Florence Schelling.
Nyheter

Världens bästa målvakt ersätter legendaren: ”Folk är nog intresserade av att veta hur bra jag är”

ANNONS

Hon fick pris som bästa målvakt på OS i Sotji 2014 och är en av världens erkänt bästa dammålvakter. Nu ska Florence Schelling ersätta legendaren Kim Martin Hasson hos de regerande svenska mästarna Linköping.
– Jag nog att folk är intresserade av att veta hur bra jag är jämfört med Kim, säger Schelling till hockeysverige.se inför kvällens premiärmatch i Riksserien. 

Med all rätt hickade många Linköpingssupportrar till när klubben meddelade att båda målvakterna, Kim Martin Hasson och Vendela Jonsson, inte kommer att spela för klubben kommande säsong. Martin Hasson skulle kliva in som sportchef i klubben medan Jonsson valt att flytta till USA för att gå på college.

Då skakade Linköping i stället fram en av årets mest spännande värvningar i Riksserien. En av världens bästa målvakter, Schweizs 26-åriga landslagsmålvakt Florence Schelling.
– Det har alltid varit en dröm för mig att komma och spela i Sverige. När sedan Linköping kontaktade mig behövde jag inte fundera speciellt mycket innan jag svarade: ”Ja, jag kommer till er och spelar”, säger Florence Schelling när hockeysverige.se når henne på Handelsbanken i Linköping där hon jobbar.
– Dessutom har Stefanie Marty spelat här i Linköping tidigare och hon har berättat en hel del om klubben, så jag visste att det var en bra klubb att spela för samtidigt som Linköping som stad är väldigt fint. Det var vad som låg bakom mitt beslut att spela här.

Hur väl kände du Kim Martin Hasson innan du valde att spela för Linköping?
– Så länge jag kan minnas har hon varit målvakt i svenska landslaget. Vi har träffat varandra på nästan varje turnering så självklart har vi lärt känna varandra.


Foto: Bildbyrån/

”KIM ÄR DEN BÄSTA MÅLVAKT SOM HAR FUNNITS”

Kim Martin Hasson var en av svensk hockeys bästa spelare under flera år, men någon speciell press över att ersätta henne känner inte Schelling.
– Jag är inte säker på att jag känner någon press direkt. Däremot tror jag nog att folk är intresserade av att veta hur bra jag är jämfört med Kim.
– För egen del sätter jag ingen press på mig själv för den sakens skull. Kim var en helt fantastisk målvakt. I mina ögon den bästa målvakt som funnits. Nu när jag kommer hit försöker jag inte att vara bättre än just henne. Jag är här för att spela det målvaktsspelet jag kan och vara den målvakt som Linköping som lag behöver.

Vilka förväntningar har du på den här säsongen i Linköping?
– Jag vill först och främst vara framgångsrik med laget. Sedan vill jag fortsätta utvecklas som målvakt eftersom jag tycker själv att jag inte är tillräckligt bra ännu. Med laget är det faktiskt så att vi har en titel att försvara.

Florence Schelling har bara varit i Linköping under en vecka, men hon stortrivs verkligen redan.
– Det har varit bra och jag älskar verkligen att vara här. Jag vaknar varje morgon med ett stort leende, skrattar Schelling och fortsätter:
– Jag kan knappt riktigt tro det, att jag bor i Sverige nu, går till jobbet och spelar hockey här, vilket är absolut otroligt. Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse.

I kväll inleds Riksserien med att Linköping hemma möter nykomlingen Djurgården i Stångebro Ishall.
– Jag vet uppriktigt sagt ingenting om det laget ännu. Jag är inte den personen som tittar på vilka vi ska spela emot så jag har inte heller informerat mig om dom.
– Jag ska bara se till att vara redo för matchen och jag ser verkligen fram emot att serien ska börja. Förhoppningsvis får vi också en bra start på serien.

Florence Schelling minns många annars för att hon var med i det schweiziska lag som vände och vann bronsmatchen mor Sverige vid OS i Sotji 2014.
– (Skratt) Det var en galen match… Det känns lite konstigt nu när jag är i Sverige att prata om den matchen.

Vad sa ni till varandra inför tredje perioden då ni vände och vann matchen?
– Jag själv sa inte så mycket, men vi i laget pratade om att ingen av oss hade varit en olympisk medalj tidigare. Vi hade inte spelat som vi hade velat i dom två första perioderna. Vi pratade om att ta tag i matchen, att vara starkare och spela vårt spel som vi gjort tidigare i turneringen.
– Inför tredje perioden sa vi då till varandra att det här är dom sista 20 minuterna i olympiaden, vi har ingenting att förlora längre och ligger under med 2-0. Vi sa att nu går vi ut och ger allt vi har och vi lyckades.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL