Michelle Karvinen, Luleå.
SDHL 1

Storstjärnan gör Luleå till sitt nya hem: ”Förutsättningarna här är fantastiska”

ANNONS

I fjol spelade hon knappt hockey över huvud taget eftersom hon skulle avsluta sina studier i USA. Nu är världsstjärnan Michelle Karvinen tillbaka fullt ut och ska leda Luleå Hockeys damsatsning till SM-guld.
– Jag tycker att förutsättningarna som Luleå har gett till tjejerna är helt fantastiska, säger Karvinen till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Finsk-danska Luleåforwarden Michelle Karvinen, 24, hade en annorlunda fjolårssäsong. Efter hennes personliga framgångar vid OS i Sotji 2014 med fem mål och totalt sju poäng på sex matcher hade hon inte någon klubb att spela för säsongen 2014/15. Trots det kom hon med till VM och var där det finska lagets bästa spelare.

Hockeysverige.se träffar Michelle Karvinen efter det att Luleå besegrat Leksand med 5-2 i Riksserien. Karvinen själv gjorde kanske inte några större avtryck i matchen förutom att hon gjorde Luleås femte mål, för övrigt hennes tredje den här säsongen. Samtalet börjar ganska naturligt med att hon får sammanfatta den märkliga fjolårssäsongen, där hon fick avslag från att spela en fjärde säsong med University of North Dakota eftersom hon hade spelat i finska ligan som en förberedelse inför OS i fjol.
– Det var kaos, skrattar Karvinen och fortsätter:
– Jag hade inget lag att spela med, fick träna själv och heller ingen målvakt med mig på träningarna. Trots allt hade jag Peter Elander i North Dakota som försökte träna med mig. Det blev väldigt mycket resande fram och tillbaka vilket var ganska jobbigt eftersom jag också pluggade samtidigt.
– Samtidigt är jag jätteglad för det vi gjorde på VM i Malmö. Där visade vi att finsk damhockey har en ljus framtid. Vi har många unga tjejer i landslaget som har mycket talang.

Det blev trots allt några matcher för Michelle Karvinen under fjolårssäsongen.
– Jag spelade ju med landslaget varje gång vi hade en turnering. Sedan spelade jag dessutom i Europacupen med Blues. Men det var inte många matcher, vilket var lite jobbigt.

Tappade du en del hockeymässigt under förra säsongen då du inte fick speciellt många matcher?
– Ja, kanske lite. Jag valde att tänka på min utbildning och framtid. Visst kunde jag åkt till Europa och spelat, men det var viktigt för mig att få utbildning klar.
– Klart att jag känner av nu att jag varit borta. Det tar lite tid att komma in i rutinen igen och få tillbaka vanan spela mycket matcher.

Peter Elander, tidigare svensk förbundskapten, och tiden på University of North Dakota har betytt mycket för den finska världsstjärnan.
– Jag har alltid varit en offensiv spelare, men under min tid där borta har jag blivit bättre på att spela över hela isen. Jag jobbade även mycket på min defensiv. I dag är jag en mer komplett spelare.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

DANSK MAMMA – FINSK PAPPA: ”HAR BOTT I DANMARK HELA LIVET”

Trots att Michelle Karvinen är född och fostrad i danska Rödovre som hockeyspelare så spelar hon för det finska landslaget.
– Jag har bott typ hela mitt liv i Danmark. Min mamma är från Danmark men min pappa är från Finland, men han bor också i Danmark. När jag var liten, 12-13 år, hade jag möjligheten att välja om jag ville spela för det danska eller finska landslaget.
– Vi i familjen pratade oss lite samman om vilka möjligheter jag hade om jag valde att spela för det ena eller andra landslaget. Då var det såklart en större möjlighet för mig att komma till OS och så vidare med Finland.

Hennes bror, Jannik Karvinen, har dock valt att spela med det danska landslaget. I dag spelar han för Rödovre, men som junior spelade han för Malmö.

Nu är du här i Leksand med din nya klubb, varför valde du spel i just Luleå?
– Jag ville gärna hem till Europa efter att jag spelat fyra säsonger på college. Jag kollade runt lite på vilka förutsättningar det fanns hos olika klubbar i Europa. Jag tycker att den svenska ligan är den bästa i Europa och framför allt den jämnaste.
– Sedan kollade jag runt bland dom olika lagen var det fanns dom bästa förutsättningarna och möjligheterna, både med jobb och då det gällde det sportsliga. Jag tycker att förutsättningarna som Luleå har gett till tjejerna är helt fantastiska och här ville jag vara med och satsa. Nu får vi möjligheten att träna både på morgonen och på kvällen…

Spelar du hockey på heltid i Luleå?  
– Nej, jag jobbar halvtid. Jag har valt att göra så och något som Luleå har hjälpt mig med att kunna göra.

Är det stor skillnad när det gäller den delen om man jämför svenska Riksserien och finska ligan?
– I Finland är det nästan inte någon som får några kontrakt med ersättning. Om man ser till dom stora klubbarna i Finland så är det egentligen ingen av dom som ger någon direkt support till tjejerna.
– Det har blivit mycket prat i Finland nu när man fått höra om att förutsättningarna här i Sverige börjar förändrats. Man hör också många finska tjejer som är jätteintresserade av att komma hit till Sverige och spela eftersom man vill ha dom bästa förutsättningarna. Jag skulle inte bli förvånad om det kommer många finska spelare över hit till Sverige nästa säsong.

Hur har första tiden i Sverige och Luleå varit?
– Den har varit helt fantastisk. Alla har var väldigt trevliga mot mig och det känns så bra för mig personligen att ha ett lag att spela med nu igen, säger Michelle Karvinen med ett stort leende innan hon avslutar med att berätta hur hon ser på årets säsong.
– Jag vet att många ser oss som en av favoriter, men jag tycker om att vi bara tar en match i taget och inte ser för långt fram. Vi har säkert en stor potential, men vi måste ta första stegen för att sedan gå vidare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL