Mikael Johansson.
Nyheter

”Hade vi gått upp förra säsongen vet jag inte vad som hade hänt”

ANNONS

Fjolåret var långt över förväntan. Som allsvensk nykomling tog sig Vita Hästen hela vägen till SHL-kval mot Modo. Nu står klubben inför den svåra utmaningen att visa att succén inte var någon engångsföreteelse.
– Vi ser ju nu att vi tippas lite högre i tabellen av många, men det viktigaste är att behålla ödmjukheten, säger nye huvudtränaren Mikael Johansson till hockeysverige.se.

TÄBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vita Hästen gjorde en häftig resa förra säsongen. Från att ha varit rejält sågade, av bland andra Håkan Södergren, på upptaktsträffen, var laget bara några matcher från att ta klivet upp till SHL. Bara Modo stod i vägen för avancemanget.

Mikael Johansson.

Inför årets säsong har klubben gjort en rockad i båset. Klubbdirektören Fredrik Jensen har satt förra säsongen head coach, Niklas Czarnecki, bakom skrivbordet. I stället har han tagit in förra säsongens assisterande tränare, Mikael Johansson.
– Det är en del av utvecklingen. Vi vill utveckla föreningen och bli en stabil som förening inom fem till åtta år och kanske då ha en organisation som klarar av att gå upp, säger Mikael Johansson till hockeysverige.se.
– Hade vi gått upp förra säsongen vet jag inte vad som hade hänt. Det hade blivit en jäkla chock tror jag. Förändringen handlar nog också om att det hade varit en för hög arbetsbörda på Jensen.

Nu skall dock tilläggas att Niklas Czarnecki jobbar väldigt tajt med Mikael Johansson kring laget.
– Niklas är med runt laget nästan hela tiden. Sedan har Pär (Hellenberg) kommit med och vi båda jobbar likadant som jag och Niklas gjorde förra säsongen.

Vad lärde du dig av att jobba med Niklas Czarnecki förra säsongen?
– Jag har inte samma erfarenhet som Niklas eftersom jag har jobbat som tränare i tio år och han i 20 år. Niklas är bättre på det här med gruppdynamik och så vidare. Där lärde jag mig väldigt mycket.
– Sedan har vi fått in en väldigt rutinerad kille i Pär och som har coachat på alla nivåer, både på junior- och seniornivå.

Vad hoppas ni att Pär Hellenberg ska tillföra?
– Han är rätt lugn, saklig och har jobbat mycket med juniorspelare ibland annat Västerås. Han jobbade med både J18 och J20 där.
– Det är också en del i utvecklingen, att vi vill utveckla egna spelare, men det kommer att ta lite tid eftersom vi legat efter lite i juniorverksamheten. Där jobbar föreningen mycket med att bli bättre så vi kan få upp fler egna produkter.
– Det finns inget officiellt Rikshockeygymnasium-intag i Norrköping, men det finns ett hockeygymnasium och har också funnits tidigare. Det är viktigt att vi har bra tränare där och att allt det där också funkar. Det är också något som Niklas jobbar med.

Ni gör en galet bra säsong i fjol, men hur har du jobbat under sommaren för att hålla grabbarnas fötter på jorden?
– Vi gjorde inte en galet bra hel säsong. Vi hade en bra start, men sedan var vi direkt svaga under december och januari. Under januari tog vi bara en poäng. Vi hade en topp i början och en i slutet och red på starten väldigt länge kan man väl säga.
– Vi ser ju nu att vi tippas lite högre i tabellen av många, men som svar på din fråga är det viktigaste att behålla ödmjukheten.

Har det problemet funnits i gruppen under sommaren?
– Lite grann på några kanske, vilket kan synas på att vi varit svaga i försvarsspelet. Vilket varit vår styrka när vi spelade bra förra säsongen.

”MÅNGA BLEV ÖDMJUKA FÖRRA SÄSONGEN”

Niklas Czarnecki.

Att Vita Hästen tippades av många som ett bottengäng förra säsongen ser inte Mikael Johansson som något som påverkade laget.
– Jag vet inte om laget triggades så mycket. Jag tror att det var fansen som blev mest triggade av det, säger Mikael Johansson med ett leende och fortsätter:
– Många blev ödmjuka förra säsongen efter att blivit kallade för allt möjligt, att våra spelare var sådana som blivit över och så vidare. Jag tror att det var Håkan (Södergren) som sa det. Men jag vet inte om det hade något att göra med att vi som lag gick så bra.

Pratade du med Håkan Södergren om det här under säsongen?
– Inte just det kanske, men han var på matcherna och han var impad över vad vi presterade. Klart att han tyckte så och då ska han säga det också. 

Hur skulle du jämföra årets lag/grupp med den som gjorde en sådan succé förra säsongen?
– Det är rätt många nya, elva, tolv stycken. Samtidigt har vi stommen kvar och faktiskt några som har varit med sedan division 1, exempelvis Marcus Eriksson, Jesper Samuelsson, Morgan Hassel och Markus Gunnarsson.
– Det som skiljer är att vi är lite yngre. Vi har tappat lite äldre spelare, men fått in (Daniel) Josefsson från Leksand. Han är ju hyfsat rutinerad kan man väl säga. Många av övriga killarna som kommer in är födda 1994 och 1995.

Märker man av den här föryngringen i gruppen på något sätt förutom på musiken i omklädningsrummet?
– Den lyssnar jag inte så mycket på, men det är väl att dom är lite mer otåliga i just det här defensiva jobbet. Det är något som vi jobbar med.

Vita Hästen har under senaste säsongerna fått låna en del spelare från Örebro där Mikael Johanssons bror Kent Johansson som bekant är tränare, men att det samarbetet skulle ha något med att Micke och Kenta är bröder är inte korrekt.
– Det samarbete var klart redan innan jag kom in här förra säsongen. Det var ett samarbete som Jensen och Pontus (Gustafsson, Örebro) kom överens om innan, men det passar ju bra eftersom vi båda är brorsor.

Det blir också en hel del hockeysnack brorsorna emellan under säsongen, till deras fruars förtret.
– Klart vi hörs en del. Vi hörs nog mer nu eftersom han ringer för att lyssna hur det går för deras grabbar i Vita Hästen.
– När vi hörs pratar vi faktiskt mest hockey. Våra fruar brukar fråga vad vi pratar om. Jo, det är hockey ”Pratar ni inte om något annat?” – Nej, det gjorde vi inte. ”Hur mådde han?” Det vet jag inte… (Skratt).

Vad blir nyckeln till att göra ett bättre resultat än förra säsongen, alltså gå hela vägen upp till SHL?
– Då ska allt stämma. Det blir tufft och vi gick ju nästan ofattbart bra förra säsongen. Nästa steg är, precis som du säger, att gå upp.
– Samtidigt var det så att vi var bara några få omgångar från att få kvala nedåt. Hade vi förlorat mot Karlskrona och Karlskoga hade vi kanske fått kvala där i stället. Det var en väldigt tajt serie och jag tror att det blir samma sak även den här säsongen eftersom det är många bra lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL