• Publicerat 14 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Július Hudáček.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Hur viktig var Derek Ryan för Örebros framgångar i fjol? Svaret på den frågan kan bli avgörande för hur laget klarar sig under sin tredje SHL-säsong. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Alexander Hellström, b, Björklöven, Peter Andersson, b, Utica Comets, Greg Squires, fw, Oskarshamn, Libor Hudacek, fw, Slovan Bratislava, Joel Mustonen, fw, Pelicans, Jakub Petruzalek, fw, Litvinov.
Förluster: Johannes Jönsson, mv, Tingsryd, Tomas Skogs, b, Färjestad, Filip Bergmark, b, Vimmerby, Thomas Enström, fw, slutat, Brian Willsie, fw, slutat, Pavol Skalicky, fw, Kosice, Derek Ryan, fw, Carolina, Jared Aulin, fw, Rapperswil.

S9

S1Julius Hudacek
SHL:s bästa målvakt och mest värdefulla spelare i fjol. Publikfrieriet som slovaken bjuder på efter Örebros hemmasegrar har kritiserats av vissa, men är det inte precis den här typen av profiler som SHL behöver fler av? Hudacek har via sitt spel bevisat att han har förmågan att hålla sitt fokus och växla mellan lek och allvar beroende på situationen. Blir givetvis Örebros viktigaste spelare den här säsongen också, men kan han upprepa fjolårssuccén?

S2Johan Motin
Vid 26 års ålder har den i Karlskoga fostrade backen redan hunnit uppleva höga toppar och djupa dalar. Sedan han kom till Örebro har det mest varit uppåt. Förra säsongen bildade Motin ett av ligans mest pålitliga backpar tillsammans med jämngamle Viktor Ekbom. De kommer även fortsättningsvis att få stort defensivt ansvar.

S3Martin Johansson
Förra säsongen var 28-åringens stora genombrott. Han gick från elva till 24 mål, gjorde totalt 46 poäng och slutade delad tvåa i målligan och femma i poängligan. Hur mycket av den framgången som kan tillskrivas Derek Ryan får vi en fingervisning om den här säsongen. Det blir under alla omständigheter svårt för Johansson att få samma utdelning igen. I fjol gjorde han mål på mer än var femte skott han sköt. Det är statistiskt sett ohållbart att hålla det måltempot i längden, vare sig man heter Aleksandr Ovetjkin eller Martin Johansson.

S4Daniel Viksten
En annan spelare som fick ett rejält lyft förra säsongen. Viksten gick från Hockeyallsvenskan till SHL och fann kemi med firma Johansson och Ryan. Det blev 29 poäng på 43 matcher med förhoppning om ännu bättre utdelning på sikt. Viksten är en sniper som kan bli en 20-målsskytt i SHL med rätt center intill sig.

S6
Lagets poängkung:
Jakub Petruzalek
Tjecken kommer till Närke med fina meriter och har förutsättningarna att fylla en stor del av tomrummet efter Derek Ryan – och bli Örebros stora poängplockare. Det finns dock en del frågetecken kring honom. Hur mår han egentligen efter det tuffa fjolåret, när hans flickvän plötsligt gick bort? Och kan han likt föregångaren finna kemi med Martin Johansson och Daniel Viksten?

S5Joel Mustonen
Spännande finskt nyförvärv som juniorfostrats i Skellefteå. Mustonen har bra spelsinne och fina händer. Efter några tunga säsonger med sjukdom och skador jagar han stabilitet i Närke. Har bildat en sylvass kedja med två andra nykomlingar, Greg Squires och Libor Hudacek, på försäsongen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Örebro Hockey är tillsammans med HV71 det svåraste laget att få grepp om inför säsongen 2015/16. Medan de flesta av konkurrenterna har blivit bättre på pappret har Örebro om inte blivit sämre så i alla fall stått relativt stilla. Det finns givetvis olika perspektiv på det där. Det ena är att kontinuitet är bra och att laget inte genomför några drastiska förändringar, bortsett från att gå miste om Derek Ryan. Det andra berör just Ryan och hans inverkan på lagets framgång. I fjol var han otvivelaktigt Örebros offensiva katalysator, en spelare som gjorde stor skillnad. Om tilltänkte ersättaren Jakub Petruzalek floppar är Örebro rätt utsatta. Sedan har vi Julius Hudacek. Klarar han av att stå på huvudet en säsong till? De senaste åren har visat att det är svårt för målvakter att göra två succésäsonger på rad om de inte representerar ett etablerat topplag – Lex Ullmark/Alsenfelt. Hudacek kan mycket väl fixa det, men Örebro känns ändå som ett lag som kommer att tvingas kämpa in i det sista för att få kvala om en kvartsfinalplats. Och jag är inte helt övertygad om att de klarar det.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Henrik Lundberg
33) Julius Hudacek

BACKAR:
5) Gustav Backström
7) Alexander Hellström
9) Joonas Jalvanti
37) Stefan Johansson
53) Bobbo Petersson
54) Peter Andersson
57) Johan Motin
89) Viktor Ekbom
91) Jakub Krejcik

FORWARDS:
8) Mikko Lehtonen
12) Marko Antilla
15) Henrik Löwdahl ”C”
17) Daniel Viksten
20) Marcus Weinstock
21) Anton Brehmer
25) Martin Johansson
26) Greg Squires
39) Ville Viitaluoma
40) Anders Eriksson
41) Joel Mustonen
42) Kalle Jellvert
44) Rasmus Fyrpihl
47) Johan Adolfsson
56) Johan Wiklander
66) Lukas Vopelka
85) Kalle Olsson
88) Jakub Petruzalek
90) Libor Hudacek

COACH:
Kent Johansson