• Publicerat 3 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TRIO SOM KAN GÖRA SKILLNAD. NHL-meriterade trion Derek Meech, Peter Mueller och T.J. Galiardi kan göra skillnad för Malmö i vinter.Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

Det har varit åtta smärtsamma och stundtals hopplösa år, men i våras tog Malmö Redhawks slutligen klivet tillbaka upp i ishockeyns finrum. Efter en sommar av intressanta nyförvärv ser Malmö Redhawks ut som ett lag med skrällpotential. Förutsatt att lagets tre tunga importer presterar enligt förväntningarna.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Oscar Alsenfelt, mv, Leksand, Derek Meech, b, Texas, Erik Andersson, b, Skellefteå, T.J. Galiardi, fw, Winnipeg, Andreas Thuresson, fw, Severstal Tjerepovets, Kent McDonell, fw, Linköping, Peter Mueller, fw, Kloten.
Förluster:  Niko Hovinen, mv, Kärpät, Jonas Gunnarsson, mv, Pantern (lån), Tobias Ericsson, b, Leksand, Dave Liffiton, b, Innsbruck, Björn Karlsson, b, Pantern, Nils Bergström, fw, Östersund, Tony Romano, fw, Lörenskog.

S9

S1Oscar Alsenfelt
Han gjorde enorm skillnad för Leksand när laget tog klivet upp i SHL för två år sedan. Kan Alsenfelt komma nära den formen han var i då kommer Malmö att vara i goda händer. Fjolåret var en besvikelse för skåningen, som inte kom upp i samma nivå som under succéåret. Samtidigt ändrade Leksand spelsystem, vilket drabbade Alsenfelt hårt. Har kapacitet att vara en av SHL:s toppmålvakter.

S2Derek Meech
Puckskicklig back med stor erfarenhet och mycket rutin. Kan göra stor skillnad för Malmös powerplay om han kommer in i det svenska spelet ordentligt. Meechs senaste sejour i Europa, i KHL med Dinamo Minsk, var ingen höjdare. Malmö skulle verkligen behöva en Meech som klarar av att leda försvaret.

S3Andreas Thuresson
Lagets viktigaste värvning tillsammans med Alsenfelt. Thuresson, tillbaka i klubben efter åtta år, ger Malmö tyngd, kraft, ledaregenskaper och även offensiv spets. Trots att han bara är 27 år har Thuresson en internationell rutin som få andra spelare i laget kan matcha.

S4T.J. Galiardi
NHL-karriären hade varit på väg utför under en tid. I Malmö får han chansen att studsa tillbaka i en mer offensiv roll än han har haft i NHL. Om han klarar att ta det ansvaret efter så många år med begränsad speltid och matchning i tredje- och fjärdekedjor blir intressant att se. Malmö behöver produktion från Galiardi.

S6
Lagets poängkung:
Peter Mueller
Fågel, fisk eller mittemellan? Sett till sina ojämna prestationer under karriären är det tidigare superlöftet Peter Mueller en stor riskvärvning. Han har antagligen kapacitet att vinna SHL:s poängliga, men det finns också en risk för att han blir en flopp som skickas hem innan juluppehållet. Försäsongen har varit långt ifrån lysande, men det är den sällan för nordamerikaner som ofta har ett annat upplägg än svenska spelare i sina förberedelser.

S5 Kim Rosdahl
Malmötruppens enda junior är en storvuxen och framfusig forward som gillar hettan runt motståndarkassen. Fick delar av förra säsongen förstörd av en bruten fot, men har studsat tillbaka och svarat för en spännande försäsong. Får slita hårt för att få speltid, men att varva SHL-spel med inhopp i allsvenska samarbetsklubben Pantern behöver inte heller vara fel.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Många hävdade att Malmö Redhawks hade en SHL-mässig trupp redan i fjol. Sett till hur många spelare man faktiskt är kvar efter avancemanget kanske det finns sanning i det påståendet. Men samtidigt är det i slutändan lagets nyförvärv som avgör hur pass framgångsrik återkomsten till SHL blir. Oscar Alsenfelts prestation kommer givetvis att bli väldigt viktigt, likaså Andreas Thuressons. Den stora frågan emellertid är hur pass stor skillnad importerna Derek Meech, Peter Mueller och T.J. Galiardi kan göra. Här är tre spelare som sett till erfarenhet och skicklighet har kapacitet att bli ledande spelare i laget. Klarar de av att axla ansvaret kan Malmö bli en av säsongens stora överraskningar. Något säger mig att det kan vara att begära för mycket. En placering närmare boten än mitten känns rimlig för ett lag som i första hand behöver etablera sig i SHL innan man tar nästa steg.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
40) Pontus Sjögren
69) Oscar Alsenfelt

BACKAR:
2) Erik Andersson
6) Stefan Warg
7) Nils Andersson
14) Derek Meech
22) Jeremias Augustin
28) Jens Olsson
55) Johan Björk
57) Johan Ivarsson

FORWARDS:
3) Kent McDonell
9) Frederik Storm
11) Joey Tenute
12) Andreas Thuresson
16) Magnus Häggström
20) Henrik Hetta ”C”
23) Christoffer Forsberg
39) Eric Himelfarb
61) Nicklas Jadeland
62) Jens Jakobs
72) T.J. Galiardi
88) Peter Mueller
90) Mattias Persson
91) Björn Svensson
96) Kim Rosdahl

COACH: 
Björn Hellkvist