• Publicerat 8 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 1 Kommentar
NÄSTA TUFFA UTMANING. Efter vårens jubelscener i Blekinge väntar en tuff första SHL-säsong för Per Hånberg och hans KHK.Foto: Bildbyrån

De påstår sig vara SHL:s mest vältränade lag och det kan mycket väl stämma. Men varken syreupptagningsförmågan eller explosiviteten kommer att räcka för att Karlskrona ska undvika SHL:s bottenskikt. Laget har varken spetsen och bredden för att kunna hävda sig över 52 omgångar.  

IN OCH UT 

Nyförvärv: Linus Fernström, mv, Frölunda, David Westlund, b, Brynäs, Victor Aronsson, b, Almtuna, Robin Gartner, b, Leksand, Anton Grundel, b, Färjestad, Julien Brouilette, b, Winnipeg, Jesper Olofsson, fw, Bik Karlskoga, John Henrion, fw, Asplöven, Joachim Rohdin, fw, Färjestad, Toni Kähkönen, fw, Leksand, Riley Holzapfel, fw, HV71.
Förluster:  Timo Leinonen, mv, slutat, Sammy Gustafsson, mv, Visby/Roma, Jonathan Pudas, b, Brynäs, Mikael Kurki, b, KooKoo, Russ Moyer, b, Sheffield Steelers, Kalle Ekelund, b , Björklöven, Patrik Nevalainen, b, Yunost Minsk, Filip Mingotti, b, Vimmerby, Jimmie Svensson, fw, slutat, Niklas Lihagen, fw, Västerås, Viktor Lundberg, fw, Kalix, Kelsey Tessier, fw, Rögle, Erik Thorell, fw, Bik Karlskoga.  

S9

S1Anton Grundel
Underskattad back som hade kört fast i en tillbakadragen roll i Färjestad. I KHK hamnar han i ett helt annat läge. Här kommer Grundel sannolikt att vara given i första backpar och snitta en bra bit över 20 minuters speltid per match. Det blir spännande att se hur han reagerar på det, om han kan höja sitt spel genom att bli utmanad på det sättet.

S2Julien Brouillette
KHK:s backbesättning är ung och orutinerad i de här sammanhangen. I Brouillette gör klubben en chansning som mer eller mindre måste gå hem. 28-åringen har gjort över 300 matcher i AHL och över 200 i ECHL. Kommer att matchas hårt i powerplay, där hans fina skott och passningsspel kan göra skillnad.

S3Alexander Bergström
Efter mer än 500 matcher i Hockeyallsvenskan och division 1 är det slutligen dags för Bergström att vid 29 års ålder bekänna färg i SHL. Känslan är att han har varit mogen för uppgiften under ett par säsonger, men att de rätta anbuden har lyst med sin frånvaro. Stor och skicklig spelare som har förmågan att skapa chanser på egen hand.

S4Riley Holzapfel
Det är inte bara backsidan som saknar SHL-erfarenhet. Även framåt är det ganska tunnsått med den varan. Holzapfels två säsonger i HV71 gör honom faktiskt till en av de forwards som har mest rutin av spel i högsta ligan. Kanadensaren är en habil tvåvägscenter som hade en ganska undanskymd roll under sin tid i Jönköping. Nu kommer han att få större ansvar och fler chanser att visa upp sitt offensiva register.

S6
Lagets poängkung:
John Henrion
Han kom som tryout-spelare till Asplöven i fjol och fullständigt exploderade. Med sina 33 mål var han överlägsen etta i Hockeyallsvenskans målliga. Henrion är en skottvillig spelare med bra driv. I fjol fann han en fantastiskt fin kemi tillsammans med kanadensaren Jacob Lagacé. Hittar KHK rätt partner åt amerikanen kan det bli en del mål i SHL också.

S5Filip Cruseman
Fartfylld och kreativ. Filip Cruseman är en av KHK-spelarna som hade lirat SHL-hockey den här säsongen oavsett om laget hade gått upp eller inte. Sköt 20 mål i allsvenskan i fjol och har bland annat gjort ett hattrick under försäsongen. Liten och naggande god forward som gör livet surt för motståndarna med sin intensitet.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Miro Zalars hyllade försäsongsträning och Pelle Hånbergs inspirerande ledarskap… Det finns så många anledningar att känna starkt för Karlskrona HK, klubben som har trotsat ekonomiska bekymmer och domedagsprofetior och tagit sig till SHL med små medel. Men det finns också en verklighet för nykomlingen och den är att första säsongen i SHL kommer att bli väldigt, väldigt tuff. Jag tror säkert att laget kan hålla näsan ovanför vattenytan i 20-25 omgångar, men när bredden testas på allvar efter jul kommer laget att utsättas för påfrestningar jag inte tror att de klarar av. Truppen består till stor del av spelare som antingen kommer direkt från allsvenskan eller spelare som inte riktigt hållit måttet i andra SHL-klubbar. Det finns orutin på alla poster. Ingen av målvakterna har lyckats speciellt bra i SHL, backuppsättningen är ung och otestad medan forwardssidan saknar den där tydliga spetsen som krävs för att avgöra täta matcher. Jag tror inte att KHK klarar av att undvika bottenstriden, men det finns ändå goda möjligheter att säkra nytt kontrakt. De förmodade topplagen i Hockeyallsvenskan ser inte alltför skräckinjagande ut på pappret så här inför säsongen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Patrick Galbraith
35) Linus Fernström

BACKAR:
2) Robin Gartner
4) Victor Aronsson
27) Henrik Nilsson
32) Anton Grundel
42) David Westlund
52) Maksim Matushkin
55) Tom Linder ”C”
59) Julien Brouillette

FORWARDS:
9) Slava Truchno
10) Mattias Guter
11) Victor Löfstedt
16) John Henrion
17) Joel Kellman
18) Emil Larsson
19) Kristoffer Söder
21) Riley Holzapfel
22) Alexander Bergström
29) Alexander Viklund
49) Filip Cruseman
61) Mattias Granlund
72) Joachim Rohdin
84) Jimmy Andersson
85) Toni Kähkönen
92) Jesper Olofsson

COACH:
Per Hånberg