Rikard Grönborg.
Nyheter

Grönborg hoppfull inför JVM: ”Vi har bra framtidsutsikter”

ANNONS

Två segrar på tre matcher, men ingen turneringsseger. Förbundskapten Rikard Grönborg är ändå nöjd med vad Juniorkronorna presterade i helgens turnering i ryska Dmitrov. Det skapar stor optimism inför JVM i Helsingfors.
– Jämfört med i fjol tycker jag att vi har en annan bredd, säger Grönborg till hockeysverige.se.

Augusti är över. För Juniorkronorna och deras förbundskapten Rikard Grönborg innebär det att det mesta av träningsmatchandet inför JVM i december/januari är över. För efter helgens fyrnationsturnering i Dmitrov och turneringen i Lake Placid tidigare i månaden återstår det bara en turnering i Tammerfors och Hämeenlinna, Finland, i början av november innan JVM avgörs i Helsingfors 26 december till 5 januari.

Turneringen i Ryssland bjöd på en förlust mot värdnationen (3-5), en straffseger mot turneringsvinnaren Finland (3-2) samt gårdagens avslutande 4-3-seger mot Tjeckien. Rikard Grönborg är nöjd när han summerar den svenska insatsen.
– Vi har bra framtidsutsikter. Grabbarna förde alla tre matcher och även om vi förlorade mot ryssarna var vi spelförande i den matchen också. Tyvärr släppte i väg den matchen på individuella misstag, men sådant måste man ha tillåtelse till i vår miljö. Det är en del av utvecklingen.

Grönborg och hans coacher fick möjligheten att lufta många en hel del nya ansikten i Ryssland, inte mindre än åtta av spelarna i den svenska truppen var födda 1997 och är tillgängliga för JVM-spel även 2016/17. Det mesta tyder dock på att det blir en kraftig övervikt av spelare födda 96 i JVM-truppen. Inte minst eftersom elva av spelarna i fjolårets trupp i Toronto var 96:or.
– Jämfört med i fjol tycker jag att vi har en annan bredd. Vi hade spets i fjolårets trupp, men nu är det skillnad i konkurrens på alla positioner, säger Grönborg som har en hel uppsjö av kompetenta backar att välja på.
– Det roliga där är att vi har många olikheter backarna emellan också. Det finns de offensiva backarna, tvåvägsbackarna och så de som är mer defensivt orienterade. De konkurrerar inte nödvändigtvis om samma platser, men vi har en bild av hur vi vill bygga det här laget.
– Just nu är truppen mer eller mindre ett tomt blad. Nu ska killarna hem till sina klubblag, prestera där och sedan kan vi börja lägga det här pusslet.


Carl Grundström.
Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg

PLUSSAR FÖR MODOS JÄTTELÖFTE

Grönborg lyfter framför allt fram tre backar och tre forwards från turneringen i Ryssland. På backsidan plussar han hårt för fjolårets JVM-succé Gustav Forsling – tillbaka efter ett långt skadeuppehåll.
– Han fick pris som turneringens bästa back och var en av spelarna som lyste allra mest. Vi utmanade honom genom att sätta C:et på hans tröja och han skötte det väldigt bra. Kul att se honom spela så bra efter den tunga skadan han har haft, säger Grönborg.
– Adam Ollas Mattsson imponerade också på sitt sätt genom att stå upp för laget och vara tuff att möta. Sedan var det kul att Oliver Kylington fick utdelning i sista matchen (mot Tjeckien där han gjorde 1+2, reds. anm.) som den offensiva back han är.

Bland forwards vurmar Grönborg för en av Modos spännande talanger.
– Carl Grundström gör en riktigt fin turnering. Han övertygar med sin fysik, sin skridskostyrka och skottvillighet. Christopher Mastomäki är också riktigt bra med sitt outröttliga jobb. Sedan måste jag nämna ”Dima” Timashov som får fin utdelning med ett par snygga assist i sista matchen. Han har gjort några riktigt fina landskamper när han har varit med oss här i Ryssland och innan dess i Lake Placid.

Två spelare som kan bli otroligt viktiga på JVM men som det ännu råder frågetecken kring är Adrian Kempe och William Nylander. Duon ska spela seniorhockey i Nordamerika den här säsongen och gör sig redo för sina träningsläger med Los Angeles Kings respektive Toronto Maple Leafs.
– Det blir som tidigare år. När vi närmar oss turneringen kommer vi att öppna en dialog med deras klubbar och se var de står. Men de är båda sugna på att spela. Under alla mina år kring U20-landslaget är det aldrig någon som har varit annat en positiv till JVM-spel. Det här är en stor grej för killarna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch