Tyler Seguin.
Nyheter

Dallas: En dödlig stjärnoffensiv som ska göra skillnad

ANNONS

Först kom Tyler Seguin, sedan Jason Spezza och nu senast Patrick Sharp. Tre somrar – tre offensiva stjärnvärvningar. Dallas går all in med mottot anfall är bästa försvar och hoppas att en av ligans bästa forwardsuppsättningar ska kunna täcka upp för troliga tillkortakommanden i egen zon.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Antti Niemi, mv, San José, Johnny Oduya, b, Chicago, Patrick Sharp, fw, Chicago.
Förluster: Jhonas Enroth, mv, Los Angeles, Trevor Daley, b, Chicago, Ryan Garbutt, fw, Chicago, Shawn Horcoff, fw, Anaheim.

S9

S1John Klingberg
Vilken dundersuccé det blev för svensken under hans första år i ligan! 23-åringen gick från SHL, via en kort avstickare till AHL, in i världens bästa liga och dominerade fullständigt. Han var en av hela NHL:s bästa offensiva backar under andra halvan av säsongen och belönades med ett saftigt sjuårskontrakt under sommaren. Nu kommer göteborgaren in med helt andra förväntningar på sina axlar och det kommer verkligen vara upp till bevis under det vanligtvis så tuffa andraåret. Många i Dallas organisation talar om att man hittat den nästa Erik Karlsson och det är minst sagt ett tufft epitet att leva upp till.

S2Jason Spezza
Det blev kanske inte den framgångssaga som många hade förväntat sig under den kanadensiska centerstjärnans första år i Texas i fjol. 32-åringen måste dock alltjämt ses som en av ligans bästa andrecentrar och i ett bättre sällskap kommande vinter kan veteranen komma att göra stor skillnad för Stars. Är utöver sina väldokumenterade starka offensiva färdigheter en skicklig tekare som kan göra stor skillnad när det drar ihop sig i slutet av viktiga matcher.

S3Jamie Benn
Fick sitt stora erkännande när han under fjolårssäsongen kammade hem Art Ross Trophy som hela ligans poängkung. Har under många år lett detta Dallas-lag på egen hand, men har sedan Seguin och Spezzas ankomst fått chansen att visa precis hur bra han kan vara när han får spela med lagkamrater som är på samma nivå som han själv. Har förmågan att ta över en match fullständigt på egen hand och lär vara given i Kanadas trupp till World Cup nästa sommar.

S4Patrick Sharp
Den trefaldige Stanley Cup-mästaren kommer att bidra med efterlängtad vinnarmentalitet och erfarenhet till Dallas omklädningsrum. Lär med största sannolikhet bli Spezzas nya lekkamrat och kommer med sin fart och sina vassa avslut komplettera landsmannen väl. Tappade markant i produktionstakt den gångna säsongen men visade i slutspelet att han fortfarande har krut kvar i både bössa och ben.

S6
Lagets poängkung:
Tyler Seguin
Hade det inte varit för knäskadan han ådrog sig efter en ful knätackling från Dmitrij Kulikov i våras hade den kanadensiske målsprutan sannolikt vunnit Art Ross Trophy redan under fjolårssäsongen. Är utan tvekan en av ligans fem bästa avslutare och har utöver det en fart och en teknik som gör honom otroligt svår att stoppa. Kan han bara hålla sig i skinnet vid sidan av isen kommer 23-åringen sannolikt att vara en av ligans bästa spelare under en lång tid framöver.

S5Valerij Nitjusjkin
Svarade för en mycket lovande debutsäsong i ligan 2013-2014 innan skador spolierade i stort sett hela fjolårssäsongen. Får den storväxte ryska forwarden bara vara frisk i år har han potentialen att inte bara vara en av de stora genombrottsmännen i Dallas, utan också i hela ligan kommande säsong. 20-åringens kombination av styrka, teknik och spelsinne gör honom oerhört sevärd, samtidigt som han är en mardröm för många motståndarbackar att möta.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Ju fler kockar, desto sämre soppa är ett slitet uttryck vi ofta slänger omkring med. Det är ord som Dallas GM Jim Nill uppenbarligen inte lägger någon större vikt vid. Efter att Stars överraskat positivt förrförra säsongen trodde många att man med en inplockad Jason Spezza skulle kunna vara med och utmana i toppen säsongen som passerat. Visst hade man också en dynamisk offensiv, men det hjälpte föga till följd av att man läckte rejält bakåt. Nils lösning på problemet? Lägga en stor del av sina resurser på att trejda till sig ännu en forwardsstjärna i Patrick Sharp. De matcher Antti Niemi spelar kan han möjligtvis vara ett snäpp vassare än Enroth, men Oduyas ankomst gör inte försvaret särskilt mycket starkare då Daley samtidigt lämnat. Dallas två toppkedjor må göra forwardsuppsättningen till en av de starkaste i ligan, men frågan är om det är tillräckligt för att täcka upp för lagets defensiva tillkortakommanden. Nill och coachen Lindy Ruff får hoppas att flera av lagets unga backar lyfter sig betänkligt med ett års erfarenhet samtidigt som offensiven även i praktiken blir så dödlig som den ser ut i teorin. Om detta blir verklighet spelas det slutspelshockey i Texas till våren, om inte så är det högst tveksamt.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Antti Niemi
32) Kari Lehtonen

BACKAR:
2) Jyrki Jokipakka
3) John Klingberg
4) Jason Demers
5) Jamie Oleksiak
24) Jordie Benn
33) Alex Goligoski
37) Patrik Nemeth
47) Johnny Oduya

FORWARDS:
10) Patrick Sharp
11) Curtis McKenzie
14) Jamie Benn ”C”
18) Patrick Eaves
20) Cody Eakin
21) Antoine Roussel
22) Colton Sceviour
25) Brett Ritchie
27) Travis Moen
38) Vernon Fiddler ”A”
43) Valerij Nitjusjkin
83) Aleš Hemský
90) Jason Spezza
91) Tyler Seguin

COACH: 
Lindy Ruff (sedan 2013)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch