IK Oskarshamn.
Nyheter

Svaret på expertens utspel: ”Det är hög tid för mig att prestera – annars får de lyfta bort mig”

ANNONS

”Det är dags att leverera resultat nu”!
Så löd experten Leif Strömbergs uppmaning till IK Oskarshamn och deras tränare Fredrik Söderström i hockeysverige.ses genomgång av laget. Söderström ger Strömberg rätt.
– Det är hög tid för mig att prestera, annars får de lyfta bort mig från den positionen, säger han till hockeysverige.se.

TÄBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
I kväll inleder Fredrik Söderström sin femte säsong som huvudtränare i Hockeyallsvenskan när hans IK Oskarshamn möter AIK på Hovet. Den populäre Twitterprofilen kom till föreningen från division 1-klubben Olofström 2011 och har hunnit uppleva både framgång och motgång. Mer av den senare varan de senaste två åren då laget har slutat nia respektive elva i den allsvenska sluttabellen.

När hockeysverige.se gick igenom de allsvenska lagen inför säsongen fick den tidigare Viasat-experten Leif Strömberg ge sin syn på IK Oskarshamn. Han passade på att utmana klubben och inte minst Söderström.
– Jag tycker att det är dags för Oskarshamn att leverera nu. År ut och år in har man haft lite halvspännande trupper, med den här säsongen tycker jag att Oskarshamn satt truppen väldigt bra, sade Strömberg.
– Fredrik Söderström brinner för hockey, men samma sak här. Det är dags för Fredrik att leverera ett resultat nu.

Leif Strömberg.

I samband med den allsvenska upptaktsträffen i veckan passade hockeysverige.se på att fråga Fredrik Söderström vad han ansåg om Strömbergs uttalande.
– Jag läste den intervjun och det är klart att ”Leffe” inte kan ligga i poolen hela dagarna, då skulle han bli väldigt skrynklig. Han måste tycka till om något också, skrattar Söderström.
– Men jag delar hans uppfattning. Han sätter lite eld i baken på mig och oss, vi vill inget hellre än att ta oss framåt. Det är hög tid för mig att prestera, annars får de lyfta bort mig från den positionen. Jag ska ändå säga att jag känner mig full av kraft och energi. Med de lärdomarna känner jag att jag är rätt person att leda det här laget även ett femte år.

”I DET LÄGET ÄR DET JAG SOM TRÄNARE SOM SKA HÄNGAS”

Fjolåret var det kanske tuffaste av dem alla för Fredrik Söderström. Laget hade en riktigt tung period under säsongen där det verkade som förgjort att vinna matcher. Det fick fansen att tappa tålamodet och skrika efter tränarens avgång.
– Jag tror inte att någon människa mår bra i en sådan situation, man föredrar att bli uppskattad och få en klapp på axeln.
– Men jag förstår frustrationen och besvikelsen och i det läget är det jag som tränare som ska hängas. Sedan kan man benådas på något vis och det tror jag att jag gjorde. Vi tog oss samman, hade ett bra snack samtidigt som jag kände bra förtroende internt i klubben.
– Det var plågsamt där och då, men nyttigt och lärorikt för min framtida tränarkarriär och mitt liv som människa.

Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Annars fick Fredrik Söderström en väldigt bra start på sin tid i klubben. Både 2011/12 och 2012/13 överträffade IKO förväntningarna. Det är något som tränaren tror kan ha legat honom och klubben i fatet de senaste två åren.
– Vi kanske blev för bra för tidigt, helt enkelt. Vi hade två år där vi knäppte folk på näsan och med det kom någon form av hybris som drabbade oss internt och folk utifrån började värdera oss på ett visst sätt, säger Söderström.
– Det fanns en uppmärksamhet kring mig som gjorde att folk tyckte det var kul att prata om oss som ett lag som skulle gå bra, kanske inte baserat på våra förutsättningar utan för att det gjorde oss ”intressanta”.
– Vi är ett sådant lag och en sådan klubb där framgång föder framgång på ett extremt vis. Smålänningarna hos oss är lite svårflirtade när det går tungt, men får vi med oss dem blir det ett jäkla tryck och då föder det framgång. Det är det vi söker efter nu.

Vad är rimligt att förvänta sig av Oskarshamn den här säsongen?
– Jag tycker att vi ska vara topp åtta. Sedan är jag en så tråkig tränare att jag pratar om de här 52 omgångarna, för det är det det handlar om. Jag tror på en uthållighet och jag tror att vi kan vara med däruppe, för vi har en kapacitet i det här gänget. Tveklöst.

Fredrik Söderström om…

… att han gör sin femte säsong i samma klubb:
– Det är en miljö som passar mig. Jag kan utveckla mig själv och den hockey jag står för i lugn och ro. Det finns ett tålamod och en kontinuitet i klubben som tilltalar mig. För oss som klubb är det här rätt väg att gå, jag tror att det kommer att betala sig över tid. Tittar man på klubbar som gått åt helvete, Leksand och Södertälje som två exempel, så har man gjort sig av med folk på alla positioner. Med det kommer också ett kaos, så jag tror att det här kan oss ge betalt över tid och förhoppningsvis redan den här säsongen.

… hur han utvecklats som tränare under sina år i Oskarshamn:
– Jag har växt som människa, fått en trygghet i mig själv och lyssnar inte så mycket på vad andra säger eller vad som skrivs. Jag vågar stå för mitt sätt att vara på. Jag har ett driv med mitt liv, jag är ingen märkvärdig person, men jag tror på tydlighet och att våga stå för något. Det tycker jag att jag får göra i Oskarshamn.

… den utländska prägeln som IKO haft på sina lag:
– Vi har haft en jätteutmaning i att ha så många utländska spelare för det skapar en mängd kulturer. Till 90 procent är det fantastiskt bra, men det kan också vara jobbigt när det börjar streta emot, för då är det många som vill ha framträdande och krävande roller och det var lite där vi körde fast förra året.

… den nya nordamerikanska trion Cameron Burt, Nicolas Deschamps och Mitch Wahl:
– De har en sak gemensamt och det är en lyhördhet och nyfikenhet kring den svenska ishockeyn. Paradoxalt nog är det här killar som vi hoppas kommer att vara jävligt bra för oss i år för att gå vidare uppåt nästa år. Nu gick Greg Squires (Örebro) och Marc Zanetti (Brynäs) till SHL och målvakten Gasper Kroselj till KHL (Medvescak Zagreb). För de här är det ett sätt att ta sig vidare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch