Ryan Suter.
Nyheter

Minnesota: Tiden på väg att rinna ut – dags att leverera

ANNONS

Minnesotas kärna blir allt äldre och tidsramen för att Wilds satsning ska bära frukt krymper i allt snabbare takt. Spelare som Ryan Suter, Zach Parisé, Mikko Koivu och Jason Pominville kommer knappast att bli bättre de kommande åren, så ska klubben vinna så ska man göra det nu.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mike Reilly, b, University of Minnesota.
Förluster: Chris Stewart, fw, Anaheim, Kyle Brodziak, fw, St. Louis, Matt Cooke, fw, klubb ej klar.

S9

S1Devan Dubnyk
Från att i stort sett ha räknats som slut kom han tillbaka med besked den gångna vintern, där han gick från att vara backup i Arizona till en förstaspade i Minnesota och så småningom en nominering till Vezina Trophy, som en av de tre bästa målvakterna i ligan. Efter att han i stort sett ensam vände på Wilds säsong och förde dem till slutspel skrev han i somras på en sexårig kontraktsförlängning. Nu har kraven och förväntningarna höjts med flera snäpp och det återstår att se om kanadensaren kan motsvara dem.

S2Ryan Suter
Har snittat mest istid i ligan varje säsong sedan han kom till Minnesota för tre år sedan och drar ett oerhört tungt lass på lagets blålinje. Amerikanen fortsätter också att leverera varje år och visar gång på gång varför han räknas som en av världens bästa backar. Är lika positionssäker i egen zon som han är bra på att styra ett powerplay framåt och är en ledargestalt som ska visa vägen för Wild även kommande vinter.

S3Jonas Brodin
Det må vara att 22-åringen inte öser in poäng, men hans betydelse för Wild sträcker sig långt bortom några statistiska protokoll. Värmlänningen spelar med ett majestätiskt lugn och verkar alltid lyckas ta sig ur svåra situationer med pucken i behåll. Sprider den trygghet han utstrålar vidare till sina lagkamrater och är oerhört svårpasserad i den egna zonen. Den förre Färjestadsbacken har verkligen börjat i rätt ände och poängen kommer också att komma för honom förr snarare än senare.

S4Mikko Koivu
Lagkaptenen sedan sex år kommer från en av sina sämsta säsonger poängmässigt sedan han etablerade sig i ligan. Trots det går det inte att bortse från att finländaren fortfarande spelar en stor roll i Minnesotas lagbygge. Han är en pådrivare som gör sin omgivning bättre, bidrar i alla spelformer och som alltid tar stort ansvar när matcher ska avgöras. Så länge han gör allt detta är det inte av avgörande betydelse om han gör 50 eller 60 poäng.

S6
Lagets poängkung:
Zach Parisé
Amerikanen verkar bara bli bättre med åren. Svarade under fjolåret för sin sjätte 30-målssäsong i karriären och hade med sina 33 fullträffar sin målmässigt bästa säsong sedan 2009-2010. Drar sig inte för att ge sig in i de tuffa områdena och är en ledarfigur som alltid går i bräschen och visar vägen för Wild.

S5Matt Dumba
Sågs som en blivande offensiv storback när han draftades 2012 och började visa glimtar av den potentialen under fjolårssäsongen. Verkar nu ha lärt sig hur han ska spela för att vara framgångsrik på den här nivån och har ett skott i absolut världsklass. Det skulle inte förvåna om detta blir 21-åringens stora genombrottssäsong och han på allvar tar klivet in som en offensiv toppback i världens bästa liga.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

När Minnesota inledde sin storsatsning med att plocka hem Ryan Suter och Zach Parisé för tre år sedan hade man nog hoppats att de stora pengar man investerade skulle räcka längre än till andra slutspelsrundan. När det väl har dragit ihop sig till möten mot lag som Chicago har man inte räckt till och ska man hinna göra något åt det innan kärnspelarna blir allt för gamla är det hög tid att göra det nu. Spelare som Suter, Parisé, Mikko Koivu och Jason Pominville lär inte ha mer än något eller några år kvar på toppen av sin förmåga, vilket gör att tidsramen för Wild att plocka hem sin första Stanley Cup krymper i allt snabbare takt. Under sommaren har man fått ett lovande backtillskott i unga amerikanska VM-backen och hemmasonen Mike Reilly, men i övrigt har det inte hänt särskilt mycket. Visst bör Wild vara ett slutspelslag i år också, men att man ska vara med och utmana hela vägen fram, vilket är organisationens mål, känns i nuläget ganska långsökt.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
32) Niklas Bäckström
35) Darcy Kuemper
40) Devan Dubnyk

BACKAR:
4) Mike Reilly
5) Christian Folin
6) Marco Scandella
20) Ryan Suter ”A”
24) Matt Dumba
25) Jonas Brodin
39) Nate Prosser
46) Jared Spurgeon

FORWARDS:
3) Charlie Coyle
9) Mikko Koivu ”C”
10) Jordan Schroeder
11) Zach Parisé ”A”
14) Justin Fontaine
16) Jason Zucker
18) Ryan Carter
22) Nino Niederreiter
26) Thomas Vanek
29) Jason Pominville
56) Erik Haula
64) Mikael Granlund

COACH: 
Mike Yeo (sedan 2011)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch