Blackhawks trejdade hans rättigheter till Edmonton Oilers.

Foto: Joel Marklund

I fredags flög Nilsson till Kanada – utan familjen – för att vänja sig vid sin nya omgivning.
– Jag åker över själv nu först. Mio är bara sju veckor gammal så det är för tidigt för honom att resa. Men det är bra för då hinner jag fixa i ordning allt med hotell och grejer innan han och min sambo kommer över, säger Anders Nilsson när hockeysverige.se når honom under en mellanlandning i Keflavik utanför den isländska huvudstaden Reykjavik.
– Det har varit full rulle sedan han föddes. Man har inte behövt vara rastlös direkt. Samtidigt har inte omställningen till att bli pappa varit så stor. Just nu är det ändå väldigt mycket mamma också – det är ju hon som har maten (skratt).

Att bli pappa mitt i sommaren gjorde att Anders Nilsson inte hade tid att gå och oroa sig för sin situation som klubblös efter att ha lämnat ryska Ak Bars Kazan, där han gjorde storstilad succé i fjol. En vecka in i juli löste sig det problemet när Chicago Blackhawks trejdade svenskens NHL-rättigheter till Edmonton Oilers i utbyte för forwarden Liam Coughlin. Oilers gav Nilsson ett ettårigt envägskontrakt värt en miljon dollar.
– Det drog ut på tiden, men det var riktigt kul när jag fick den här chansen. Nu när jag har ett envägskontrakt har jag en bättre sits än förra gången jag spelade här borta. Det betyder någonstans att de tror på mig, säger Nilsson.

Samtidigt är han väl medveten om att han inte kommer att få något gratis. Han kommer till Edmonton som trea i en målvaksthierarki där nyförvärvet från New York Rangers, Cam Talbot, och fjolårets förstakeeper, Ben Scrivens, är förhandsfavoriter till att lägga beslag på platserna i truppen.
– Vi är tre målvakter som gör upp om två platser och det här är två killar som har varit etablerade i sina lag. Jag är medveten om att det blir tufft, men jag tycker att jag har bättre förutsättningar med ett envägskontrakt i bagaget och ser verkligen fram emot den här utmaningen, säger Nilsson som gjorde tre säsonger i New York Islanders organisation mellan 2011 och 2014.
– Det känns som det är helt upp till mig nu. Presterar jag får jag en plats och gör jag det inte så åker jag ned. Det är hos mig bollen ligger och det känns bra. Funkar det inte nu har jag ingenting att skylla på.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VI FÖRDE EN DISKUSSION MED LULEÅ”

Du har redan spelat en hel del i AHL, är du inte rädd att hamna där igen?
– Rädd skulle jag inte säga. Jag har faktiskt inte ens haft det i åtanke. Jag åker inte över för att spela i AHL, utan är helt inriktad på att försöka etablera mig i NHL. Jag tar det som det kommer, men jag kan väl säga som så att jag inte tror att jag skulle utvecklas mer av att spela i AHL. Det har jag redan gjort i tre säsonger.

Innan det blev klart med Edmonton spekulerades det i att Anders Nilsson skulle återvända hem till Luleå i SHL. Han bekräftar att de fanns samtal med moderklubben.
– Vi förde en diskussion med Luleå. De visade intresse och presenterade sin satsning, men vi sa tydligt att jag ville ge NHL en chans och att det inte var aktuellt att komma hem nu.
– Det känns tidigt att flytta hem redan när man är 25 år. Det värsta man kan uppleva när man ska lägga av är nog att titta tillbaka på valen man gjorde under karriären och ångra att man inte tog chansen. Nu vill jag ta den.

Connor McDavid.

Han kommer till ett Edmonton Oilers som har tagit stora steg mot att bli en respektabel klubb under sommaren. En ny general manager (Peter Chiarelli) och en ny coach (Todd McLellan) är installerade samtidigt som klubben givetvis har fått in superlöftet och draftettan Connor McDavid.
– Jag blev glad när jag hörde att det var just Edmonton som var intresserade av mig. Det har hänt jättemycket där i sommar med McDavid och allting. Det är en klubb som har en riktigt bra framtid och det är kul att få vara med på den här resan. Det finns så mycket talang i klubben.

Oilers träningsläger startar inte förrän 17 september. Anders Nilsson ville vara på plats i god tid innan dess för att få så bra förutsättningar som möjligt.
– Jag kände att jag ville åka över tidigare och acklimatisera mig till den lilla rinken samtidigt som det är bra för mig att få lära känna målvakts- och fystränarna och köra lite med dem. Sedan vill jag visa att det är här man vill vara. Nu får jag tre veckor här innan campen startar och då ska det inte vara några frågetecken när vi väl kör i gång.

Du säger att du ”vill visa att det är där du vill vara”. Är det för att sända rätt signaler och visa klubbledningen att du är där för att verkligen slåss om en plats?
– Lite så. Det är inget tvång att vara här förrän dagen innan campen startar, men det sänder ju inte direkt rätt signaler om man dyker upp då utan att ha koll på någonting. Jag vill ge mig själv bra förutsättningar att ta en plats i laget, då är det bättre att komma tidigt, träna här, få koll på allt och kunna fokusera på hockeyn fullt ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga