• Publicerat 4 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 1 Kommentar
MOT HÖGRE HÖJDER? Roger Rönnberg och hans Frölunda ser ut att ha något bra på gång i Göteborg.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Stjärnorna Mikael Wikstrand, Erik Gustafsson och Mathis Olimb har lämnat klubben. Ändå är det mycket som talar för att Frölunda blev ett bättre hockeylag i sommar. Smarta värvningar och unga spelare på frammarsch talar för att det kan bli en rolig säsong i Göteborg.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Johan Gustafsson, mv, Minnesota, Henrik Tömmernes, b, Tappara, Oliver Lauridsen, b, Philadelphia, Patrik Carlsson, fw, HV71, Spencer Abbott, fw, Chicago, Johan Sundström, fw, N Y Islanders, Sebastian Stålberg, fw, Rögle.
Förluster: Linus Fernström, mv, Karlskrona, Fredrik Bergvik, mv, Mora (lån), John Nyberg, b, Oskarshamn (lån), Mikael Wikstrand, b, Färjestad, Erik Gustafsson, b, Chicago, Christian Bäckman, b, slutat, Mathis Olimb, fw, Jokerit, Magnus Kahnberg, fw, klubblös, Anton Blidh, fw, Boston, Christoffer Ehn, fw, Bik Karlskoga (lån), Pontus Widerström, fw, Oskarshamn (lån). 

S9

S1Johan Gustafsson
Det är ingen självklarhet att Gustafsson blir förstakeeper i Frölunda. Lasse Johansson hade ett mycket imponerande slutspel i våras och har vuxit enormt det senaste året. Förhoppningen från Frölundas sida är ändå att ”JG” ska nå samma fina form som han hade för Luleå innan han lämnade Sverige 2013. De båda säsongerna i Nordamerika har varit tuffa för 23-åringen som behöver återfå självförtroendet för att komma upp i gammalt gott slag.

S2Henrik Tömmernes
Med Erik Gustafsson och Mikael Wikstrand ute ur bilden kommer Tömmernes att få en framträdande roll på Frölundas blålinje. Inte minst i powerplay, där hans spelförståelse och tunga direktskott har varit ett imponerande vapen på försäsongen. Det är en mer mogen och välbalanserad Tömmernes som har återvänt till Sverige efter sina säsonger i USA.

S3Joel Lundqvist
Vid 33 års ålder är Joel Lundqvist fortfarande en urkraft att räkna med. Som lagkapten och lagets näst äldsta spelare är han den som går i bräschen för Frölunda och leder laget med sin vinnarskalle. Fann fin kemi med Ryan Lasch i slutspelet i fjol. Försäsongen har skvallrat om att duon kommer att fortsätta vara framgångsrik ihop. Detta med hårt arbetande nyförvärvet Patrik Carlsson som tredje länk.

S4Andreas Johnson
Bara 20 år gammal sköt Johnson 22 mål i SHL i fjol. Då hade han visserligen den nu flyktade playmakern Mathis Olimb vid sin sida. Nu kan det i stället bli skicklige Spencer Abbott som förser Johnson med de öppnande passningarna. En sniper som är utlånad till Frölunda av Toronto Maple Leafs. Är det här säsongen när Johnson visar att han är redo att ta nästa steg i karriären?

S6
Lagets poängkung:
Spencer Abbott
Avig, teknisk och spelskicklig. Spencer Abbott kanske inte är någon Mathis Olimb, men han har offensiva kvalitéer som gör att han kan bidra till att fylla tomrummet efter norrmannen. Den 27-årige kanadensaren älskar ytorna som uppstår i powerplay och har tillsammans med framför allt Henrik Tömmernes gett Frölunda en mäktig effektivitet i numerära överlägen på försäsongen. Kan både passa och avsluta själv.

S5Lukas Bengtsson
Borde egentligen klassas som ett nyförvärv, men eftersom Bengtsson gick in direkt från Hockeyallsvenskan och mer eller mindre dominerade i SM-slutspelet i våras känns han i det närmaste som en etablerad SHL-spelare. Skridskoskicklig som få och med ett bra spelsinne. Det är inte orimligt att tro att Bengtsson har debuterat i A-landslaget innan den här säsongen är över.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Att ersätta spelare som Mikael Wikstrand, Erik Gustafsson och Mathis Olimb är väldigt tufft i dagens hockeyklimat. Men känslan är att Frölunda ändå har lyckats väldigt bra med sina rekryteringar. Så till den grad att jag vill hävda att det här laget är bättre än det som gick till semifinal i fjol. Dels för att nyförvärv som Henrik Tömmernes och Spencer Abbott ser ut att kunna tillföra samma spets som man har tappat, dels för att många av lagets yngre förmågor – inte minst Lukas Bengtsson, Artturi Lehkonen och Andreas Johnson – ser redo ut att ta ännu ett par kliv framåt. Lägg därtill en uppgradering på målvaktssidan där Johan Gustafsson ersätter Linus Fernström så har vi ett Frölunda med bättre bredd och större konkurrens än vad som var fallet i fjol. Jag tror att laget kommer att utmana lag som Skellefteå, Växjö och Färjestad om SM-guldet.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Lars Johansson
37) Johan Gustafsson

BACKAR:
3) Oliver Bohm
4) Jacob Larsson
7) Henrik Tömmernes
25) Oliver Lauridsen
32) Lukas Bengtsson
33) Elias Fälth
46) Christoffer Persson
66) Oscar Fantenberg

FORWARDS:
9) Spencer Abbott
10) Mattias Janmark
16) Anton Axelsson
17) Sebastian Stålberg
20) Joel Lundqvist ”C”
22) Robin Figren
28) Johan Sundström
31) Nicklas Lasu
51) Mats Rosseli Olsen
55) Anton Karlsson
62) Artturi Lehkonen
72) Patrik Carlsson
81) Ryan Lasch
88) Andreas Johnson

COACH:
Roger Rönnberg