• Publicerat 7 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
FÖRBÄTTRADE. Linus Hultström är en stor anledning till att Djurgårdens fans har sett fram emot årets säsong med tillförsikt.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Nyförvärven har varit spektakulära och laget ser starkt ut. Årets upplaga av Djurgården ska ta ett stort spelmässigt kliv framåt, men det gäller samtidigt att inte drabbas av högmod. Djurgården måste lära sig av misstagen som Leksand gjorde under sin andra SHL-säsong i fjol.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Robin Press, b, Södertälje, Linus Hultström, b, Leksand, Daniel Brodin, fw, Brynäs, Patrick Thoresen, fw, SKA Sankt Petersburg, Matt Anderson, fw, Neftechimik Niznjekamsk, Tomi Sallinen, fw, Leksand.
Förluster: Johan Mattsson, mv, Timrå, Linus Söderström, mv, Vita Hästen (lån), Wilhelm Westlund, b, Vita Hästen (lån), Linus Arnesson, b, Boston, Markus Nordlund, b, klubblös, Alexander Deilert, b, Mora, Simon Gysbers, b, Medvescak Zagreb, Michael Holmqvist, fw, klubblös, Marcus Nilson, fw, klubblös, Mikael Samuelsson, fw, slutat, Joakim Eriksson, fw, slutat, Damien Fleury, fw, Schwenninger, Lukas Löfuist, fw, Oshawa, Steve Saviano, fw, Bolzano, Sebastian Lauritzen, fw, KalPa, Daniel Bernhardt, fw, Almtuna (lån), Albin Lundin, fw, Almtuna (lån), Jonathan Davidsson, fw, Asplöven (lån).

S9

S1Mikael Tellqvist
Under första halvan av förra säsongen fanns det sannolikt ingen SHL-spelare som var lika värdefull för sitt lag som Mikael Tellqvist. Djurgården hade en del anpassningsproblem till SHL till en början, men ”Tellan” gav ändå laget alla chanser att vinna. Veteranen kommer att vara viktig även i år, men årets upplaga av Djurgården ska inte behöva stå och falla med sin målvakt.

S2Linus Hultström
Genombrottet i Leksand i fjol var närmast monumentalt. Hultström kom till Dalarna som relativt oprövad efter att ha misslyckats med att spela till sig ordinarie speltid i Linköping i flera år och visade sig vara en speldosa utan dess like. Kommer att få en nyckelroll i Djurgårdens powerplay där han med sitt skott och sitt passningsspel är ett ständigt hot.

S3Marcus Sörensen
Fart, finess och finurlighet. Sörensen må ha varit en smula ojämn under förra säsongen, men det kan man förlåta med tanke på att det var hans första riktiga test i SHL. Tar han nästa steg den här säsongen ska han vara given i landslaget och kommer rimligtvis att attrahera en hel del intresse från NHL. Speeden håller internationellt snitt.

S4Markus Ljungh
En av SHL:s ”osjungna hjältar”. Ljungh är en högintelligent center som sällan tar ett dåligt beslut på isen. Bra offensivt som defensivt och utrustad med en hästspark till skott. Tvåa efter Sörensen i den interna poängligan i fjol. Kommer att vara med däruppe i år också.

S6
Lagets poängkung:
Patrick Thoresen
Att lyckas få in en spelare av Patrick Thoresens klass när han fortfarande håller hög internationell nivå är imponerande. Här har Djurgården gjort en av sommarens absolut bästa värvningar. Thoresens poängsnitt i KHL var imponerande högt och mycket talar för att han ska kunna fortsätta vara produktiv även i SHL. Bör finnas med högt uppe i SHL:s totala poängliga.

S5Lukas Vejdemo
Flera av kompisarna som han vann JSM-guld med i våras har lånats ut till allsvenska klubbar. Vejdemo ser däremot ut att hanka sig kvar i SHL och det är egentligen inte så underligt. Här snackar vi om en väldigt smart och användbar tvåvägsforward som har bra händer och läser spelet på ett föredömligt sätt. Kommer att konkurrera om en plats i det svenska JVM-laget.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Thoresen, Sallinen, Hultström och Brodin. Det är nyförvärv som skänker Djurgården en ny dimension i spelet jämfört med i fjol. Förväntningarna skruvas upp och kraven på en mer underhållande hockey ökar därefter. På flera sätt påminner det som Djurgården gör i år om vad Leksand gjorde under sin andra SHL-säsong i fjol. Ett av problemen i Leksand var att man tappade sin identitet, glömde att det var med gnet, effektivt special teams och suveränt målvaktsspel man lyckades bli SHL-historiens bästa nykomling. Nu försökte man spela champagnehockey och blev hårt straffade för det. Djurgården har på pappret ett stabilare lagbygge än vad Leksand hade i fjol, men det gäller ändå att laget kommer ihåg var de kommer ifrån och inte tummar på det som gjorde dem jobbiga att möta i fjol. Nu tror jag att Djurgården klarar av att hålla balansen och det kan i slutändan mycket väl bli en slutspelsplats för Hans Särkijärvis manskap. Om nyckelspelare som Tellqvist, Thoresen och Sörensen får vara friska och hela ska Djurgården återfinnas någonstans i mitten av tabellen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
32) Mikael Tellqvist
59) Mantas Armalis

BACKAR:
4) Marcus Högström
6) Andreas Englund
24) Daniel Fernholm
33) Linus Hultström
36) Philip Holm
42) Robin Press
45) Alexander Falk
56) Robin Norell
73) Adam Ollas Mattsson

FORWARDS:
14) Alexander Fällström ”A”
17) Henrik Eriksson ”C”
21) Nicklas Heinerö
26) David Rundqvist
29) Matt Anderson
34) Daniel Brodin
40) Tomi Sallinen
41) Patrick Thoresen
44) Lukas Vejdemo
51) Robin Álvarez
52) Mikael Ahlén
61) Markus Ljungh ”A”
66) Marcus Sörensen
74) Tobias Hage
79) Emil Lundberg

COACH: 
Hans Särkijärvi