Tommy Samuelsson.
SHL

Färjestad jagar revansch: ”Den tuffa biten är historiken”

ANNONS

Inget slutspel för första gången på över 20 år. Då lassade Färjestad upp tunga slantar för att skapa sig ett topplag igen. Nu ligger pressen på tränaren Tommy Samuelsson att få fason på det hajpade lagbygget.
– Den tuffa biten är historiken. I Färjestad är det en framgångsrik historik, vilket inte skett per automatik, säger Samuelsson till hockeysverige.se inför premiären mot Karlskrona.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Färjestad hade en tuff säsong i fjol och tog sig inte ens till slutspel. Det var första gången laget inte tog sig till minst kvartsfinal sedan säsongen 1993/94. Då hette en av lagets backar Tommy Samuelsson. I dag är han lagets tränare. Efter missen förra säsongen ökar trycket på honom och laget att leverera minst en kvartsfinalplats.
– Det är egentligen ingen större press den här säsongen jämfört med vad man är van vid. Klart att det finns en revanschlusta efter förra säsongen. Det finns också förväntningar inför varje ny säsong, säger FBK-tränaren när hockeysverige.se träffar honom på den välbesökta upptaktsträffen i Norra Latins gamla skollokaler i centrala Stockholm inför SHL-starten.
– Egentligen är det inget annorlunda. Vi är ödmjuka inför uppgiften och vet att vi behöver få en bättre start på serien för att få en bättre ryggsäck att ha med oss under processen.

Tommy Samuelsson är ursprungligen från Mariestad, men han har bott i Karlstad sedan 1976 och kopplas starkt samman med Färjestad. Fast någon speciell press på att leverera för att han är mer eller mindre fostrad i klubben känner han inte.
– Nej, det känner jag absolut inte. Jag är en del i organisationen och verksamheten. Vi alla runt laget och spelarna jobbar stenhårt varje dag för att bli framgångsrika i slutändan. Vi vet också att det krävs ett enormt hårt jobb, men också en stor ödmjukhet inför uppgiften.
– Det är många lag som är med i racet, fler lag i dagsläget än vad det var för åtta, tio år sedan.

”FAMILJEN” FBK: ”DET ÄR BARA NÅGOT POSITIVT”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det talas mycket om ”familjen Färjestad”. Det kan ses som både negativt och positivt, men i Tommy Samuelssons ögon är det bara något positivt.
– Jag tycker inte att det finns något negativt i det. Det är möjligtvis externt som det kan bli lite negativt då folk påpekar det precis som du gör nu.
– För oss är det en relation som vi lever i precis som jag gör med min familj hemma. Vi i Färjestad lever väldigt tajt tillsammans under nio månader om året. Därav det begreppet. Sedan är vi många som av tradition blivit kvar i föreningen och i familjen, säger Samuelsson med ett stort leende. 

Många talar om den speciella sammanhållningen och atmosfären som är i Färjestad, vad ser du som den tuffaste biten om man vill komma in i klubben och laget som spelare på ett bra sätt?
– Jag vet faktiskt inte. Nu har jag levt både som spelare och ledare så länge i Färjestad och jag tror att den tuffa biten kanske är historiken. Nu försöker man alltid avdramatisera det, men det finns alltid en historik i alla föreningar. I Färjestad är det en framgångsrik historik, vilket inte skett per automatik.
– Klubben har varit priviligerad som haft en bra uppbackning av organisationen och har haft bra spelare i rätt ålder som har valt att stanna i Sverige. På så vis har man blivit väldigt framgångsrika genom åren. Men varje gång är en ny säsong så det gäller att skapa en ny historik.

Har du upplevt spelare som kommit till Färjestad och bara ställt ned skridskorna och trott att säsongen trots det skulle sluta med ett SM-guld?
– Nej, men det är ändå så att skillnaden nu mot förr är att det byts ganska mycket spelare. När vi pratar om dom här epokerna eller framgångsrika perioderna så kanske man inte bytte mer än en eller två spelare per säsong. Det är också mycket därför som klubben blivit framgångsrik.
– Idag byter lagen kanske tio eller elva spelare varje säsong. Då är det tuffare att få fotfäste för den historiken som är en tradition att bära med sig.

”GICK PÅ IS TVÅ VECKOR TIDIGARE”

Färjestad hade, som sagt var, en misslyckad säsong i fjol då laget bara kom till play-in. För att undvika samma misslyckande den här säsongen har Tommy Samuelsson dragit åt tumskruvarna under sommarträningen.
– För det första var vi ganska revanschsugna direkt då det tog slut för tidigt för oss förra säsongen. Vi försökte stöta och blöta det vi ville förändra givetvis men samtidigt också försöka komma igång så snabbt som möjligt.
– Vi har haft förmånen att kunna ta vara på tiden på ett bra sätt. Laget var på plats tidigt. Bland annat har alla nyförvärv varit på plats hela sommaren förutom tre, fyra av våra utländska spelare. (Jonas) Holös var den som kom in sist.
– Nu började vi säsongen lite tidigare och gick på is två veckor tidigare. Dessutom har vi ändrat träningsupplägget i sommar lite grann. På så vis hoppas jag att vi gett oss själva bättre förutsättningar för att få en bättre start.

Rickard Wallin.

Ytterligare en förändring i Färjestad är att man bytt ut Ole-Kristian Tollefsen som kapten och istället satt in Magnus Nygren i den rollen.
– Magnus är fortfarande ung i den här rollen och uppväxt i föreningen. Samtidigt är han duktig att förhålla sig till all media, folk runt omkring och alla som är anställda. Han har ett naturligt sätt att vara.
– Sedan har vi resonerat som så att man aldrig blir fullärd. Därför har vi också många med bra ledaregenskaper i laget idag. Vi vill ta vara på läget som vi har med Tollefsen, som varit kapten senaste säsongerna, (Johan) Ryno, som varit kapten i Leksand och Rickard Wallin som varit kapten i laget tidigare. På något vis vill vi ta vara på den kärntruppen som finns till att utbilda kommande kaptener.

Wallin var en ledande spelare i Färjestads förstakedja under många säsonger. I dag är han en hårt arbetande spelare i lagets tredje- eller fjärdelina. Att han har åtagit sig den rollen utan gnäll och att han visar varje dag vad som krävs för att nå hela vägen gör honom till en viktig spelare och person enligt Samuelsson.
– Wallin har alltid varit en hårt arbetande spelare. Det betyder oerhört mycket för den här gruppen att han visade en enorm stolthet för det jobbet han gjorde förra säsongen. Att han är en hårt jobbande och lojal spelare som tar vilken roll som helst är anledningen till att han fortfarande spelar hockey på den här nivån.
– Sedan är det så med alla spelare att dom vill ha större roller och mer framstående positionering i laget. ”Walle” gör det här på ett fantastiskt bra sätt och är verkligen en kärnspelare i den här organisationen.

En sista fråga, Tommy, hur tror du det låter i Karlstad om inte Färjestad går till final den här säsongen?
– Det är alltid vår dröm och vision att gå till final, men det skulle vi inte komma dit så kommer det givetvis infinna sig en besvikelse. Så är det alltid och kanske därför vi håller på med det här. Vi vill inte uppleva besvikelsen utan vi vill ha något annat. Det är vår strävan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL